Biologische zalm is altijd gekweekte zalm Het voer van biologische zalm bevat alleen natuurlijke, voor biologische kweek goedgekeurde ingrediënten uit duurzame bronnen, waarbij vismeel en visolie enkel afkomstig zijn van de 'offcuts' van vis die voor menselijke consumptie is verwerkt.
Biologische zalm en gewone kweekzalm hebben ongeveer dezelfde voedingswaarde. Deze zijn behoorlijk vet. De wilde soort heeft kilometers afgelegd en zijn eigen kostje bij elkaar moeten scharrelen. En is de atleet en dus veel magerder op het moment van de vangst.
Maar in termen van gezondheid heeft de wilde zalm een voorsprong. Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie.
Wilde zalm is niet alleen minder vet, maar dus ook vleziger en steviger. Gekweekte zalm heeft veel minder kans gehad om spierbundels te trainen, wat vaak resulteert in een meer papperige, olieachtige structuur en afgetekende witte lijntjes tussen de lamellen van het vlees.
Wilde zalmen zijn gezonder door wat zij eten. Een wilde zalm, bijvoorbeeld de sockeye-zalm, eet veel astaxanthine-rijk plankton. Kweekzalmen eten voedingskorrels die geen natuurlijke astaxanthine bevatten. Om dit te compenseren voegen kwekers een synthetische versie van dit stofje toe aan de korrels.
Door het verschil in hun voeding, verschillen de kweekzalm en wilde zalm niet alleen qua uiterlijk. De voedingswaarde van de twee is hierdoor ook totaal verschillend. Zo is de voeding van de kweekzalm rijker in calorieën en daardoor is het vlees van de kweekzalm ook rijker aan calorieen dan die van de wilde zalm.
Kweekzalmen leven in kleine bassins en zwemmen in hun eigen afval. Ze staan stijf van de antibiotica, iets wat jij dus ook binnenkrijgt. Ze eten genetisch gemodificeerd soja en maïs waardoor hij een grijze kleur krijgt. Deze kleur wordt opgepimpt met een synthetische roze kleurstof.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Albert Ras van Sea Fresh uit Urk (Nederland)
De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Het beste is dus om ze aan het begin van de reis in de monding van de rivier te vangen, dan zijn ze het vetst. Zalmen uit de Yukon of Copper rivier moeten de langste of zwaarste weg afleggen. Deze zalmen hebben dus van alle zalmen in heel Alaska het meeste vet en zijn daardoor het lekkerste.
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis. Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Risico op listeria-besmetting
Gerookte vis zoals zalm, makreel, forel of paling kan Listeria bevatten. Dat risico bestaat vooral bij de koud gerookte vis. Wanneer producten warm gerookt worden, worden de eventueel aanwezige Listeria-bacteriën meestal gedood.
Hoe (on)gezond is zalmhuid? Over het algemeen is de huid van de zalm veilig om te eten. Factoren als je individuele gezondheid en waar de zalm vandaan kunnen hier invloed op hebben. De huid van de zalm bevat, in termen van eiwitten en omega-3-vetzuren, een hogere concentratie dan de zalmfilets.
De zalm van Albert Heijn komt uit Noorwegen. Allerhande volgt een zalmkweker op het bedrijf waar hij werkt. De kweker vertelt over zalm en legt uit hoe deze gekweekt wordt. Leverancier Lars Nårstad vertelt dat hij werkt op het bedrijf Marine Harvest in Langavik.
Biologische zalm is altijd gekweekte zalm
Alle ingrediënten zijn vrij van genetisch gemodificeerde organismen. Er zit in een kweeknet slechts 1% zalm en 99% water bij de kweek van biologische zalm (t.o.v. 2,5% zalm bij conventionele zalmkweek).
Is rode of roze zalm gezonder voor de mens? “Het onderscheid tussen de rode of roze kleur van zalm heeft geen invloed op de voedingswaarden van de vis, en dus ook niet op de gezondheid van de mens”, aldus Johan Verreth, hoogleraar Aquacultuur en Visserij aan Wageningen University & Research.
DEN HAAG - De gerookte zalm die bij Lidl en Albert Heijn te koop zijn krijgen van de Consumentenbond een zeer hoog cijfer voor veiligheid. Dat staat in de jongste editie van de Consumentengids. Het onderzoek van de bond kwam enige tijd geleden al in de publiciteit vanwege de problemen met de gerookte zalm bij Jumbo.
Roofvissen zoals haaien en zwaardvissen hebben de meeste last van vervuiling. Ook zijn vette vissoorten zoals zalm meer vervuild dan magere, omdat schadelijke stoffen in het vet worden opgeslagen. Ook in kweekvis kunnen schadelijke stoffen voorkomen.
De winnaar
Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde. Conclusie: Vind je smaak veel belangrijker dan uitzicht? Shop dan je gerookte zalm bij Albert Heijn.
Wilde zalm is (zoals de naam al doet vermoeden) geen gekweekte zalm, maar zwemt in de vrije natuur en heeft daar toegang tot een grote variëteit aan voedsel. Ze eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen.
Noorse zalm is ook een Atlantische zalm met de Latijnse naam 'Salmo. Het wordt Noorse zalm genoemd omdat het nabij Noorwegen wordt gekweekt of wild gevangen.
Strenge regels
Het Voedingscentrum is duidelijk: gekweekte zalm in Nederlandse supermarkten is niet ongezond. “In Nederland worden voedingsmiddelen streng gecontroleerd. Er zijn ook strenge regels rondom antibiotica of andere dingen voor kwekerijen.
De zalm. Ook als kweek een erg populaire vis omdat er wereldwijd enorm veel vraag naar is. De zalm wordt zowel rauw, gebakken als gerookt gegeten waardoor het in veel keukens wereldwijd tot zijn recht komt. Vooral Aziaten zijn grote afnemers van gekweekte zalm.