Haring bevat per 100 gram ongeveer 200 calorieën. Dat is redelijk wat, zeker als je er een stevige filet van eet. De reden is dat haring één van de vettere vissoorten is die je in Nederland kunt krijgen. Dat klinkt misschien ongezond, maar het tegendeel is het geval!
Maar vette vis (zalm, makreel en haring) is minstens zo goed voor de lijn. Hierin zitten góede vetten die noodzakelijk zijn voor onder andere gezonde bloedvaten, en die helpen je cholesterol laag te houden. Bovendien zit er in vette vis vitamine D en een tekort hieraan belemmert gewichtsverlies.
Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad. Maar met twee achter elkaar eet je echt te veel zout.
Haring valt in de categorie 'vette vis. ' Een vis wordt 'vet' genoemd als deze meer dan vijf procent vet bevat. Haring is vooral rijk aan omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze twee visvetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Uitje en augurk erbij en happen maar! Waar de Nederlandse vissers in 2011 voor 86 miljoen kilo haring zorgden, wat destijds 5,2 kilo per persoon was, zorgen onze bovenburen nu voor 76 miljoen haringen per jaar. Dat is gemiddeld 4,5 haring per Nederlander.
Maatjes zijn lekker én gezond! Ze bevatten tal van voedingsstoffen, hoogwaardige eiwitten en zijn een bron van Omega 3. Deze vetzuren staan bekend om hun heilzame effect op het cholesterolgehalte, en bovendien verlagen ze het risico op hart- en vaatproblemen.
Hoe eet je haring? Traditioneel wordt Hollandse Nieuwe, vers van het mes, rauw en in z'n geheel gegeten. Je pakt de staart van de vis tussen duim en vinger, haalt 'm eventueel door de uitjes en hapt 'm zo op. In de hoofdstad wordt de haring vaak in stukken gesneden met wat zuurgoed erbij.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Eten van vis kan gevaarlijk zijn. Vissen kunnen namelijk een hoog gehalte aan dioxines in hun vet hebben opslagen. Dat heeft Tinka Murk, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, zaterdag in het televisieprogramma Kassa gezegd. Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten.
Magere vissen zijn onder andere tong, snoekbaars, baars, forel, tilapia, kabeljauw, koolvis en schelvis. Ook al bevatten ze minder omega 3 vetzuren, dan nog is magere vis een gezonde en lekkere afwisseling in je eetpatroon.
Je kan zoveel harinkjes nemen als je wilt. Ze zitten vol met gezonde Omega 3 vetzuren en bevatten geen koolhydraten.
Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Vette vis. De vetzuren in vette vis (omega-3-vetzuren) zoals zalm, haring of sardines beschermen niet alleen tegen hart- en vaatziekten maar zorgen ook voor een gezonde huid.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Haring in tomatensaus is heel gezond
Vette vis zoals haring is heel gezond, ook onze haring in tomatensaus. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om minimaal twee keer in de week vis te eten. Vis zit namelijk een bron van vitamines en mineralen.
Zout in haring
Omdat de vis in de tussentijd in zout wordt ingelegd, vertienvoudigt het zoutgehalte. Maar liefst 1100 milligram natrium per 100 gram, dus! Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks maximaal 6 gram zout te eten, of 1,5 gram natrium.
Er zitten 129 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) zoute haring. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zoute haring'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Om je cholesterol te verlagen, is het verstandig minder verzadigde vetten te eten, meer onverzadigde vetten te eten en helemaal te stoppen met transvetten. Verzadigde vetten bevatten een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Het zit veel in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten.