's Wereld moeilijkste klim in Nederland. Met een gemiddeld percentage van 4% is het vooral de lengte die de Camerig lastig maakt. Een weg van 4,4 kilometer die omhoog loopt is voor Nederlandse begrippen een ware Alpenklim. De Camerig is misschien wel de beste beklimming op te Everesten.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt is de Cauberg echter niet de zwaarste beklimming in Zuid-Limburg. De Cauberg heeft uiteindelijk een lengte van net geen kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 6.5%. Het hoogteverschil van 51 meter zorgt echter zeker voor verzuurde benen.
Grebbeberg vanuit Rhenen is een beklimming in de regio Utrecht. Hij is 1.5 kilometer lang en overbrugt 25 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 1.6%. Daarmee scoort deze klim 8 klimpunten.
Keutenberg. 22%. De steilste helling van ons land en het grote broertje van de eerder genoemde Dodeman. Vanuit Schin op Geul rijd je naar Engwegen waar het asfalt direct omhoog begint te lopen.
Amerongse Berg vanuit Amerongen is een beklimming in de regio Utrecht. Hij is 2.2 kilometer lang en overbrugt 58 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 2.7%. Daarmee scoort deze klim 22 klimpunten. De top van de beklimming ligt op 73 meter hoogte.
De Mauna Kea in Hawaii is 's werelds zwaarste beklimming. Welke methodiek je ook gebruikt. De combinatie van afstand, stijgingspercentage en hoogteverschillen maken deze vulkaan een klim voor alleen échte berggeiten.
Gulperberg vanuit Partij
Wie de meest meedogenloze kant van deze kuitenbijter aandurft, kiest Partij. Meer dan 200 meter lang liggen de stijgingspercentages boven de 13% en dat maakt 'm de steilste wielerbeklimming van Zuid-Limburg. De klim is kort - nog geen halve kilometer - maar dus zeer krachtig.
De Vaalserberg is de belangrijkste toeristische trekpleister van de gemeente Vaals. Bovenop de Vaalserberg vindt u namelijk, op 322 meter boven NAP, het hoogste punt van Nederland.
De beklimming start rustig met percentages rond de 3%. Na een lichte daling begint het echte werk. Na een stuk van 5% valt de beklimming weer even stil om de laatste 400 meter goed steil te eindigen. Er zijn maar weinig mensen die de laatste steile 50 meters met grote snelheid opknallen.
De totale klim naar boven is 21 kilometer lang en telt ongeveer honderd bochten. De gemiddelde klimtijd bedraagt ongeveer 2 uur en 25 minuten. Snelste tijd ooit: Iban Mayo 55"51'. Volgens de Club des Cinglés du Mont Ventoux is dit de moeilijkste klim van de drie.
Routebeschrijving. Dit is de meest noordelijke van de drie Amstel Gold Race toerfiets-lussen. Deze voert je onder meer over de Cauberg, de Maasberg, de Adsteeg, de Lange Raarberg, Bergseweg en de Sibbergrubbe weer naar Valkenburg. De afstand van deze lus bedraagt 75 km.
In totaal is deze 109 km. Afvinken onderweg kun je: de Cauberg, de Wolfsberg, Loorberg, Schweiberg, Camerig, Drielandenpunt, Gemmenich, Vijlenerbos, Eperheide, Gulpenerberg, Kruisberg, Eijserweg, Sint Remigiusstraat (de Huls), Vrakelberg, Sibbergrubbe.
Je beleeft de finaleronde zelf door de routebordjes van de Amstel Gold Race – Lus 3 te volgen. Op deze wielrenroute treed je in de bandensporen van de professionals op de roemruchte Cauberg, Keutenberg, Gulperberg en Eyserbosweg.
De K2 is heel supersteil, waardoor alleen de allerbeste klimmers boven kunnen komen. De kans op vallende stenen en lawines is heel groot. Klimmers kunnen dus bedolven raken onder stenen of sneeuw. Daarnaast zitten er allerlei diepe kloven in de berg, waar je echt niet in moet vallen.
Het beklimmen van de Everest kost minimaal 25.000 euro. Met organisatiekosten en uitrusting kan de totaalprijs zomaar oplopen tot zo'n 60.000 euro.
Begin dan maar vast met je buiten trainen en boek een ticket naar Engeland, want de steilste straat ter wereld is Ffordd Pen Llech in Harlech, Gwynedd in Engeland en heeft een helling van maar liefst 37,45%.
Vanwege het bosrijke karakter en de ligging aan de voet van de Heuvelrug is Leersum een populair vakantieoord. Veel vakantiegangers gaan naar het vakantiepark op landgoed Ginkelduin. De Rijksstraatweg verdeelt het dorp in een noordelijk, lommerrijk gedeelte en een zuidelijk stuk met dichtere bouw.
De Utrechtse Heuvelrug is een stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, zo'n 150.000 jaar geleden, geologisch gezien gisteren. De Heuvelrug bestaat vooral uit bos, afgewisseld met weilanden, akkers, heidevelden en zelfs een paar stuifzanden.