De ideale breedte van de stroken is ongeveer 2,5 centimeter, maar voor elk werkstuk heb je weer andere vormen en groottes nodig. Daarnaast wil je straks je werkstuk met drie lagen kranten bedekken. Scheur dus een flinke hoeveelheid stroken af.
Het voordeel van papier-maché is dat er gemakkelijk werkstukken met een grillige vorm van gemaakt kunnen worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om decorstukken, maskers of ornamenten van te maken. Het is echter niet erg sterk.
Laat je papier mache drogen in de zon of bij de verwarming. Dit duurt over het algemeen één a twee dagen. Als je kunstwerk droog is, kun je het cadeau erin stoppen als het een surprise is en hem beschilderen met acrylverf of beplakken (met slingers) zoals ik met mijn unicorn heb gedaan.
Heel eenvoudig: je mixt 2 glazen (gewone) meel met 2 glazen water. Voeg daar een eetlepel zout aan toe. Mix het geheel goed zodat er geen klonten meer zijn. Je kunt meer water of meel toevoegen als het te nat of juist te droog blijft.
Knutselwerkjes van papier maché maken met wc-papier, oude kranten of keukenpapier is leuk en veelzijdig. Het ziet er indrukwekkend uit, maar je hebt er niet veel voor nodig! De meeste benodigdheden om papier maché zelf te maken heb je waarschijnlijk al in huis: water, bloem en keukenpapier.
Papier-maché kun je kleuren door er acrylverf aan toe te voegen. Hoe meer verf, hoe meer kleur. Wanneer je erg dunne verf gebruikt voor het kleuren, gebruik dan iets minder water. Een erg leuk idee is ook om gedroogde bloemen toe te voegen aan je papier-maché mengsel.
Verwerk de papierpap als boetseerklei. Laat het geheel een nacht drogen. Beschilder het papier-maché met gewone waterverf. Maak het waterdicht met een transparante plasticspray of vernis.
De lijm maken
Meng twee delen water met een deel bloem. Dus twee kopjes water met een kopje bloem. Het is slim om de bloem te zeven voordat je deze gebruikt, zodat je geen klonten krijgt. Voeg er wat zout aan toe om gisten tegen te gaan.
Bison Wand&Klaar®Behanglijm, bijvoorbeeld de kant-en-klare 1kg pot Vliesbehang. Maar je kunt ook net wat je over hebt van een behangklus of ander creatief project gebruiken. Je kunt ook Bison Behangplaksel in poedervorm gebruiken. Dit poeder moet je nog wel eerst met water aanmaken.
Rol gegalvaniseerd kippengaas met een breedte van ongeveer 40 cm. Lengte: ongeveer 20 meter. Kippengaas gaasdraad, creatief hobby materiaal voor het maken/knutselen van figuren met gips of papier mache.
Knip of scheur het krantenpapier in kleine snippers en leg dit een paar uur in een bak met (alleen) water. Haal het na een paar uur weken uit het water en wring de substantie goed uit om het overtollige water te verwijderen. Vermeng vervolgens de snippers met plaksel of kleefpasta en leg het hoopje op een werktafel.
Vel praalwagens worden ook in papier-maché gemaakt of in een ander materiaal wat ook (tijdelijk) waterbestendig moet zijn. Hou er ook rekening mee dat papier-maché erg licht is, wapen en verzwaar de constructie dus zo goed mogelijk (wapenen met o.a. kippengaas).
Wanneer de gessolaag goed droog is, kun je de oneffenheden met een fijn schuurpapiertje bijwerken. Het schuren moet je wel heel voorzichtig doen, want anders krijg je diepe groeven in het papier en mogelijk ook gaten, omdat het figuurtje hol is en niet bestand tegen al te veel druk.
Knip of snijd een 20 cm stuk van de ballonstok en plaats deze in de ballonhouder. Vorm de nek door de ballonstok te bedekken met krantenpapier en behanglijm. Zorg voor een mooie, gladde overgang van stok (nek) naar ballon (hoofd). Laat eventueel het papier drogen voor het aanbrengen van een volgende laag.
Plak ongeveer vier lagen en laat het een uurtje drogen. Als het (bijna) droog is, plak je er nog een aantal lagen papier op, totdat het stevig aanvoelt. Laat de ballon uiteindelijk nog twee dagen drogen. De papier maché moet hard zijn, zodat je ballon lek kunt prikken.
Ik adviseer om minimaal 4 lagen te gebruiken om een goed en sterk resultaat te krijgen. Nu je pinata-vorm met meerdere papier mache lagen bedekt is en erg droog is kun je het schilderen om het uniformiteit te geven.
Papier-maché-klei (pulp) maken: krantenpapier omwerken tot klei, en hiermee een grondvorm bedekken. Het is aan te bevelen om te werken met beide methoden binnen één werkstuk. Je begint dan met methode 1, en krijgt zo een mooie stevige ondergrond, waarop je verder kan gaan met het aanbrengen van de papier-maché-klei.
Een goedkoop doek van Action bijvoorbeeld heeft ook een laagje gesso, maar meestal is dat zo weinig dat het een goed idee is om op het doek, voordat je er op gaat schilderen, nog één of twee lagen gesso aan te brengen.
Schilderen in het onderwijs
De meest gebruikte verven hiervoor zijn aquarelverf, acrylverf en plakkaatverf. De aquareldoos is een van de klassieke kunstenaarsbenodigdheden op de lagere school. Aquarelverf is uitstekend geschikt om kleuren te mengen en kleurenleer te leren.
Maak beide proppen papier aan elkaar door middel van een pedaalemmerzak. Stop daarvoor eerst het hoofd in de plastic zak en maak een knoop in de zak zodat de prop strak onder in zit. Doe vervolgens de romp in bovenhelft van de zak en sluit de zak strak af met een knoop. Maak enkele kleine luchtgaatjes in de zak.
Eerst doe je het oud papier in een bak met water, dan wordt het lekker zacht en kun je er goed stukjes afscheuren. Nou dat doen ze hier, o dat gaat prima en dan komt de mixer en met die mixer maak je er een lekker papje van. Net zo als in de fabriek, weet je nog wel. Dat heette papierpulp.