Wist je dat glas eigenlijk helemaal niet tegen heet water kan? Dat komt omdat glas erg goed hitte kan geleiden. Hierdoor zet glas snel uit als je hier warm water in schenkt en daardoor kan het scheuren. Daarnaast kun je ook snel je handen eraan verbranden.
Theeglazen zijn in principe hittebestendig en kunnen dus voor allerlei warme dranken gebruikt worden. Dergelijke glazen mogen niet in de glasbak: door de afwijkende smelttemperatuur zouden ze de verwerking van het ingezamelde glas verstoren. Sommige theeglazen zijn dubbelwandig opdat de thee minder snel afkoelt.
In tegenstelling tot andere materialen, zoals metaal, is glas een slechte warmtegeleider. Glas voert warmte erg slecht af wanneer er bijvoorbeeld een warmtebron (zoals een kachel) vlak naast staat. Omdat het glas de warmte niet gelijkmatig verdeeld, kunnen er breuken ontstaan.
Glas breekt niet spontaan. Er is altijd een vorm van impact (hoe klein ook) nodig. Ovendeuren met glas. Het glas in ovendeuren is gemaakt van gehard veiligheidsglas (Safety glass).
Je kan de thee ook drinken met de infuser nog in de fles. Dankzij de dubbelwandige glazen fles blijft jouw thee goed warm en kan je langer genieten. Je kan de fles ook gebruiken om koude ijsthee of fruitwater te maken en overal mee naartoe te nemen als verfrissing tijdens de zomer.
Als je oude parfumflesjes kwijt wilt, gelden er andere regels. Lege flesjes, zonder verstuiver in transparant glas kunnen gewoon in de glasbak. Heeft het lege flesje wel een verstuiver of is het niet van transparant glas, dan moet het in de huisvuilcontainer (grijze container).
Ondanks dat gehard glas een hittebestendigheid tot ongeveer 270 graden Celsius heeft, wordt de kwaliteit niet aangetast. Indien gehard glas toch breekt, valt dit in honderd kleine stukjes uiteen om verwondingen te voorkomen.
Als het glas verkeerd om wordt geplaatst, wordt het isolerende vermogen beperkt en mis je dus de voordelen van isolerend glas. Daarom is het erg belangrijk dat zowel de opmeting en de plaatsing wordt uitbesteed aan een glaszetter met ervaring.
Een thermische breuk in glas ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er bij gewoon floatglas een temperatuurverschil van meer dan ca. 30°C in het glasoppervlak optreedt, ontstaan er te hoge spanningen in het glas. Daardoor breekt de ruit op een bijzondere manier.
Hittebestendig glas is glaswerk dat bestand is tegen hoge temperaturen. Dit warmte en brandwerende glas kan temperaturen aan tot wel 350°C (Pyrex) of zelf 740 °C Robax) en is daarmee zeer geschikt voor onder andere kachels, ovens, bouwlampen en andere lampen die veel hitte afgeven.
Duran en Pyrex glas is hittebestendig tot wel 500 graden Celsius. Normaal glas tot ongeveer 100 graden. Pyrex en Duran glas wordt gebruikt in de magnetron en afwasmachine en is beter bestand tegen temperatuurwisselingen. De Pyrex reageerbuisjes zijn zeer geschikt om te verhitten met behulp van een brander.
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Bij hete dranken denk je uiteraard aan koffie en thee. Dit kun je uit stenen of porseleinen kopjes drinken, maar ook uit glas. Voorwaarde is dan dat het glas extra sterk moet zijn en bestendig tegen hitte moet zijn. Sommige glazen zijn dubbelwandig, wat betekent dat er een extra wand in het glas aangebracht is.
Bestand tegen hitte tot 450 graden Celsius
Een keukenblad van keramiek is bestand tegen hitte tot temperaturen van 450 graden Celsius. Een hete pan kunt u dus met een gerust hart op het aanrecht zetten.
Glas geleidt warmte niet zo goed, de binnenkant wordt heet terwijl de buitenkant nog (even) koud blijft, de binnenkant wil dus sterk uitzetten, de buitenkant niet....
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. Het juist plaatsen van het glas zorgt ervoor dat uw ruit zo lang mogelijk meegaat.
Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
Het smelten van glas is een zeer nauwkeurig proces. Zelfs het verschil van een paar graden of minuten kan het resultaat van je glaskunstproject volledig veranderen. Besteed speciale aandacht aan de temperatuur, de wachttijden, het tempo en het soort glas dat je smelt. Verbeter je glassmelttechniek.
Gehard glas is hittebestendig
Het is 4 tot 5 x zo sterk als ongehard glas en valt bij breuk uit elkaar in duizenden stukjes die geen letsel kunnen veroorzaken. Gehard glas kan grote temperatuursverschillen aan, zonder dat het breekt.
Dit gebeurt bij een temperatuur van zo'n 740-780 graden, afhankelijk van glassoort, glaskleur enz.. Gaat de temperatuur verder omhoog (zeg: bij 810 graden) dan versmelten de glasstukken steeds meer met elkaar, tot het uiteindelijk één plaat is.
Weggooien van verzorgingsproducten
Lege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet. Die moeten bij het restafval.
Bewaren en weggooien
Nagellak zit meestal in een glazen flesje. Als de nagellak op is, mag het flesje met een restant nagellak in de glasbak. Het kwastje gaat bij het restafval.
Ongeveer 60 procent van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50 procent van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.