Deelname aan het Generatiepact is vrijwillig, zowel voor jou als werkgever als voor je werknemers.
Zodra je met (deeltijd)pensioen wenst te gaan, vervalt het Generatiepact. Bij zwaarwegende bedrijfsbelangen kan je werkgever het recht op het Generatiepact weigeren. Hij moet dat dan binnen 4 weken aan de werknemer laten weten.
Nee, dat kan niet. Als de werknemer tijdens deelname aan het Generatiepact gebruik gaat maken van pensioen, dan eindigt zijn deelname aan het generatiepact.
Het generatiepact is een naam voor maatregelen die tot doel hebben dat oudere werknemers langer gezond kunnen doorwerken en meer jongeren een kans krijgen en zicht op een vaste baan. Leeftijdsgrenzen variëren wat 'oud' en 'jong' is; FNV legt de grens bij 57 jaar en ouder voor 'oud' en 35 jaar en jonger voor 'jong'.
Strikt juridisch kan de werknemer het aanbod van de werkgever weigeren. Er komt dan geen pensioenovereenkomst tot stand. Op dat moment vraagt de werkgever de werknemer (en diens partner) om een zogenaamde afstandsverklaring te tekenen.
Afstandsverklaring pensioen
We spreken van een afstandsverklaring wanneer een werknemer geen pensioen wil opbouwen en daarmee niet deelneemt aan een pensioenregeling. De werknemer moet dan schriftelijk afstand doen van het aanbod van de werkgever.
Naast de AOW kun je nog een pensioen opbouwen via je werkgever: het ouderdomspensioen. Maar je werkgever is dus niet verplicht om je een pensioenregeling aan te bieden. Omdat de AOW is gebaseerd op het minimumloon, is het soms niet genoeg om van te leven.
Deelname aan het Generatiepact is vrijwillig, zowel voor jou als werkgever als voor je werknemers.
Het is niet altijd verplicht om een 80-90-100 regeling aan te bieden. Deze regeling kost geld en moet op een of andere manier gefinancierd worden. Wanneer dit niet (volledig) door het bedrijf betaald kan worden, dan is het ook mogelijk om voor jezelf een soortgelijke regeling op te zetten.
Korter werken met behoud van je pensioen
In de cao Metaal & Techniek is een generatiepact afgesproken. Het generatiepact geeft oudere medewerkers de kans om minder te gaan werken. Jouw werkgever compenseert de helft van het aantal uren dat je minder werkt. En je bouwt 100% pensioen op.
Het kabinet en de aangesloten partijen hebben met elkaar afgesproken de pensioenleeftijd tot en met 2024 langzaam te laten stijgen: In 2020 en 2021 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 4 maanden. In 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 7 maanden. In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 10 maanden.
Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat. Dat klinkt als een simpel rekensommetje, maar dat is het niet.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet verplicht worden tot het verrichten van diensten langer dan 8 uur of tot werkzaamheden waarbij het totaal aantal arbeidsuren meer dan 40 uur per week bedraagt.
Het Generatiepact is onderdeel van de nieuwe cao Metalektro. De regeling loopt van 5 juli 2019 tot 31 december 2028. Dat betekent dat geïnteresseerde deelnemers zich in deze periode kunnen aanmelden voor het Generatiepact. Het einde van de pilot heeft geen gevolgen voor deelnemers die meedoen aan het Generatiepact.
Hoeveel eerder je met pensioen kunt, hangt af van de eisen van je pensioenfonds. “Het kan al vanaf je 55ste, maar het komt erg weinig voor dat mensen daarvoor kiezen. De meeste mensen die gebruikmaken van flexibel pensioen stoppen één of twee jaar voor hun AOW met werken.”
In de cao SAVG is afgesproken dat oudere medewerkers, op vrijwillige basis eerder kunnen stoppen met werken (RVU-regeling) of minder kunnen gaan werken met 90% salaris en dezelfde pensioenopbouw (Regeling Generatiepact). Beide regelingen zijn ingegaan op 1 januari 2022.
Kan ik gebruikmaken van de 30%-regeling? Ja, als u aan alle volgende voorwaarden voldoet: U werkt in loondienst bij uw werkgever. U hebt een specifieke deskundigheid die niet of nauwelijks te vinden is op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Zónder medische indicatie kan iedereen vanaf 61,5 jaar (die minstens 5 jaar werkzaam is in de sector) onder voorwaarden gebruik maken van de 80/90/100 regeling.
Een eventuele 80-90-100-regeling kost jou 10% loon (zie hierboven) en Codi circa 11,5%.
Volgens de rechtbank is het eerder aanwezig zijn een verplichting, en geen vrijblijvend advies. Bovendien is het inloggen in de systemen noodzakelijk om de telefonische werkzaamheden te kunnen uitvoeren. "Deze tien minuten zijn aan te merken als arbeidstijd", concludeert de kantonrechter.
De totale premie waarvan u pensioen opbouwt is in 2023 26,4%** van uw pensioengrondslag. Van deze totale premie betaalt u als werknemer maximaal 1/3 deel. Uw werkgever betaalt minimaal 2/3 deel.
In de wet is niets afgesproken over verplicht overwerken. Wel staan er vaak afspraken in je cao of contract. Bijvoorbeeld dat het is toegestaan om, in overleg met je baas, nog wat langer door te werken. Een werkgever mag er vanuit gaan dat je af en toe overwerkt.
Een minimumpensioen van meer dan 1.500 euro netto
Dankzij deze nieuwe verhoging van 2,6% stijgt het minimumpensioen tot 1.500 euro netto voor een alleenstaande met een volledige loopbaan van 45 jaar.
Ongeveer 1 op elke 5 werkende mensen haalt in zijn of haar huidige baan het pensioen niet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CNV onder ruim 2.200 leden boven de 45 jaar. De vakbond voorziet uitval van honderdduizenden werknemers.
Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor 'genoeg pensioen' is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen. Het is heel makkelijk te checken hoe je er zelf voor staat.