Snijd de gember als deze erg groot is in twee stukken zodat hij wat handzamer is. Gebruik in plaats van een mes een lepel om de schil eraf te halen. Hiermee kun je heel gemakkelijk de dunne schil verwijderen én met de lepel kun je in alle gekke hoekjes van de misvormde gember komen.
Zo schil je gember
Er zijn veel hoekjes en kantjes aan de knol, waardoor je snel teveel afsnijdt. Tip: De meeste mensen schillen een gember met een mesje, maar met een koffielepel gaat dit veel makkelijker. Schraap de schil eraf met de ronde kant van een lepeltje. Je zult zien dat het sneller gaat dan met een mesje.
Wanneer je gember fijngesneden gaat gebruiken, verwijder dan eerst de schil met een dunschiller, een fijn mes of een lepel. Snijd daarna de gember fijn of druk deze door de knoflookpers.
Beslis hoeveel gember je nodig hebt.
Je kunt het hele stuk gember raspen als je wilt, maar voor de meeste gerechten heb je maar een klein beetje nodig. Snij in dat geval eerst een stukje van de gemberwortel en rasp alleen dat stukje.
Gemberrecepten. Gember is een smaakmaker in het eten. Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair.
Hoewel gember bij veel mensen juist misselijkheid kan verminderen en het de spijsvertering een oppepper geeft, kan het ook zorgen voor maag- en darmklachten. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine krijgen sommige mensen last van een opgeblazen gevoel of maagklachten.
Een aantal studies hebben aangetoond dat gember effectief is in het wegnemen van je slaapproblemen. Gember is namelijk een hele goed bron van zink, en zink heb je nodig om melatonine aan te maken, en aangezien melatonine het belangrijkste slaaphormoon is, is het belangrijk om deze voedingstoffen binnen te krijgen.
Houd met je ene hand de vork vast. Het makkelijkst is om hem op je werkblad te liggen met de puntjes omhoog en hem daarop vast te houden. Beweeg met de gember in je andere hand over de vork heen, heen en weer en op en neer. Zo rasp je de gember supersnel!
Hoeveel gember mag je per dag
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, is gemberthee een perfecte remedie voor maag- en darmklachten. Mocht je dus last hebben van obstipatie of maagklachten, kan het geen kwaad wat vaker gemberthee te drinken of gember in je eten te verwerken.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
Gemberpoeder (of djahé)
Wij gebruiken het allerliefst verse gember, maar als je dit niet in huis hebt dan is gemberpoeder een goede vervanger.
Je kan rauwe gember toevoegen aan je favoriete recepten om ze wat pittiger te maken. Gember past perfect in soep, roerbakgerechten en zelfs in desserts. Je kan ook op rauwe gember kauwen of er thee van zetten om te helpen bij bepaalde gezondheidsproblemen.
Nog een groot voordeel als je gember met schil en al eet: je voorkomt een boel verspilling. Als je je zorgen maakt over bacteriën kun je de gember afspoelen met warm water zoals je ook met bijvoorbeeld een appel doet. Gebruik dan wel altijd verse gember.
Water met gember is super gezond, en kan goed helpen bij verkoudheid en het voorkomen hiervan. Gember is namelijk al eeuwenlang een van de meest gebruikte (geneeskrachtige) ingrediënten ter wereld.
Roestvrij staal is het meest robuuste materiaal waarvan gemberraspen gemaakt worden. Dit materiaal is ook vaatwasmachinebestendig en meestal roestbestendig. Gemberraspen van roestvrij staal zijn er vooral in rechthoekige vormen, maar wie op zoek is naar meer ongewone versies komt ook aan zijn trekken.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
nadelen teveel gember. Overmatig gebruik kan leiden tot problemen met darmen en/of maag. Dan is gemberthee gevaarlijk. Verder kun je, alleen bij een overdosis hartkloppingen krijgen, duizelig, slaperig of verward worden.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: door gember niet te schillen en in zijn geheel te eten, ga je voedselverspilling tegen. Wel is het verstandig om gember voor consumptie te wassen. Zo verwijder je eventueel vuil, stof en bacteriën.
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember ± 3 weken lang houdbaar!
Keramische gemberrasp van Gefu. Deze rasp is gemaakt van Japans keramiek en is voorzien van harde en scherpe tanden. De tanden zorgen ervoor dat uw gember tot een perfecte pasta word geraspt. U kunt deze rasp, naar gember, ook voor bijvoorbeeld knoflook, nootmuskaat, wortel of appel gebruiken.
gember en citroen versterken je afweersysteem, waar door je sowieso fitter de dag door komt. Daarnaast bevat gember ook prikkelende stoffen waarmee je je stofwisseling kunt stimuleren. Zo verbrand je meer calorieën. In combinatie met een caloriearm eetpatroon kun je met dit drankje dus afvallen.
De wortelstok is witgelig met soms -en dat is zeldzaam- een dunne, licht blauwe ring van binnen. Deze ring duidt op de aanwezigheid van een zeer krachtig eiwitsplitsend enzym, zingibain.
Gember-, citroen- en honingthee met een snufje kaneel wordt vaak gebruikt om verkoudheid en sinusitis tegen te gaan. Al deze kruiden bevatten krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen je weerstand een krachtige boost geven. Ze hebben echter veel meer geneeskrachtige voordelen.