Tromso winter vakantie In de winter, tussen eind november en eind januari blijft het vrijwel de hele dag en nacht donker. Overdag is er een paar uur een soort diffuus daglicht wat een bijzondere sfeer geeft.
Doordat de stad boven de poolcirkel ligt, is er tussen eind mei en half juli de middernachtzon te zien. Vanaf eind november tot half januari komt de zon niet boven de horizon en dus heeft de stad te maken met de poolnacht. Je moet je dus bedenken dat het om 2u 's middags alweer pikkedonker is.
De bruisende stad Tromsø in de provincie Troms wordt vaak het 'Parijs van het noorden' genoemd en heeft een maand lang onafgebroken zonlicht. De middernachtzon bewonderen gaat misschien nog beter op de prachtige eilanden Senja, Ringvassøya, Kvaløya.
De beste tijd om deze fantastische lichtshow met eigen ogen te zien is van oktober tot maart. In Zuid-Noorwegen kun je tijdens de wintermaanden rekenen op zes tot acht uur daglicht. Boek je noorderlichtavontuur met Hurtigruten of bekijk meer vakantie-aanbiedingen onder het noorderlicht.
Is Tromsø duur? Ja, Tromsø is vrij duur. Niet alleen is accommodatie en levensonderhoud een stuk duurder dan in België of Nederland, vooral de excursies nemen een grote hap uit het budget.
Donker genoeg om sterren te kunnen zien betekent in januari bijvoorbeeld in Noorwegen op de Lofoten of in de omgeving van Tromsø dat je aan het eind van de middag vóór 18 uur al noorderlicht zou kunnen zien. Eind maart loopt dat op richting 22 uur.
Noorderlicht in Tromsø
De meeste kans op het spotten van het Noorderlicht heb je ook in Tromsø tussen september en april en dan in het bijzonder van november tot januari, omdat de nachten dan langs zijn. Bereid je er dus op voor dat het mogelijk is dat een nachtwandeling moet maken voor het Noorderlicht.
In het hoge noorden van Noorwegen verdwijnt de zon van november tot januari volledig onder de horizon. Maar in deze donkere tijd is er op het midden van de dag het zogeheten 'blauwe licht', een soort van schemerlicht bijna net zo indrukwekkend is als het noorderlicht.
Bewoners van het Noorse Svalbard leven van november tot eind februari in duisternis. Alleen het noorderlicht, de maan en bouwlampen beschijnen de eilanden. Wat voor de één een tijd van depressies is, blijkt voor de ander een periode vol gezelligheid. Longyearbyen baadt in een zee van licht.
Beste reistijd Noorwegen
De temperatuur in het noorden schommelt in deze periode tussen de 13ºC en de 18ºC. Het regent er gemiddeld 70 mm per maand. Mei is de droogste maand. In zuid-Noorwegen ligt de temperatuur tussen de 15ºC en de 25ºC.
Winter in Tromsø (december – februari)
Gemiddelde maximumtemperaturen liggen tussen -2°C en -4°C, maar het kan veel kouder aanvoelen door de wind en lage gevoelstemperaturen.
In het Arctische deel van Noorwegen vind je de prachtige stad Tromsø. Omringd door ongerepte wildernis van fjorden en bergen aan alle kanten is Tromsø een geweldige plek om de natuur te ervaren.
Noord-Noorwegen en Svalbard
Tot maar liefst 23 augustus blijft het 24 uur licht op Svalbard, daarna worden de dagen langzaam weer korter om in de winter op nul uur licht uit te komen. Op de Noordkaap blifjt het 24 uur licht tussen 12 mei en 1 augustus. In Tromså is dat het geval tussen 18 mei en 25 juli.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
In het zuiden van Lapland duurt het daglicht in december slechts 6 uur, maar in het noorden van Lapland heerst op dat moment een periode van complete duisternis, waarbij de zon een paar weken lang helemaal niet boven de horizon opkomt.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
In de zomermaanden blijft het ten noorden van de poolcirkel, zoals IJsland en in het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland zelfs altijd licht.
De beste reisperiode voor Noorwegen: zomermaanden
In de maanden mei tot en met augustus zijn de Noorse fjorden het best te bekijken De temperatuur is aangenaam. (De zomers in het zuiden zijn zelfs warm!) In het noorden van Noorwegen en in de bergen kan het wel een stuk kouder zijn.
Dat komt doordat de zon niet verder van het noordelijk halfrond staat dan – dit jaar – op 22 december. De tijd tussen zonsopgang en zonsondergang is erg kort op die dag! Op de Noordkaap (Hammerfest, Noorwegen) blijft het de hele dag donker, er is daar geen daglicht te zien op de kortste dag van het jaar.
Statistisch gezien hebben de lente (maart/april) en de herfst (september/oktober) het hoogste niveau van aurora-activiteit. Je kunt ze echter ook in november, december, januari en februari zien.
De beste periode om het noorderlicht te zien ligt tussen september en april, tussen 18:00 en 01:00 uur 's avonds. Het mooiste moment ligt vaak tussen 22:00 en 23:00 uur. Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter.
Een paar kilometer van het centrum van Tromsø ligt het prachtige Prestvannet-meer. 'Dit natuurreservaat zonder kunstmatige verlichting ligt op slechts 20 minuten wandelen van het stadscentrum en is een beeldschone plek om in alle rust het noorderlicht te bewonderen,' gaat ze verder.
Zweden, en dan met name Zweeds Lapland, blijft een van de beste plekken om het noorderlicht te zien. Dat komt omdat het hier bijna altijd onbewolkt is. Reis af naar Aurora Sky Station in Nationaal Park Abisko, waar je niet alleen groen licht, maar soms ook paars of roze licht ziet dansen!