Twee vliegtuigen doorboorden toen de 'Twin Towers'. Een derde vliegtuig vloog in het Pentagon in Washington, een belangrijk gebouw van het Amerikaanse leger. Een vierde vliegtuig stortte neer in een weiland. De vliegtuigen waren gekaapt door Al Qaida.
Een vierde vliegtuig, vlucht 93 van United Airlines, was onderweg naar het Capitool. Zo ver is dit vliegtuig nooit gekomen, want de inzittenden wisten de kapers te overmeesteren. Het vliegtuig stortte neer in een veld in de buurt van Somerset County, Pennsylvania.
Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen het World Trade Center in New York in. Een derde boorde zich in het Pentagon en een vierde stortte neer op het Amerikaanse platteland. Het brein achter de aanslagen was Osama bin Laden, leider van terreurorganisatie al-Qaida.
Osama bin Laden (1957-2011) was een Saudi-Arabische terrorist en de oprichter van de islamitische terreurorganisatie Al-Qaida. Hij was verantwoordelijk voor de aanslagen op de Verenigde Staten op 11 september 2001, waarbij bijna 3000 dodelijke slachtoffers vielen.
Tussen beide instortingen zat een tijdspanne van 29 minuten; de South Tower stortte in om 9:59 uur (15:59 uur Midden-Europese Tijd), de North Tower – met radio-en televisieantenne – om 10:28 uur (16:28 uur Midden-Europese Tijd).
Door moedige hulpverleners — tussen de schuivende brokstukken liepen zij groot gevaar — werden zij opgespoord en gered. Dat in totaal twintig mensen de hel overleefden — van wie de meesten zwaargewond — is in de WTC-tragedie een gelukkige voetnoot, maar niet meer dan dat.
250 km per uur
Zo'n groot vliegtuig heeft een hele lange startbaan nodig om zo hard te kunnen, wel 3 kilometer lang! Op een vliegdekschip heb je niet zo'n lange startbaan.
"Deze mensen zijn in aanraking geweest met kerosine, asbest, en allerlei materiaal waar de Twin Towers van het World Trade Center (WTC) van gemaakt waren," zegt advocaat Phil Alvarez, die patiënten zoals Elisa bijstaat. Na de aanslag was de zuidpunt van Manhattan één grote wolk van stof en gruis en puin.
Niemand van de inzittenden van de vier betrokken vliegtuigen, inclusief de kapers, overleefde de aanslagen. Van de 2977 personen die ten gevolge van de aanslagen omkwamen, heeft men er aanvankelijk slechts 1585 op basis van de gevonden menselijke resten kunnen identificeren.
De skyline van New York zal nooit meer dezelfde zijn. Tot dinsdag 11 september om 8.45 uur werd de horizon gedomineerd door de twee trotse WTC-torens. Nog geen twee uur later waren de 110 verdiepingen daverend ingestort.
Flight 93, met bestemming San Francisco, bleek op weg te zijn geweest naar Washington maar stortte neer in Somerset County, Pennsylvania. Passagiers zouden nog hebben gevochten met de kapers voordat het vliegtuig neerstortte. Alle 44 inzittenden kwamen om.
De toren liep enorme schade op tijdens de aanslagen, maar toch duurde het bijna tien jaar voordat hij volledig werd gesloopt.
Twee vliegtuigen doorboorden toen de 'Twin Towers'. Een derde vliegtuig vloog in het Pentagon in Washington, een belangrijk gebouw van het Amerikaanse leger. Een vierde vliegtuig stortte neer in een weiland. De vliegtuigen waren gekaapt door Al Qaida.
Instorting. Toen de Noordtoren instortte op 11 september, 2001 werd de 7 World Trade Center geraakt door hevig puin, waardoor de zuidelijke kant beschadigd raakte en begon te branden, wat de hele middag doorging.
Geen mens die dat overleeft. De man was alleszins niet alleen: geschat wordt dat die dag ongeveer 200 mensen uit de brandende torens in New York sprongen, langs alle vier zijden van de gebouwen, van op alle verdiepingen.
De meeste vliegtuigcrashes worden veroorzaakt door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Vaak spelen menselijke fouten een rol, maar ook weersomstandigheden en technische defecten kunnen meespelen. Als er bij een vliegramp overlevenden zijn, worden die zo snel en veilig mogelijk uit het vliegtuig gehaald.
Impact van de aanslagen op 9/11 in de Verenigde Staten op de toeristische sector. In 2001 werden de Verenigde Staten getroffen door een viertal terroristische aanslagen, die beschouwd worden als de grootste aanslagen ooit.
Het NIST en FEMA hebben aangegeven dat de toren instortte omdat de stalen kolommen van de centrale kern waren aangetast door brand en dat vloeren doorzakten zoals in de Twin Towers. Falen van één bewuste verticale kolom (kolom nummer 79), werd aangedragen als reden voor de instorting.
De resten van de man werden in 2001 teruggevonden op de rampplek, die van de vrouw in 2001, 2006 en 2013. Bij de verwoesting van de skylinebepalende torens in New York City kwamen ruim 2700 mensen om het leven. De resten van 1104 doden, zo'n 40 procent van de slachtoffers, zijn nooit teruggevonden of geïdentificeerd.
De 4,5 miljard dollar die uiteindelijk werd betaald, was dan wel meer dan de 3,5 miljard die de verzekeraar eerst aanbood, maar eigenlijk niet genoeg om de kosten te dekken. In 2004 werd geschat dat de heropbouw van het WTC-complex 9 miljard dollar zou kosten.
De reden dat ook gebouw 7 van het World Trade Center werd opgeblazen, was dat hier het geheime hoofdkwartier van deze CIA-missie gevestigd was, waarvandaan de CIA goed in de gaten kon houden of alles op de dag zelf volgens plan verliep. Gebouw 7 werd dus opgeblazen om het bewijs te vernietigen.
Hoe reageert Amerika? In de weken na 9/11 blijven de grote woorden komen. Op 20 september houdt de Amerikaanse president Bush een toespraak waarin hij de wereld in twee kampen indeelt. Hij zegt: “Either you're with us, or you are with the terrorists": "Wie niet voor ons is, is tegen ons."
Hoe hoog vliegt een vliegtuig? Met de Boeing 737 vliegen we meestal tussen de 11 en 12 kilometer hoogte. Dit doen we omdat de motoren efficiënter werken in een koude omgeving. En koud is het op deze hoogte zeker, namelijk rond de -56 graden Celsius.
Piloten hebben een navigatiesysteem om hun route in de lucht te bepalen. Maar ze worden ook altijd bijgestaan door mensen op de grond, luchtverkeersleiders. Als je met de auto op vakantie gaat, kunnen je ouders gewoon de tomtom gebruiken, een navigatiesysteem. Piloten hebben ook een navigatiesysteem.
Buitje om vliegen
Bovendien komt onweer vaak gepaard met andere weerstypen zoals harde wind en hagel. Daarom vliegen piloten bij voorkeur niet door een onweersbui heen. Veel vliegtuigen zijn uitgerust met een weerradar, zodat piloten onweersbuien op tijd aan zien komen en kunnen ontwijken.