In de middag en snachts is het rustiger en worden de brandstofprijzen weer goedkoper.
Tanken in de middag is voordeliger
Wanneer je ervoor kiest om te tanken in de ochtend kun je ervanuit gaan dat de brandstofprijzen hoger liggen dan in de middag of 's nachts. Tank daarom later op de dag.
Tank op rustige momenten
Tank liever in het weekend en nooit op maandag: dat is de drukste en daardoor duurste tankdag. Er zijn ook steeds meer tankstations die gedurende de dag hun prijzen aanpassen. Dat noem je dynamic pricing. Op rustige momenten (in het weekend en buiten de spits) liggen de literprijzen lager.
Ook is het tanken in de avond doorgaans goedkoper dan in de ochtend. Bij welk tankstation je tankt kan ook van invloed zijn op de brandstofprijs die je betaalt.
Ongeveer een op de vijf tankstations bepaalt op dit moment zo z'n prijs en de prijsverschillen kunnen oplopen tot een dubbeltje per liter. Als je op een rustig moment gaat tanken, ben je dus minder geld kwijt. Voor je portemonnee kun je daarom het beste tussen 3 en 6 uur 's ochtends naast de pomp staan.
Tank niet op maandag: kies de juiste dag van de week
Voor de meeste stations geldt dat je op maandag beter niet langs de pomp rijdt. Zaterdag is dan weer wel een goede pompdag, want dan stunten tankstations het vaakst met hun prijzen.
In het weekend tanken is vaak goedkoper. Op zaterdag en zondag zijn er minder mensen onderweg. De prijzen bij tankstations zijn dan lager. Maandag is benzine en diesel juist weer duurder.
Door op het juiste moment van de dag te tanken ben je euro's goedkoper uit. Doorgaans tank je in de avonduren tussen 18.00 en 22.00 uur het voordeligst. Je kunt zo maar zeven cent per liter minder hoeven te betalen ten opzichte van 07.00 's morgens.
Als de tank bijna leeg is, kan de pomp oververhit raken en vroegtijdig slijten. Hoewel het dus aanbevolen wordt om minimaal 5 liter te tanken, is het altijd het beste om je tank zo snel mogelijk volledig bij te vullen om ervoor te zorgen dat je auto optimaal blijft presteren en om ongewenste problemen te voorkomen.
Ga pas tanken als de tank leeg is
Je verbruikt minder brandstof als je auto lichter is. Brandstof zelf weegt natuurlijk ook wat. Het is daarom goed om zo goed mogelijk je hele tank leeg te rijden om laat te gaan tanken. Het is beter dan steeds bij een halfvolle tank je auto al weer vol te tanken.
Op rustige dagen zijn brandstofprijzen lager. In het weekend is het rustiger op de weg en zijn de benzine en diesel prijzen lager dan doordeweeks. Op maandag is de brandstofprijs het hoogste. In het weekend kun je dus voordelig tanken.
Algemene tips voor goedkoop tanken
Een onbemand tankstation dat niet aan een snelweg ligt, biedt bijna altijd de goedkoopste prijzen. Zoals tankstations van Tinq en Tango, die trouwens zelfs aan de snelweg relatief goedkopere brandstofprijzen hanteren.
De belangrijkste reden om je tank altijd voor minimaal een kwart gevuld te houden, is dat vuil en vettigheid uit de brandstof zich verzamelt op de bodem van de tank. ,,Je moet van leeg rijden daarom geen gewoonte maken”, zegt Tom Huyskens van de Bovag.
Wij bieden scherpe pompprijzen aan, zodat je voordelig kunt tanken. Meestal kun je ook nog eens gratis je banden oppompen. Daarnaast hebben we regelmatig leuke kortingsacties. Zo krijg je tijdens de Slimme Donderdag Deal bij veel Tango tankstations extra hoge korting op je brandstof!
Laden is goedkoper dan benzine
Laden is dus eigenlijk altijd goedkoper dan op benzine rijden. Zelfs in het meest ongunstige geval, wanneer je altijd zou snelladen en daar geen goedkoper abonnement voor zou afsluiten, kom je per kilometer op dezelfde 13 cent aan energiekosten uit die de benzinerijder ook kwijt is.
Rijd je bijvoorbeeld 900 kilometer met 70 liter, dan verbruik je 1:12,8. Je kunt 12,8 kilometer rijden met 1 liter brandstof. Hoe meer kilometer je kunt rijden, hoe zuiniger de auto.
Het brandstoflampje gaat branden als de auto rijdt op de reservetank. Je hebt dan meestal ongeveer vijf liter over, waar je gemiddeld vijftig kilometer mee kunt rijden. Maar hoeveel dit precies is hangt af van je auto en je rijstijl.
Volgens de Automobilclub Kraftfahrer-Schutz (KS) moeten automobilisten hun tank niet helemaal tot de rand toe vullen. De reden is dat de hitte ervoor zorgt dat benzine en diesel uitzetten. In de brandende zon zou er brandstof door de tankopening of de brandstof-ontluchting kunnen lekken.
Duitsland: E10 wordt op grote schaal aangeboden in Duitsland maar ook Euro 95 is nog goed verkrijgbaar. E10 wordt aangeduid als Super E10 of Super 95 E10. Euro 95 heet in Duitsland Super of Super 95 of ook wel Super E5, Super 95 E5, Super 95 Oktan, Super bleifrei, Superbenzin of E5 Eurosuper.
Bijna alle benzineauto's kunnen met Euro 95 overweg, maar sommige oudere of sportieve auto's en motoren hebben brandstof met octaangetal 98 nodig.
Per 1 januari 2024 stijgen de brandstofaccijnzen, door het helemaal terugdraaien van de tijdelijke verlaging van de accijnzen. Dat zorgt ervoor dat benzine in één klap 21 cent duurder wordt.
Automobilisten hebben dus goede redenen om te kiezen voor Euro 98 (E5) in plaats van Euro 95 (E10).Zo loopt over het algemeen je motor soepeler en zuiniger. Daarbij kunnen veel oudere auto's niet tegen de hoeveelheid ethanol in Euro 95. Niet als ze ermee rijden en niet als de auto voor langere tijd stilstaat.
In Duitsland betaal je voor een liter benzine al snel 19 cent minder dan in Nederland. Nog een land verder naar het oosten, in Polen, scheelt het gemiddeld 54 cent per liter. Ook in België ben je een stuk goedkoper uit voor een volle tank benzine.