De baby kan 'regeldagen' hebben waarop hij of zij het totale voedingsschema omgooit. Door op deze dagen vaker te voeden wordt meer melk aangemaakt.
Waaraan herken je regeldagen? Je baby slaapt onrustiger, omdat je baby vaker honger heeft. Soms komen nachtvoedingen weer terug terwijl je dacht dat je baby deze niet meer nodig had. Je kindje zwaait met zijn handjes door de lucht of sabbelt op zijn vuistje en het lijkt alsof hij continu wil drinken.
Op regeldagen hoeft je baby niet per se langer aan de borst, maar wel iets vaker. Soms wil je baby een of twee dagen wat vaker drinken. Je baby wordt soms opeens weer wakker voor een voeding na een periode van langer doorslapen. Zo 'regelt' hij dat de melkproductie toeneemt, zodat die weer aansluit bij zijn behoeften.
Hoe lang regeldagen duren, verschilt per baby en per periode. Meestal duren regeldagen één of twee dagen, maar soms kan het ook wel een week duren.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Op bepaalde tijdstippen zal je baby een groeispurt doormaken. Meestal gebeurt dit rond de 10de dag, 3 weken, 6 weken, 3 maand en 6 maand, maar dit kan zich ook op een ander tijdstip voordoen, bv bij ziekte, menstruatie… Je baby zal enkele dagen veel vaker en langer willen drinken dan gewoonlijk.
Baby wordt 's avonds onrustig
Een jonge baby wordt vaak rond een uur of 16:00 – 18:00 moe. Ouders zijn rond die tijd druk met andere zaken (koken, eten, andere kinderen) en blijven dan rondlopen met hun baby. Een baby wordt door al deze prikkels enkel onrustiger en is op dat moment het meest gebaat bij slaap.
Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
Na ongeveer 2 weken drinken baby's geleidelijk minder lang, maar niet altijd minder vaak. Je voedt minimaal 6 keer per 24 uur. Zolang de baby minder dan 5 kilogram weegt, mag de tijd tussen de voedingen niet langer zijn dan 6 uur.
Krampjes zijn heel normaal, maar zijn wel vervelend voor je baby. Met name in de eerste weken hebben baby's vaak last van krampjes in de avonduren. De piek van de darmkrampjes ligt bij de 6 tot 8 weken, daarna merk je dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden gaan de krampjes meestal vanzelf over.
U legt de baby aan de borst zo vaak en zolang hij er om vraagt. Dit bevordert de melkproductie en geeft de baby de nodige voedingsstoffen. Zorg dat uw kindje de eerste paar dagen minstens acht à twaalf voedingen per dag krijgt.
Je borsten voelen bij een teveel aan melk ook na het voeden nog onaangenaam vol en gespannen. Je merkt dat je baby zich tijdens het drinken vaak verslikt en regelmatig golven melk uit zijn mondje laat lopen. Je baby protesteert tegen de overvloed aan melk door te gaan huilen tijdens het voeden.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding. Je baby drinkt erg onrustig, verslikt zich, hikt en boert veel. Je baby groeit gemiddeld 300 gram per week of meer.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam, of heeft hij honger of pijn.
Sommige baby's huilen zichzelf vaak in slaap, ook als ze 's nachts even wakker worden. Dat kan erbij horen. Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten.
Als u vindt dat uw baby erg lang huilt, kunt u een klok of timer op 15 minuten zetten om een objectief gevoel van tijd over het in slaap huilen te hebben. kind soms een aantal minuten nodig heeft om zichzelf in slaap te jengelen of te huilen. * nog geen vast dag- en nachtritme, dit ontwikkelt zich rond de 6 weken.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Baby's die niet zelfstandig in slaap kunnen vallen, gaan vaak direct huilen zodra je ze neerlegt om te gaan slapen. Wanneer je gaat oefenen met zelfstandig in slaap vallen, kan dit met tranen gepaard gaan.
Onprettige prikkels
Maar van bijvoorbeeld zachtjes neuriën of praten wordt je baby juist rustig. Fel licht of felle kleuren kunnen extra prikkelen. Kies voor zacht licht en zachte kleuren en vermijd drukke prints en patronen. De geur van mama heeft een kalmerend effect.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Een voorbeeld hiervan is het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals SSRI bij psychische klachten of insuline bij diabetes. Ook kan er tijdens of direct na de bevalling een reden ontstaan om langer te blijven. Denk hierbij aan veel bloedverlies bij de bevalling ('fluxus') of een keizersnede.
Het eerste sprongetje zul je merken vanaf ongeveer 5 weken oud. Tijdens dit allereerste sprongetje draait alles om sensatie en waarnemingen. Op dit moment zal de ontwikkeling van de zintuigen volop in gang staan en zal je baby veel meer op de omgeving reageren.