Waarom een operatie bij refluxziekte? De antirefluxoperatie is een operatie die uitgevoerd kan worden bij mensen met ernstige refluxklachten die veroorzaakt worden door een middenrifbreuk (= hernia diafragmatica). Reflux is het terugstromen van maaginhoud naar de slokdarm (oesofagus).
Antacida, zoals Rennie®, Maalox®, Antagel® en Gaviscon®zijn medicijnen die de zuurtegraad van de maag neutraliseren, waardoor er een milde verbetering van de klachten ontstaat zonder echt de reflux te vermijden. Ze werken binnen de 5 minuten maar hebben slechts een kortdurend effect van 30- tot 60-tal minuten.
In principe kunt u op de tweede of derde dag na de operatie weer naar huis. Bij ontslag krijgt u afspraken mee voor poliklinische controle. U krijgt zo nodig een recept voor medicijnen mee. In principe mag u tussen 10.00 en 11.00 uur naar huis.
Door middel van een kijkoperatie (via een vijftal kleine insneden) wordt de maagbreuk en de slokdarm-maag overgang vrijgemaakt. Daarna wordt de opening in het middenrif die de slokdarm doorlaat vernauwd en wordt de bovenkant van de maag rond de slokdarm gewikkeld en gefixeerd (fundoplicatie).
Beperk het gebruik van gasvormende voedingsmiddelen, zoals koolzuurhoudende dranken, ui, prei, peulvruchten, koolsoorten, nieuwe aardappelen, paprika, komkommer, onrijpe banaan, vruchtensap en meloen. Beperk het gebruik van koffie, thee, kauwgom, chocolade, cacao, pepermunt en dille.
De oorzaak van een middenrifbreuk is niet bekend. Er zijn wel factoren die de kans op een middenrifbreuk vergroten, zoals overgewicht, roken en alcohol drinken. Bekende symptomen van een middenrifbreuk zijn zuurbranden, misselijkheid en moeite met slikken.
Klachten en symptomen
Een middenrifbreuk hoeft geen klachten te geven. Klachten ontstaan als er een toename is van de hoeveelheid reflux, als de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm of als er een afgenomen verdediging is.
Symptomen van pijn aan het middenrif
Spierspasmen. Kortademigheid / ademhalingsproblemen. Het is lastig om diep in en uit te ademen. Pijn in het midden van de rug.
Gebruik daarom voldoende voedingsvezels (volkorenbrood, groente, fruit) en vocht (minimaal 1½ liter per dag). Eet niet te veel vet. Neem ongeveer drie uur voor het slapengaan geen vast voedsel meer. Drink en eet niet tegelijkertijd.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Met brandend maagzuur mag je in principe alles eten en drinken. Er is niet genoeg bewijs om een algemeen advies te geven over of je iets moet mijden of juist wel moet eten of drinken. Sommige mensen ervaren echter wel dat bepaalde voedingsmiddelen invloed hebben op hun klachten.
Reflux ontstaat meestal door een zwakke sluitspier aan de maagingang. Het maagzuur kan hierdoor vanuit de maag terugvloeien in de slokdarm. Geeft een brandend gevoel in het bovenste gedeelte van de buik. Brandend gevoel kan uitstralen naar de borst tot in de keel en nek.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Als de ribbenkast voor je gevoel wat vast zit, kan dat komen door stress, een verkeerde houding of ademhaling. Door een aantal simpele oefeningen toe te passen ontstaat er vanzelf weer ruimte.
Diverse organen liggen door een veel te grote opening in het middenrif vaak op een verkeerde plaats in de buik/borst. Hierdoor kunnen organen bekneld raken. Deze aangeboren, levensbedreigende aandoening wordt 'Congenitale Hernia Diafragmatica' (CHD) genoemd.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.
Het Groene Hart Ziekenhuis en Alrijne Ziekenhuis hebben veel ervaring op het gebied van HD-Chirurgie (middenrifbreuken). Om u nog beter te helpen, werken de chirurgen uit beide ziekenhuizen nauw samen binnen Samen+.
De meeste mensen merken het niet eens dat ze een maagbreuk hebben, omdat ze nergens last van hebben. Soms is er sprake van een vol gevoel. Anderen hebben last van maagzuur. Ze ervaren een branderig gevoel onderin de borststreek, doordat de zure maaginhoud de slokdarm inloopt.
De plakkerige textuur van honing speelt hier een belangrijke rol. De honing vermengt zich na consumptie met het maagzuur. Hierdoor neemt diens agressiviteit iets af. Honing kan helpen om ontstekingen in de slokdarm te verminderen.
Melk vermindert de maagzuurklachten, maar dit is van korte duur. Melk stimuleert namelijk de productie van maagzuur en kan doordoor maagklachten doen toenemen. Bij karnemelk is dit effect er minder.