Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Hond misselijk symptomen
Wanneer een hond misselijk is, komen diverse symptomen veel voor. Dit zijn onder andere veelvuldig smakken, gras eten, likken aan wat dan ook maar, kwijlen en overmatig slikken. Bovendien kan de eetlust achteruit gaan en hoort u misschien geluiden uit de maag en/of de keel (boeren).
Vermoedt u dat uw hond vergiftigd is? Neem altijd direct contact op met de dierenarts als u heeft gezien of vermoedt dat uw hond mogelijk iets giftigs heeft gegeten, heeft ingeademd of op de huid heeft gehad.
Een hond mag af en toe (1 keer per week) braken zonder dat het verontrustend is. Wanneer er een duidelijke oorzaak is, zoals wagenziekte, is dat niet erg. Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden.
Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
Als honden overgeven met een lege maag dan komt er voornamelijk wit en/of geel slijm uit (maagsappen en gal). Een keer overgeven is niets om je zorgen over te maken, maar als het meerdere keren gebeurt of er zit bloed bij het braaksel, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Symptomen vergiftiging
Verschijnselen kunnen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: overgeven en diarree. bloedingen.
Melk: in melk zit de stof lactose, lactose is voor honden niet/moeilijk te verteren. Als honden (teveel) melk krijgen raken ze aan een ernstige diarree. Roomijs: bevat veel lactose.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Als een hond gedurende een langere tijd niet wil eten of slecht eet wijst dit meestal op een (medisch) probleem. Zeker als de hond ook afvalt is het verstandig snel een dierenarts te bezoeken voor verder onderzoek.
Als de bij in de poot of lip heeft geprikt, kun je het getroffen lichaamsdeel koelen met koud water, natte handdoeken of in handdoeken gewikkelde ijszakken. Als je hond in zijn bek is gestoken door een bij kun je hem ijsblokjes geven. Dit kan de pijn en zwelling verminderen.
Veruit de meest voorkomende oorzaken zijn een virale infectie of iets verkeerds eten. De meest voorkomende virussen die acuut braken geven zijn het rotavirus en het coronavirus. Echter, er zijn ook andere virussen mogelijk. Een ernstige virale ziekte betreft Parvo bij de hond.
De hond kan gaan overgeven en/of diarree krijgen doordat het zichzelf aan het vergiftigen is. Normaal worden deze giftige stoffen door de nieren uitgescheiden. De hond kan uitgedroogd raken, ondanks dat hij of zij veel drinkt. De hond kan door uitdroging en vergiftiging van het bloed lusteloos en zwak worden.
Slakkengif. In slakkengif zit de stof metaldehyde, dat zeer giftig is voor huisdieren. Het gif is zeer aantrekkelijk voor honden, katten,vogels en egels.
Hoe lang mag een hond ziek zijn en koorts hebben? Zolang de hond eet en drinkt dan mag hij 2-4 dagen koorts hebben. Wanneer het dier niet wil eten en/of drinken dan kun je beter de dierenarts waarschuwen. Dit doe je ook wanneer de koorts langer dan 4 dagen aanhoudt.
Klachten en symptomen bij gallige reflux
Deze klachten ontstaan met name na het eten. Ook misselijkheid en (gal)braken komen voor. Het braaksel is dan groenig gekleurd. Door de inwerking van galvloeistof en alvleeskliersap kan de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag onstoken raken.
Wat te doen bij oververhitting? Oververhitting bij de hond kun je herkennen aan de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kan je hond ook gaan braken en overmatig kwijlen.
Bij bepaalde hondenrassen zien we vaker een maagtorsie, bij andere hondenrassen zelden of nooit. Een aantal rassen waarbij een maagtorsie voorkomt en de kans op een maagtorsie zijn: Duitse Dog (36,7%), Konings Poedel (25,3%), Ierse Setter (24,9%), Weimaraner (19,1%), Rottweiler (3,9%).
Zorg voor voldoende rust na het eten (liefst 1,5 uur). Geef het eten vanaf een verhoging, dit voorkomt het inslikken van lucht met het eten bij met name schrokkerig eten, of leg een grote afgeronde steen in de etensbak om het schrokken tegen te gaan.
Symptomen van maagtorsie
Je herkent een maagkanteling aan de volgende symptomen. Je hond kan proberen te poepen en braken zonder dat er iets uit komt. Heeft pijn, waardoor hij kan janken en vreemde houdingen aan kan nemen. Kwijlt meer dan normaal, heeft bleke slijmvliezen en ademt snel.