Cafeïne zorgt ervoor dat je net wat meer uit je training kunt halen.Nog een voordeel van cafeïne is dat het de kans op flinke spierpijn vermindert. Tevens blijkt uit onderzoek dat cafeïne een krachtige werking heeft als antioxidant dat ons lichaam beschermt tegen agressieve stoffen, kwaaltjes en diverse aandoeningen.
Koffie helpt je om sneller spier op te bouwen
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen.
Caffeïne is volgens Britse onderzoekers goed voor de spieren. De spierkracht neemt door het drinken van koffie toe en het aantal valpartijen neemt af. Een kopje koffie blijkt wel zo gezond!
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag.
Zo zorgt koffie er onder andere voor dat je minder spierpijn hebt, betere resultaten boekt en spiermassa behoudt. En ook voor degenen die zich meer met balsporten bezig houden, is koffie heel gunstig. Het verbetert namelijk de motorische vaardigheden, niet geheel onbelangrijk op bijvoorbeeld het voetbalveld.
Voor mensen die vaak gestresst zijn, is het niet aan te raden om veel koffie te drinken. De onrust zal alleen maar toenemen. Ook mensen die regelmatig met paniekaanvallen te kampen hebben, kunnen de koffie beter laten staan. Het bevorderd namelijk de eerder beschreven rusteloosheid, duizeligheid, hartkloppingen enz.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
Volgens het Voedingscentrum kan een gezonde volwassenen 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder negatieve effecten te verwachten. Dit komt neer op 4 koppen koffie. Echter: bij dit advies wordt niet alleen rekening gehouden met de koffie-inname, maar spreekt men ook over thee, chocolade en blikjes energiedrank.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten ná consumptie bevindt. Na het drinken van een kopje koffie profiteer je dus een halfuur tot een uur later maximaal van de gevolgen. Voordat de cafeïne volledig uit het lichaam verdwenen is, ben je al snel 6 uur verder.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne op een dag te nemen.
Zware koffiedrinkers kunnen bij stoppen lichte onthoudingsverschijnselen ervaren zoals: hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Maar echt verslaafd worden aan koffie is niet mogelijk. Wel kan je lichaam wennen aan koffie en de hoeveelheid cafeïne. Eén kopje koffie is dan niet meer genoeg om wakker te worden.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Koffie drinken op een lege maag zou schadelijk zijn. Een kopje koffie op lege maag zou volgens Dr. Adam Simon, Hoofd medische dienst van de website PushDoctor.co.uk, de maagwand kunnen aantasten. Ook kan het een storing van de spijsvertering betekenen, dit wordt ook wel indigestie genoemd.
Waar zit cafeïne in? Cafeïne zit in koffie, thee, cola, chocolade en chocolademelk, energiedrankjes, energieshots en drankjes met guarana. Soms zit er ook cafeïne in andere producten, zoals kauwgom, snoep en water.
Uit onderzoek van de American Heart Association blijkt dat cafeïne de bloedsomloop binnen 75 minuten met 30 procent verbetert. Dat betekent meer zuurstof voor de spieren, die daarmee meer kracht kunnen leveren. Drink dus ruim een uur voor je training een beker koffie als je wilt dat je spieren optimaal presteren.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Het gebruik van enkele kopjes koffie rondom de sportieve inspanning kan dus zeker geen kwaad. Houdt het gebruik van koffie wel op normale hoeveelheden. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dag bij een cafeine inname van 3 tot 6mg cafeine per kilo lichaamsgewicht het effect optimaal kan werken.
Honderden onderzoeken hebben het aangetoond: de inname van cafeïne voorafgaand aan een fysieke uitdaging zal je waarschijnlijk helpen langer en sneller te lopen. Dit is onafhankelijk van de duur van de inspanning, het geldt voor zowel duursporters als voor sprinters.
Risicofactoren voor alvleesklierkanker
Een chronische ontsteking van de alvleesklier verhoogt het risico op alvleesklierkanker. Erfelijkheid speelt een rol bij ongeveer 5% van de patiënten die alvleesklierkanker krijgen. Het drinken van alcohol, koffie en thee geeft géén verhoogd risico op alvleesklierkanker.
Cafeïne blijft tot zes uur in ons lichaam actief.