Overschrijving van het kentekenbewijs van een voertuig op naam van de nieuwe eigenaar. Tenaamstelling is nodig bij iedere transactie, waarbij een nieuw of gebruikt motorvoertuig van eigenaar verandert. Dit is mogelijk via de RDW, maar ook vanuit ieder bedrijf dat daartoe door de RDW is bevoegd.
Wat moet ik invullen bij 'tenaamstelling'? Vul uw naam in die bekend is bij uw bank. U vindt deze naam op uw bankpas of bankafschrift.
Wanneer je een auto gekocht hebt, moet je deze op naam zetten. Tenaamstelling van een auto, betekent het op naam zetten óf op naam staan van een auto. Degene die de auto koopt, wordt na de tenaamstelling officieel eigenaar en moet de auto gaan verzekeren.
Dat is de naam van wie een bankrekening is. Dat kan een persoon zijn, twee personen (en/of), een bedrijf, etc. Het is de naam zoals die bijvoorbeeld op je betaalpasje staat.
Legitimatie bij tenaamstelling
Om het voertuig op naam te kunnen zetten, moet de klant (particulier of rechtspersoon) 1 van de volgende legitimatiemiddelen aan u laten zien: Nederlands rijbewijs met daarop de geboortedatum. Nederlands paspoort met daarop het persoonsnummer (BSN)
Waar staat de tenaamstellingscode? Deel 1 van de tenaamstellingscode staat op een brief die je hebt gekregen bij aankoop van je auto. Het tweede deel vind je bij de kentekencard die je per post thuisgestuurd krijgt.
De meldcode en de tenaamstellingscode van de auto worden wel eens door elkaar gehaald. Toch hebben deze twee codes allebei een ander doel. De tenaamstellingscode heeft u nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto. De meldcode heeft u nodig bij het afsluiten van een autoverzekering.
Bij een overschrijving naar een bankrekening is het vaak verplicht om de tenaamstelling in te vullen. De tenaamstelling van je bankrekening is gelijk aan de rekeninghouder en de naam die op je betaalpasje staat.
De tenaamstelling van een rekening is namelijk niet veel meer dan de naam van de eigenaar van een (zakelijke) bankrekening. Dat kan een persoon zijn, maar ook een bedrijf. Privérekeningen staan doorgaans op naam van particulieren, zakelijke rekeningen hebben als tenaamstelling een bedrijf.
In het aanvraagformulier wordt dit ook wel 'Bewijs van tenaamstelling' genoemd. Op het bankafschrift moet het rekeningnummer, de naam van de rekeninghouder en datum zichtbaar zijn. Bij telebankieren is een screenprint met deze gegevens ook toegestaan.
De datum waarop een auto voor het eerst is tenaamgesteld. Dit kan buiten Nederland hebben plaatsgevonden zoals bij geïmporteerde auto's het geval is. De RDW houdt deze informatie bij.
Om een auto op uw naam te kunnen zetten moet u ingeschreven staan in de BRP, in Nederland wonen en een geldig ID hebben. Staat u niet of onjuist ingeschreven in de BRP, dan is een kenteken op naam zetten niet mogelijk.
Geen kentekencard/ tenaamstellingscode
Als jij jouw wagen particulier wilt verkopen heeft de RDW de documenten nodig om het voertuig over te schrijven op de naam van de nieuwe eigenaar. Ook autodealers, auto-inkopers en andere RDW erkende autobedrijven hebben de autopapieren nodig bij verkoop.
De tenaamstellingscode is de unieke code die hoort bij het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard). De code bestaat uit 9 cijfers. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of uitvoeren.
Tenaamstellingscode kwijt kosten
De kosten voor een nieuwe tenaamstellingscode zijn op het moment van schrijven (2022) vastgesteld op € 1,05. Deze kosten betaal je gemakkelijk online via iDEAL in het dienstenportaal van de RDW.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
De naam van de begunstigde die je moet invullen bij het overmaken van geld via internetbankieren wordt door banken niet gebruikt voor controle en afhandeling van de betaalopdracht. De naam wordt uitsluitend gebruikt voor administratieve doeleinden.
Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.
Neem contact op met de bank waar je het geld naar hebt overgemaakt om informatie op te halen. Kom je er niet uit? Dan kun je een betalingonderzoek laten doen. Dit brengt wel kosten met zich mee.
Degene op wiens naam een bank- of spaarrekening staat. Meestal is het mogelijk om een rekening op naam van twee personen te zetten; in dat geval wordt ook wel gesproken van een en/of-rekening.
Wanneer doen wij een overheidsvordering? Als u na een aanslag en aanmaning ook het dwangbevel nog niet betaalt. Het bedrag dat u moet betalen, schrijven wij dan af van uw bankrekening. U krijgt geen vooraankondiging.
Een betaalpas kan ook op verschillende namen staan. Dit heet een CJ rekening, ook wel bekend als En/of rekening. Dit is een belangrijk product voor gezinnen en mensen die gezamenlijk een huishouden bestieren. Via een CJ rekening hebben beiden rekeninghouders het recht betalingen te doen via de desbetreffende rekening.
De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 10,75. Je ontvang direct het tenaamstellingsversslag met daarop de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Bewaar deze goed.
De meldcode bestaat uit 4 cijfers. Het zijn de laatste 4 cijfers van het chassisnummer dat is ingeslagen in het frame van de auto. Verder staat de meldcode op de kentekencard en is deze online op te vragen via DigiD. Samen met het kenteken zorgt de meldcode voor een unieke code.
Het kentekenbewijs sinds 1 januari 2014
De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. De eerste 4 cijfers ontvangt u bij de aankoop van een voertuig en de laatste 5 cijfers als u de kentekencard ontvangt. Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert.