Ideale temperatuur koelkast De ideale temperatuur in de koelkast is 3°C tot 4°C. En voor de vriezer is dat -18°C. Maar hoe de ingestelde temperatuur wordt aangegeven verschilt per koelkast. Bij de ene staat het in graden Celsius (°C), bij de andere koelkast staan er cijfers van bijvoorbeeld 1 t/m 5.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
Je koelkast moet tussen de 3°C en 4°C zijn. Niet elke koelkast is met graden in te stellen, dit verschilt per apparaat. Sommige koelkasten hebben de standen nummers gegeven van bijvoorbeeld 1 t/m 5.
In 1 op de 4 koelkasten is het 7°C of warmer. Tien jaar geleden bleek uit onderzoek dat 40% van de mensen de koelkast te warm had staan.
De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. Ideaal is is 4 graden Celsius. Maar dan nog verschilt het iets per zone. De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Bij een koelkast is dat de achterwand. Hier zit ook de verdamper die zorgt dat de koelkast koud wordt. Wanneer de compressor (motor) aanslaat wordt de verdamper zo koud dat de waterdruppeltjes die tegen de wand zitten tijdelijk bevriezen tot ijsdruppels.
Oplossing. Controleer of het apparaat op de juiste manier koelt. Meet de temperatuur met een thermometer in een glas water dat in de koelkast geplaatst is. Als de luchttemperatuur tussen +4 tot +5°C ligt, functioneert het koelgedeelte op de juiste manier.
Bewaar dranken, kaas, boter en eieren in het bovenste deel. Daaronder bewaar je bederfelijke waren zoals vlees, gesneden groenten en fruit. In de groentelade bewaar je ongesneden groenten en fruit.
Verplaats uw thermometer eens in de koelkast, hij zal u de koudere en minder koude zones aanduiden. Meestal is de koudste zone onderaan, juist boven het groentenvak. De temperatuur in uw koelkast moet tussen 0 en 7 graden zijn, met 4 à 5 graden als gemiddelde.
Bij 1 ster wordt de vriezer niet kouder dan -6 graden, bij 2 sterren is het -12 graden gemiddeld, bij 3 sterren -18 graden en bij 4 sterren kan de temperatuur tot -24 graden Celsius.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, maar een gemiddelde koelkast gaat ongeveer 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan vaak 2 keer zo lang mee en kunnen het wel 15 jaar volhouden. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Wij adviseren een temperatuurinstelling van +4°C voor de koelruimte.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
De meeste koelkasten hebben een standaardhoogte tussen de 140 en 200 centimeter. Je kunt kiezen uit een hoogte van 140, 160, 180 of 200 centimeter. De gemiddelde breedte is 50 tot 90 centimeter. Een koelkast is meestal tussen de 50 en 80 centimeter diep.
Een ijslaag in je koelkast is vaak de boosdoener van het niet optimaal functioneren van je koelkast. Zorg dat; je de deur van het vriesvak niet te lang of te vaak opent. Als er warme lucht van buiten de vriezer of koelkast binnenkomt, zal dit als vochtaanslag neerslaan op de koeloppervlakken van jouw koelkast.
Als de koelkast te vol is, kan de luchtstroom in de kast worden geblokkeerd. Als er in bepaalde delen van de koelkast geen koele lucht komt, verwijder dan een aantal items uit de koelkast en zorg dat de luchtstroom niet wordt belemmerd. Kijk vooral in de buurt van de ventilatieopeningen.
Wanneer je de koelkastdeur vaak achter elkaar opent of niet goed afsluit na gebruik kan er vochtvorming ontstaan. Hierdoor komt er namelijk condens in de koelkast door de koude en warme lucht die samenkomen. Een andere oorzaak van water in je koelkast is dat er mogelijk een verstopping in het afvoergaatje zit.
Het afvoergaatje van de koelkast ontstoppen doe je met behulp van een satéprikkertje (met stukje keukenpapier eromheen) of wattenstaafje, afhankelijk van wat je in huis hebt. Eerst prik je het gaatje door, vervolgens kun je er wat water doorheen spoelen met enkele druppels chloor erin om de bacteriën te verwijderen.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee.Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
De thermostaat van de koelkast is meestal in de zijkant van de koelkast te vinden achter de temperatuur standen draaiknop. Om de thermostaat door te meten moet je de weerstand meten tussen de schuifcontacten 3 en 4 op de thermostaat De nummers staan op de koelkast thermostaat zelf.
Indien er te weinig gas in uw compressor zit, wordt het vaak niet koud genoeg in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat hij blijft aanslaan. Wanneer de deur van uw koelkast niet goed sluit, ontsnapt er koude lucht uit uw koelkast. Om de temperatuur toch op peil te houden, blijft uw koelkast aanslaan.
Beschrijving. Controleer regelmatig of sprake is van ijsvorming op de verdamper. De verdamper van koel- en vriescellen bevindt zich meestal achterin de cel of boven de deur. De verdamper van vrieskisten en -kasten bevindt zich achterin of onderin de vrieskist of -kast.