De wekker gaat af maar u bent nog helemaal niet klaar om wakker te worden. En dan begint het snoozen. Wanneer u na het indrukken van de snooze knop weer in slaap valt, begint het lichaam opnieuw aan de slaapcyclus en komt u weer in uw diepere slaapstadia.
“Snoozen” is het aanzetten van de sluimerfunctie die op vrijwel alle elektrische wekkers aanwezig is. Door op de snooze knop te klikken, zet je met andere woorden het alarm van de wekker niet uit maar op sluimeren. Vervolgens gaat de wekker opnieuw af na een aangegeven periode, bijvoorbeeld 2, 5, 9 of 10 minuten later.
Uit het onderzoek blijkt dat snoozen de kans op stress en depressie vergroot. Het snoozen zorgt er voor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen. Zo val je langzaam in slaap en word je met een schok weer wakker, en dat telkens opnieuw. Die 5 minuten extra slaap heeft geen kwaliteit.
Snoozen definities
Vervoegingen: snoozede (verl. tijd ) Vervoegingen: gesnoozed (volt. deelw.) uitslapen, langzaam wakker worden, de wekker met tussenpozen laten afgaan vrije tijd Voorbeeld: `Waarom je wekker vroeger zetten en snoozen als je gewoon langer ...
De oude wekkers werden ingesteld op een delay van 10 minuten, maar waren minder precies. Om een veilige marge in te bouwen, zodat niemand te laat op zijn werk kwam, werd gekozen voor 9 minuten en een beetje. De digitale wekkers van nu zijn preciezer, maar werden toch afgerond naar 9 minuten.
Stop het snoozen
Eenmaal uit bed is de verleiding om weer terug te gaan en nog even verder te snoozen wellicht minder groot. Zet je wekker zo laat mogelijk. Als je tussen 7.00 en 7.30 drie keer op de 'snooze-knop' drukt, kun je beter je wekker gewoon om 7.30 zetten.
Dit slaap-waak ritme wordt dan ook wel het dag- nacht ritme of Circadiane ritme genoemd. Het wakker worden zonder wekker op basis van de biologische klok is te trainen door goed te luisteren naar je lichaam (wanneer je moe bent), te gaan slapen wanneer het donker wordt en op te staan wanneer het licht wordt.
Wakker worden op een natuurlijke manier ontstaat door het licht van de ochtendschemering dat via je gesloten ogen signalen naar de hersenen stuurt. Hierdoor worden er wekhormonen vrijgegeven, waardoor je geleidelijk aan wakker wordt. Je kunt dan heerlijk uitgerust opstaan en voelt je helemaal uitgeslapen.
Nederlanders zijn dol op snoozen
Tweederde (66 procent) van de deelnemers snoozed bijna elke dag en ruim een derde drukt twee of drie keer op de snooze-knop. 79 procent van de ondervraagden blijft maximaal 25 minuten na de wekker liggen. Ruim 17 procent komt tussen de 25 en 45 minuten later het bed uit.
De reden voor 9 minuten snooze-tijd ligt namelijk diep verankerd in de geschiedenis van wekkers. In de tijd dat wekkers nog uit radertjes en tandwielen bestonden, was het praktisch onmogelijk om een snoozetijd van precies 10 minuten te bereiken.
Als je 's ochtends wilt stoppen met snoozen dan is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hofman raadt mensen aan om het in stapjes te doen. 'Als mensen gewend zijn om in de ochtend te snoozen met drie of vier wekkers, kunnen ze het beste geleidelijk stoppen door iedere keer een wekker weg te halen.
Kies een interval. Dit is de tijd tussen twee alarmen. Kies hoe vaak het alarm moet worden herhaald nadat u het hebt weggetikt.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
Meer slapen, minder snoozen
Overweeg om eerder naar bed te gaan, of de wekker standaard al 10 minuten later te zetten. Dat is de beste manier om te garanderen dat je elke nacht de aanbevolen zes tot acht uur slaap krijgt.
Geen wekker zetten
De beste remedie is het niet zetten van een wekker. Door die wekker wordt u namelijk op een vast moment gewekt, waardoor het kan voorkomen dat u zich op dat moment nog in een diepe slaap bevindt. Als u daar uit wordt gewekt duurt het extra lang voordat u echt goed wakker bent.
In de eerste plaats kan dit betekenen dat uw genoeg hebt geslapen en dat uw lichaam uitgerust is. Het kan ook zo zijn dat uw lichaam wakker wordt van een geluid of van licht. Onze hersenen kunnen zelfs in de diepe slaap zeer actief zijn. Bepaalde stoorzenders kunnen er dan voor zorgen dat u voor de wekker wakker wordt.
Wat is de beste slaaptrainer? De beste, geteste slaaptrainer was Sam het schaapje van Zazu. Deze slaapwekker helpt je kind met verschillende kleuren op de display. Bij bedtijd sluit Sam zijn oogjes en wordt het beeldscherm donkerblauw.
Zodra je de app hebt gedownload en bezig bent met het instellen van je alarm, zoek je naar de optie "Geavanceerd" onder aan je scherm. Tik hierop. In het volgende scherm, tikt u op "Snooze Interval." Tik hierop en kies hoeveel minuten je wilt dat je iPhone sluimert.