Ipratropium en fenoterol behoren tot de luchtwegverwijders. Artsen schrijven de combinatie voor bij chronisch obstructieve longziekte (COPD) en astma.
Ipratropiumbromide blokkeert de zenuwsignalen die naar de spieren rond de luchtwegen gaan, en salbutamol stimuleert specifieke receptoren (bèta2-receptoren) in de spieren.
Ipratropiumbromide Sandoz 20 microgram/dosis is een luchtwegverwijder die is geïndiceerd voor de behandeling van reversibel bronchospasme. Bij chronische obstructieve longziekte (COPD) is het geïndiceerd al naar gelang de behoefte of op regelmatige basis om symptomen te voorkomen of te verminderen.
Irritatie van mond en keel, heesheid en hoesten.Zeer zelden een droge keel, zwelling van mond en keel. Spoel na het inhaleren uw mond. Dan heeft u minder kans op deze bijwerkingen.
Drie tot viermaal daags 1 of 2 inhalaties. In het begin van de behandeling kan er tot 4 inhalaties per keer worden gebruikt. Inhaleer niet meer dan 12 pufjes per dag.
Voorbeelden van luchtwegverwijders die kort werken zijn salbutamol of ipratropium. Voorbeelden van luchtwegverwijders die lang werken zijn salmeterol of tiotropium. Luchtwegverwijders geven soms bijwerkingen, zoals: een droge mond.
IPRATROPIUM NEUSSPRAY 20MCG/DO FLACON 120DOSES DMB
€ 61,35 exclusief afleverkosten.
De duur van het vernevelen is meestal 10-15 minuten. Als de medicijnvloeistof in vernevelkamer op is, hoort u vaak een "sputterend" geluid. Vernevel in een goed te ventileren ruimte.
Let op: Tussen elke verneveling moet minimaal vier uur zitten.
Adem twee tot vijf minuten diep in en uit, en herhaal dit twee tot drie keer per dag tot de symptomen verdwenen zijn. Bij welke ziektes kan het helpen? Stoom inhaleren helpt bij hoofdpijn, keelpijn, een hoest, een verstopte of geïrriteerde neus en ademhalingsproblemen door luchtwegverstopping.
Patiënten met astma reageerden in het algemeen beter op salbutamol dan op ipratropium (responsklasse 1 en 2) en patiënten met chronische bronchitis reageerden in het algemeen beter op ipratropium (responsklasse 4 en 5).
Er zijn kortwerkende luchtwegverwijders zoals salbutamol (Ventolin®, Salbutamol Cyclocaps®, Airomir®), terbutaline (Bricanyl®) en fenoterol (Berotec®, fenoterol+ipratropium = Berodual®,).
Overleg altijd eerst met de arts hoelang je salbutamol mag gebruiken. Voor de uiterste houdbaarheidsdatum kijk je op de verpakking van het geneesmiddel. Je ziet meestal een maand en een jaar. Het middel is te gebruiken tot de laatste dag van die maand van dat jaar.
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind op hetzelfde tijdstip meerdere soorten medicijnen moet inhaleren, dan kunt u het beste eerst het luchtwegverwijdende medicijn geven en daarna het ontstekingsremmende medicijn. Het luchtwegverwijdende medicijn zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen wijder worden.
Ipratropium is sinds 1974 internationaal op de markt. Salbutamol sinds 1968. Deze combinatie is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Combivent en Ipramol en als het merkloze Ipratropium/Salbutamol FNA. Het is verkrijgbaar in inhalatievloeistof.
De inhalatie zonder voorzetkamer is zo ingewikkeld dat het vaak fout gaat. Het geneesmiddel bereikt dan niet de longen. Het geneesmiddel komt bij gebruik van een voorzetkamer beter op de plaats van bestemming (de longen) en kan daardoor beter zijn werk doen.
Als je niet goed inhaleert, komt het medicijn bijvoorbeeld in de keel terecht. Helaas gaat er bij 70 procent iets mis in het gebruik van de inhalatoren. Denk aan het niet volledig uitademen naast het mondstuk of de adem niet lang genoeg vasthouden.
Door het drinken van voldoende water kan slijm dunner worden. U kunt het daardoor makkelijker kwijt als u COPD hebt. Probeer elke dag zes tot acht kopjes water te drinken.
Sommige mensen krijgen na het inhaleren last van een hoestprikkel waardoor het moeilijk is om de adem vast te houden. Dit kunt u voorkomen door voor het inhaleren een slokje water te drinken.
Acetylcysteïne (oraal,inhalatie) wordt ontraden bij COPD; het is onzeker of acetylcysteïne een voordeel heeft boven placebo voor patiënten met COPD 1. Onderhoudsbehandeling met antibiotica wordt in het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke resistentieontwikkeling en ernstige bijwerkingen 2.
Magnesium helpt bij de verbetering van de algehele weerstand. Doordat het magnesium geinhaleert wordt, worden ook de luchtwegen schooner en vrij gemaakt van onzuiverheden door de ontstekingsverbeterende werking.
U kunt zelf veel doen om ervoor te zorgen dat u zo weinig mogelijk klachten heeft. Door de adviezen op te volgen: niet roken, prikkels voorkomen, genoeg bewegen en afvallen als u te zwaar bent. En door goed gebruik van uw medicijnen. Uw huisarts en de praktijkondersteuner helpen u daarbij.