De melksoorten die je goed kunt stomen voor je latte zijn onder andere magere melk, halfvolle melk, volle melk, biologische melk en lactosevrije melk. Voor een heerlijke latte kun je echter ook goed plantaardige melkvervangers gebruiken, zoals soja-, amandel-, rijst- of kokosdrink.
Beste melk voor melkschuim
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak.
Opties voor melk en melk latte
Volle melk is de traditionele keuze voor lattes . Het heeft een romige textuur en een lichtzoete smaak die goed samengaat met koffie. Magere melk heeft een lager vetgehalte dan volle melk, wat het makkelijker kan maken om latte art te maken. Het heeft echter mogelijk niet dezelfde romige textuur als volle melk.
Welke melk voor cappuccino: de beste keuze
Welke volle melk je kiest maakt in principe niet uit, zolang de melk maar een hoog proteïnegehalte heeft. Je kunt ook kiezen voor een speciale cappuccino melk, maar het verschil met gewone melk is klein. Het blijft gewone melk, maar dan met wat extra suiker en eiwitten.
Je kunt magere, halfvolle of volle melk, biologische, lactosevrije en notenmelk gebruiken om een geweldig schuim te krijgen. Als je een beginner bent, is magere of halfvolle melk misschien de beste optie voor gemakkelijk opschuimen. Maar wat betreft smaak is volle melk over het algemeen het beste type melk om op te schuimen.
hoe meer de melk verwerkt is, hoe beter die schuimt. Dus houdbare, gesteriliseerde melk schuimt als een trein, gepasteuriseerde melk schuimt minder. Hoe homogener de melk, hoe meer die zal schuimen. Melk schuimt door eiwit, niet door het vetgehalte.
Plaats een pan op het vuur en laat de melk opwarmen totdat er flink wat damp vanaf komt maar zorg dat het niet begint te koken. Zet het vuur uit en houdt de pan wat schuin, begin dan met een garde op hoge snelheid een 'klopbeweging' te maken. Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe dikker je schuim zal worden.
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
Laat de melk sudderen tot er bubbels rond de randen ontstaan, maar laat de melk niet koken. Haal de pan van het vuur en zet hem op een plat oppervlak. Verhoog de snelheid naarmate de melk dikker begint te worden. Blijf mixen tot je het gewenste volume schuim hebt.
Dus geen koffiemelk, suiker of zoetjes. Wil je toch melk of een melkvariant aan je koffie toevoegen? Ga dan voor magere koffiemelk. Gewone magere melk of halfvolle melk kun je ook kiezen als je een gezondere optie wil, maar wel op eigen risico dat je koffie dunner en minder krachtig wordt.
Hazelnootmelk, amandelmelk, sojamelk zijn vooral erg geschikt voor bakken. Havermelk is perfect voor bijvoorbeeld je havermoutpap bij het ontbijt en kokosmelk wordt veelvuldig in smoothies gebruikt. Elke vervanger heeft zo wel recepten waarin ze het best tot hun recht komen.
Houd er ook rekening mee dat verse melk meestal beter schuimt dan melk die een aantal dagen in de koelkast heeft gestaan . Met andere woorden, als melk niet schuimt, kun je er niet veel aan doen, behalve hopen dat je volgende liter melk betere resultaten oplevert.
De melk die wij adviseren is verse volle melk. De smaak van volle melk is wat ons betreft de lekkerste combinatie met koffie. Het volle romige van de melk combineert uitstekend met een espresso. Ieder merk melk heeft ook zo zijn eigen smaak.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Gebruik een roestvrijstalen kannetje, zodat u de temperatuur van de melk kunt voelen. Om de perfecte cappuccino te bereiden, steekt u het uiteinde van het stoompijpje in de melk.Als het apparaat klaar is, draait u de stoomknop voorzichtig helemaal open. Dan wordt de melk opgeschuimd.
Je kunt heerlijk cappuccinoschuim maken met magere melk, halfvolle melk of volle melk en met biologische melk of notendrink. Als je een beginner bent, kun je overwegen om magere of halfvolle melk te kiezen. Maar als het om smaak gaat, is volle melk de beste melk voor opschuimen.
Rauwe melk: Verser kan niet!
Maar het probleem is dat de melk niet alleen alle goede stoffen bevat, het kan ook ziektekiemen en vuil hebben. Daarom wordt in Nederland geen rauwe melk verkocht. De VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) heeft het zelfs over risico's bij het niet pasteuriseren van melk.
In de supermarkt vind je ook speciale opschuimmelk. Alleen is het verschil tussen volle melk en opschuimmelk niet groot. Deze melk bevat wat meer suiker en smaakt dus zoeter.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Om een latte met schuim te maken
De melksoorten die je goed kunt stomen voor je latte zijn onder andere magere melk, halfvolle melk, volle melk, biologische melk en lactosevrije melk. Voor een heerlijke latte kun je echter ook goed plantaardige melkvervangers gebruiken, zoals soja-, amandel-, rijst- of kokosdrink.
Er kunnen een paar redenen zijn waarom uw melk niet goed schuimt. Controleer eerst de temperatuur van uw melk . Koude melk schuimt het beste wanneer deze is opgewarmd tot ongeveer 150°F (65°C). Wanneer de melktemperatuur niet precies goed is, schuimt deze mogelijk niet zo effectief.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Met een reserve ventiel kun je testen of het ventiel defect is of de melkschuimer niet goed schoon is. Als je na het verwisselen van het ventiel goed schuimt hebt, dan is de melkschuimer goed schoon. Mocht je dan nog geen goed schuim hebben, dan is in 9 van de 10 gevallen de melkschuimer niet schoon genoeg.