"Atlantische blauwvintonijn is, na haaien, misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende roofvis", vertelt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). "Het is een torpedovormige reus met een lengte tot 3,5 meter, en een gewicht tot meer dan 700 kilogram.
Er komen in en rond onze gemeente vijf soorten roofvis voor: snoek, baars, snoekbaars, roofblei en meerval. De meest voorkomende roofvissen in ons viswater zijn de snoek en de baars. Met name snoek is een gewilde vis bij onze roofvissers.
Het Nederlandse deel van de Noordzee bevat zo'n 145 soorten vis, inclusief diverse soorten haaien en roggen. Er zwemt vooral veel kabeljauw, haring, platvis en makreel rond.
Zalmachtigen komen voor in zowel zout als in zoetwater. De meeste soorten onder deze familie zijn gespecialiseerde roofvissen en komen voor in de gematigde klimaatzones.
De tonijn is een roofvis, dat wil zeggen dat hij andere dieren eet, zoals bijvoorbeeld sardienen, pijlinktvissen, krill, kleine vissen, schaaldieren, octopussen, haringen, … Tonijnen zijn echte veelvraten: ze kunnen per dag tot bijna een derde van hun eigen gewicht eten!
Tonijn staat bekend als toproofdieren, maar is ook prooi. Alle tonijnsoorten zijn roofdieren . Hun torpedovormige lichaam geeft ze een voordeel ten opzichte van langzamere, minder wendbare soorten en hun scherpe zicht helpt ze bij het vangen van prooien. Tonijn eet een gevarieerd dieet, waaronder vis, schaaldieren en inktvis.
De kabeljauw is een roofvis die zich voedt met vis (waaronder soms eigen nakomelingen) en ongewervelde bodemorganismen. De kabeljauw is benthopelagisch wat betekent dat deze vis vooral in de buurt van de bodem leeft1.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
Roofvissen zijn hypercarnivore vissen die actief jagen op andere vissen of waterdieren, zoals de haai, zwaardvis, barracuda, snoek/muskellunge, tonijn, dolfijnvis, snoekbaars, baars en zalm .
We beginnen met wat voor velen beschouwd wordt als “de koning(in) van de zee”: de tarbot. Deze vis staat immers culinair zeer hoog aangeschreven en vind je dan ook op de kaart van talloze goede restaurants. Tarbotten hebben de vorm van een ruit en kunnen tot wel een meter lang en 25 kilogram zwaar worden.
De zwemtocht werd voor het eerst ondernomen door Mercedes Gleitze in 1928, maar pas in 1947 voltooid door een solozwemmer, tot Tom Blower . In de jaren 2010 ontstond er een opleving in de belangstelling voor het zwemmen door het Noordkanaal, toen het werd opgenomen in de Oceans Seven.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte. Vrouwtjes zijn volwassen rond hun twintigste en mannetjes rond hun vijftiende.
Meer Noordzeevis op het menu
Vis is natuurlijk kneitertje gezond, dat wisten we allang. Deze rakkers zitten vol met vitamine B12, B6, de mineralen jodium fosfor en seleen en de omega 3-vetzuren zijn goed voor je hart- en bloedvaten. Des te meer reden om je vis repertoire wat uit te breiden.
Dan is het goed om jezelf af te vragen: Welke roofvissen zijn er in Nederland en welke roofvis wil ik vangen? De meeste beviste en populairste zoetwater roofvissen in Nederland zijn: Snoek, Snoekbaars, Roofblei, Baars, Forel & Meerval. De meeste roofvissen komen je misschien al wel bekend voor.
[11] Gedurende hun levenscyclus veranderen zalmen fundamenteel de manier waarop ecosystemen functioneren, door de basis van stroomgebieden te creëren door zowel de rol van roofdier als prooi te spelen , en door belangrijke voedingsstoffen terug in het ecosysteem vrij te geven nadat ze hebben gepaaid.
De nieuwe ontdekking, samen met eerder genetisch onderzoek van Leifs onderzoeksgroep, werpt licht op de grote diversiteit aan haring en onthult tegelijkertijd de tot nu toe onbekende rol van roofharing als roofvis in het ecosysteem van de Oostzee.
Exodons paradoxus (ook bekend als bucktooth tetra) is waarschijnlijk een van de meest agressieve vissen die je aan je aquarium kunt toevoegen. Hoewel zijn eetlust carnivoor is, is het een bekende schub-eter. Dit betekent dat er maar weinig vissen in je aquarium veilig zijn om een snack te worden waar exodons de hele dag aan kan knabbelen.
De goudvis is een alleseter, hij eet zowel dierlijk voedsel als plantaardig, maar verse waterplanten maken geen deel uit van het menu.
De schattingen van de maximale lengte van de megalodon variëren van 17 tot 20,3 m (56 tot 67 ft), met een massa variërend van 65 tot 114 short tons (59 tot 103 t). Het wordt ook beschouwd als de grootste macro-roofvis ooit.
Schadelijke stoffen
Over het algemeen hebben roofvissen de meeste last van vervuiling. Dat geldt vooral voor grote roofvissen, zoals haaien en zwaardvissen.
Intensieve zalmkwekerijen in combinatie met krappe omstandigheden in kweekkooien kunnen ertoe leiden dat de zalm vatbaarder is voor het oplopen van ziektes . "Je krijgt te maken met ziekteproblemen - virussen, biologische zeeluizen, problemen met zeeluizen - en dan al het afval dat in deze meren terechtkomt omdat ze in beschutte gebieden liggen.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Als het gaat om witte vis zoals kabeljauw, bot, tilapia of schelvis: eet smakelijk! U kunt er zoveel porties per week van eten als u wilt .
Gevangen vis
Gedroogde kabeljauw noemt men stokvis (aan stokken gedroogd), klipvis of bakkeljauw (op de rotsen gedroogd), tijdeling of titling, roodschaar (naar de kleur van het visvlees). Stok- en klipvis zijn niet te verwarren met wat men in het verleden moluwe, labberdaan of abberdaan noemde.
Kabeljauw op de huid bakken zorgt er voor dat de vis minder snel uit elkaar valt en heeft als voordeel dat de vis los van de pan kan garen. De huid eet je niet, je eet de vis van het vel.