De swaddle is bij de meesten ook wel bekend als inbakerdoek, hydrofiele doek, wikkeldoek, verschoondeken, etc. De swaddle is gemaakt van een tweedaags ademende mousseline katoenen stof en is erg licht van gewicht. Uiteraard zijn de doeken ook getest op schadelijke stoffen.
Swaddle betekent inbakeren. Met inbakeren maak je de fijne, warme omgeving uit de baarmoeder na, wat een kalmerend effect heeft op je baby. Het vermindert onrust, en verbetert slaap. Baby's die zijn ingebakerd reageren goed op de volgende vier S'en doordat ze niet met hun armpjes kunnen zwaaien.
Leg jouw baby altijd eerst op de rug. Je legt de armpjes mooi naast het lichaam en dan wikkel je tetradoek in 2 keer rond je baby. Je begint met de ene kant en doet daarna de andere kant. Niet te strak, zodat jouw baby zicht veilig en geborgen voelt maar nog vlot kan bewegen.
De swaddle is een vierkante doek en verkrijgbaar in verschillende formaten. Je vindt ze vanaf 60x60 cm tot 120 x 120 cm. Hoe je de doek gebruikt zal afhangen van de grootte.
Op een verkeerde manier (te strak, te slap, te dik) of met ongeschikte middelen inbakeren kan risicovol zijn; het verkeerd inbakeren van de benen kan bijvoorbeeld leiden tot de ontwikkeling van een heupafwijking en motorische storingen.
Als je baby zonder inbakeren overdag goed slaapt (slaapjes van minimaal 1,5 uur) dan is alleen 's nachts inbakeren geen probleem. Als hij overdag moeizaam slaapt, dan inbakeren tijdens alle slaapjes. Doorslapen is fijn voor ouders, maar een jonge baby doet dat van nature niet.
De gemiddelde leeftijd waarop ouders starten om hun baby in te bakeren, is zes weken. Er wordt geadviseerd om het inbakeren weer af te bouwen voordat je kind 6 maanden oud is. De kans dat een baby ingebakerd op zijn buik draait, wordt steeds groter naarmate hij ouder wordt en dat kan gevaarlijk zijn.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Wikkel hem of haar liever in een babydekentje dat je stevig onder de schouders stopt. Meer is niet altijd beter. Het is zelfs zo dat meer lagen kunnen leiden tot gevaarlijk oververhitten als je baby slaapt.
Babyuitzet. Hydrofiele doeken staan op elke babyuitzetlijst. Het advies luidt meestal om er zes tot twaalf te kopen, al zul je merken dat het ook niet erg is om er twintig (of meer) te hebben.
Het is aangewezen om je baby pas in te bakeren na de leeftijd van een drietal weken. Vóór de leeftijd van 6 maanden moet het inbakeren afgebouwd zijn. Vanaf dan kunnen kinderen draaien van hun rug naar hun buik. Ingebakerd slapen op de buik is niet veilig.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
De Puckababy kent dit risico niet! De Puckababy zit immers als een ruimer coconnetje om baby's lijfje, en zit nergens strak. Je kindje kan zich binnenin het slaapzakje met de armpjes en beentjes heerlijk bewegen. De ontwikkeling van je baby's lijfje wordt op geen enkele manier belemmerd.
De nadelen van inbakeren hangen vooral samen met verkeerd gebruik van de methode, zoals het te strak inwikkelen van de benen, het inbakeren in de kraamtijd, het op de buik neerleggen of te laat ontbakeren waardoor een kind ingebakerd naar de buik kan draaien.
Wanneer inbakeren afbouwen? De inbakerslaapzakjes van Puckababy® gaan tot 6 maanden. Tot welke leeftijd je het beste kunt inbakeren en wanneer je het beste met inbakeren kunt stoppen, verschilt per baby.
Stem de kleding onder de inbakerdoek af op je baby en de omgevingstemperatuur. Sommige baby's hebben het snel warm en andere baby's zijn kouwelijk van zichzelf. Een rompertje kan (vooral 's zomers) al voldoende zijn.
Je baby kan koude voeten en handen hebben, terwijl zijn lichaamstemperatuur verder goed is. Als je wilt weten of jouw baby het niet te warm of te koud heeft, kun je even met je vinger in zijn of haar nekje voelen.Voelt het klam, dan heeft je baby het te warm.
Lijkt je baby het toch te koud te hebben? Dan is een extra laagje kleding of een dekentje over de slaapzak een beter idee dan de verwarming hoger te zetten. Zo gebruik je een laken of deken correct volgens Kind & Gezin: Pas de grootte van het laken en het deken aan aan de grootte van het bed.
Wat is de TOG-waarde voor een veilig babyslaapcomfort? De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG.
Onder een boxpakje kan gewoon een romper gedragen worden.Pyjama's hebben een lange broek met elastische tailleband en een shirt met lange mouwen.
Sleepsuits uit Tencel zijn bij elke temperatuur de veiligste onderkleding voor elk slaapzakje. Tencel reguleert de warmte en absorbeert vocht. Deze stof past zich aan de warmte van je kleintje aan, en zit als een tweede huidje om je kindje. Zijdezacht en nooit te warm of te koud.
Je kunt het raam openzetten als je kindje bijvoorbeeld uit het bed is voor de voeding. Als het zacht weer is, mag het raam steeds een beetje open blijven. Zorg er wel voor dat de temperatuur in het kamertje tussen de 16°C en 18°C blijft. Wel altijd oppassen voor tocht!
Sommige ouders hebben het idee dat inbakeren zielig en oncomfortabel is. Maar is dit het geval? Het antwoord is: nee, inbakeren is niet zielig of ongemakkelijk wanneer je het goed doet. Om die reden adviseren wij om onder begeleiding te starten met inbakeren.
Om de kans op wiegendood te verkleinen, wordt geadviseerd om de baby het eerste half jaar bij jullie op de kamer te laten slapen in een eigen bedje. Het is echter niet verstandig om jullie kindje in de kinderwagenbak te laten slapen.
Kan je baby (in de box of op een speelkleed) rollen van rug naar buik → inbakeren afbouwen. Doet je ingebakerde baby in bed pogingen om te rollen → direct stoppen met inbakeren en overgaan op een slaapzak. Baby 4 à 5 maanden → stap voor stap afbouwen en vanaf 6 maanden armen vrij.