Hoewel oud-consul en veldheer Julius Caesar als 'dictator voor het leven' (dictator perpetuus) zou kunnen worden gezien als de grondlegger van het
De eerste Romeinse keizer: Augustus. Zijn naam betekent 'de verhevene'. Hij wordt geboren als Gaius Octavius en is een achterneef van Gaius Julius Caesar. Keizer Augustus regeert van 27 voor Christus tot 14 na Christus.
Lange tijd had het rijk Rome als hoofdstad en zetel van de macht omdat de Romeinse staat is ontstaan uit de polis (stad) van Rome in de landstreek van Latium in Italië, volgens de mythe gesticht in 753 v. Chr. door Romulus en Remus.
De redactie maakte een selectie uit rond de 90 keizers die het Rijk hebben geregeerd. Een opsomming van de meest spraakmakende keizers kan alleen maar beginnen bij de eerste en bekendste: Gaius Octavius, beter bekend als Augustus (de verhevene).
Het Rijk wordt aangevallen door de Franken en de Germanen. Die trekken zelfs op richting Rome. In het jaar 476 wordt het Keizertje Romulus Augustulus afgezet, en klimt het Germaanse stamhoofd Odoaker op de troon. Het west Romeinse Rijk is ten einde, de Middeleeuwen kunnen beginnen!
Het Rijk was stabiel met relatief veel vrede – naar Romeinse standaard uiteraard– en de welvaart bloeide. Dit is echter niet het enige dat deze periode kenmerkte. Het Rijk werd gedurende deze jaren namelijk bestuurd door de 'vijf goede keizers', te weten Nerva, Trajanus, Hadrianus, Antoninus Pius, en Marcus Aurelius.
Zij zagen zichzelf echter als 'de Romeinen' en bleven het Romeinse Rijk voortzetten tot het jaar 1453 waarin het Romeinse Rijk definitief ten einde kwam toen zij werden verslagen door de Ottomanen. Wat waren foederati en op welke manier waren zij één van de oorzaken van het uiteenvallen van het Romeinse Rijk?
De oorspronkelijke Romeinen behoorden breder gezien tot de Latijnen. Dit volk trok in het tweede millennium voor de jaartelling vanuit Midden-Europa naar Italië. De Latijnen vestigden zich in het gebied aan de Tiber met haar zeven heuvels, dat zij Latium noemden.
Keizer van het Westen. Karel de Grote is een van de grootste heersers van de vroege middeleeuwen. Hij weet door voortdurende oorlogvoering rond 800 een groot deel van West-Europa te onderwerpen, waaronder het huidige Nederland. Het bezit van een enorm rijk levert hem de bijnaam 'de Grote' op.
Vandaag, 11 maart is de sterfdag van Elagabalus, misschien wel de meest bizarre Romeinse keizer uit de geschiedenis. En dat wil wat zeggen als je weet dat ook Nero en Caligula in dat rijtje zitten.
Aisin-Gioro 'Henry' Puyi (Chinees: 愛新覺羅•溥儀 / 爱新觉罗•溥仪 , Aìxīnjuéluó Pǔ Yí) (Peking, 7 februari 1906 – aldaar, 17 oktober 1967) was onder de naam Xuantong de twaalfde en laatste keizer van de Qing-dynastie en tevens de laatste keizer van China. Hij was de oudste zoon van de tweede prins Chun.
In 476 kwam het uit vele Germaanse huurlingen bestaande Romeinse leger, in opstand onder leider Odoaker. Zij zetten de laatste keizer Romulus Augustulus af.
gaf de senaat de titel 'princeps' aan Augustus toen hij de burgeroorlog had gewonnen en feitelijk alleenheerser van Rome was. Sindsdien werden alle Romeinse keizers zo genoemd, totdat keizer Diocletianus de titel in de 4e eeuw n. Chr.
De keizer van Japan is de enige nog regerende keizer ter wereld. De keizer van Japan heet in het Japans 天皇 of tennō, ter vervanging van de oudere titel mikado (帝), wat de naam was van een keizerlijk heerser, van het begin van de historie tot het midden van de twintigste eeuw.
Het duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. In dit tijdvak behandelen we de tijd van de Grieken, die gevolgd werd door de tijd van de Romeinen. Deze periode duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. Deze periode noemen we de Oudheid.
De omgeving van Rome heette Latium en de bewoners Latijnen. Daarom noemen we de taal de van Romeinen Latijn. Rome werd een wereldmacht en daardoor werd Latijn de belangrijkste voertaal.
De zeven koningen zouden als volgt geheten hebben: Romulus, Numa Pompilius, Tullus Hostilius, Ancus Marcius, Tarquinius Priscus, Servius Tullius en Tarquinius Superbus.
De Romeinen noemden het gebied Germania Inferior (Laag-Germanië). Er waren in die tijd twee Germaanse provincies, een 'hoge' en een 'lage'. De Nederlandse gebieden hoorde bij Laag-Germanië omdat ze dichter bij de zee, en dus lager dan Germania Superior, het hoge binnenland van Duitsland, lagen.
“Over de gemiddelde leeftijd van de Romeinen heerst bijvoorbeeld veel discussie”, zegt demograaf Patrick De Boosere (VUB). “We moeten ons daarvoor behelpen met aantekeningen op grafstenen. Toch kunnen we ervan uitgaan dat men toen tussen de 26 en 30 jaar oud werd.
De Romeinen hebben heel Nederland veroverd maar trokken zich uit eindelijk terug tot aan de Rijn omdat dit een makkelijk verdedigbare linie was. De Rijn was een natuurlijke grens van Duitsland tot de zee. En wat daarover lag waren zompige poelen en lastig volk. Ook van de kust in Vlaanderen bleven ze liefst weg.
op de troon kwam, werd duidelijk hoe gevaarlijk het was om heerser van het grootste rijk op aarde te zijn. Van de 11 eerste Romeinse keizers werden er zeven vergiftigd, neergestoken of door eigen hand van het leven beroofd.
Rome heeft tot de afzetting van Romulus Augustulus, de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk in 476, maar liefst 86 alleenheersers gehad. De vele troonpretendenten, die soms maar enkele dagen of weken aan het bewind waren, zijn daarbij niet eens meegerekend.
Marcus Cocceius Nerva (rond 30 - 98) was keizer van het Romeinse Rijk van 96 - 98. Hij was de eerste van de zogeheten adoptiefkeizers: Nerva, Trajanus, Hadrianus, Antonius Pius en Marcus Aurelius.