Moslims vieren hiermee het eind van de maand Ramadan waarin ze overdag niet mochten eten. Daarom wordt er nu flink uitgepakt: iedereen heeft een enorme hoeveelheid zoete hapjes ingeslagen. Om die reden heet dit feest in Nederland het Suikerfeest. Dat komt van het Turkse 'şeker bayramı'.
[islam] Het Suikerfeest is een Islamitisch feest aan het einde van de jaarlijkse vastenmaand, de Ramadan.
Betekenis van het Suikerfeest
Met het Suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd. In het Arabisch heet dit feest id-oel-fitr. Id-oel-fitr betekent feestdag ter gelegenheid van het breken. Met “het breken” bedoeld men het breken van het vasten.
Eid Al Fitr betekent letterlijk 'feest van het verbreken van het vasten'. 2. Daarnaast impliceert het woord 'Suikerfeest' dat de dag vooral in het teken staat van eten, terwijl het om veel meer draait. Pasen noemen we ook geen 'eierfeest', en Kerstmis ook geen 'bomenfeest', maar heeft het een grotere betekenis.
Het Suikerfeest, Ramadanfeest of Eid-al-fitr (einde ramadan, Arabisch: عيد الفطر) is een islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand ramadan gevierd wordt.
Het Offerfeest begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint, dus op vrijdagavond 8 juli 2022. 10-12 Dhu 'l-Hidja. Het Offerfeest (Eid al-Adha, 'Slachtfeest', 'Feest van Ibrahim' of 'Schapenfeest') is het belangrijkste feest van de islam.
Het feest heet Eid al Fitr, letterlijk het “kleine feest”. Moslims wensen elkaar dan een gezegend of gelukkig feest: Eid moebarak.
“Een schaap kost tussen de 500 en 1000 euro.” Dat is voor mensen met een gemiddeld salaris van 200 euro per maand veel geld.
Hemelreis van de profeet Mohammed. De 27ste van de islamitische maand Radjab is de nacht van de reis van de profeet Mohammed van Mekka naar Jeruzalem, en zijn daaropvolgende reis naar de hemel. Deze miraculeuze gebeurtenis wordt 's avonds in de moskee, in de 'gezegende nacht' herdacht.
Het is een nacht van gebed en meditatie, vergeving van zonden en bepaling van het lot. Deze gebeurtenis wordt ook wel 'nacht van de vergeving' genoemd; er wordt aan Allah gevraagd de gestorven hun zonden te vergeven. In de moskee wordt ook druk gebeden ter voorbereiding van de Ramadan die twee weken later begint.
Een gezegende nacht, ook wel heilige nacht of kandil is binnen de islam een nacht of avond die met godsdienstige handelingen gevierd wordt. Met name in Turkije worden deze nachten gevierd.
Moslims vieren hiermee het eind van de maand Ramadan waarin ze overdag niet mochten eten. Daarom wordt er nu flink uitgepakt: iedereen heeft een enorme hoeveelheid zoete hapjes ingeslagen. Om die reden heet dit feest in Nederland het Suikerfeest. Dat komt van het Turkse 'şeker bayramı'.
In de moskee wordt een speciale gebedsdienst gehouden, waarna iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar toewenst. Op deze dag gedenken de moslims tevens het vertrek van de profeet Mohammed uit Mekka. Op Asjoera, de tiende dag van de eerste maand van het islamitisch jaar, wordt pas echt nieuwjaar gevierd.
Moslims gebruiken de Arabische term Ied ul-Fitr, letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Uiteraard dekt deze benaming de lading uitstekend. Ied ul-Fitr zijn twee Arabische woorden, maar internationaal geaccepteerd en gebruikt.
Ik kom je condoleren. Tekrardan, baş sağlığı dilerim.
Gelukkig Suikerfeest. Ramazan Bayramı'nız mübarek olsun.
"Gefeliciteerd; prettig Suikerfeest."
Moslims moeten tijdens het Offerfeest een schaap slachten, behalve als het echt niet anders kan. Dat heeft de Raad van moslimtheologen beslist. Als het niet mogelijk is om hier te slachten, kunnen moslims een volmacht geven om in het buitenland een schaap te laten slachten of mogen ze gewoon gaan bidden in de moskee.
* Als u graag iemand een fijn Offerfeest toewenst, kan u dat doen in het Arabisch met "Eid Moebarak" = Gezegend feest.
Op de eerste dag van de tiende moslimmaand Shawwal vieren moslims wereldwijd het Suikerfeest, Eid al-Fitr (ʻĪd al-Fiṭr), het 'feest van het breken van de vasten' - het einde van de Ramadan. Het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan en kan verschillen per land.
Het Eidgebed kent geen adhaan of iqaama en kun je vanaf 15 minuten na zonsopkomst tot ongeveer een kwartier voor dohr verrichten. Het Eidgebed bestaat uit twee raka'aat: . De eerste rak'ah start je met de openings-takbeer en vervolgens verricht je daarna zes keer weer de takbeer hardop.
Pasen is het feest ter herdenking van Christus' Verrijzenis uit de dood. Gelovigen vieren de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. In de viering van Pasen vallen twee belangrijke onderdelen te onderscheiden: de paaswake in het duisternis van de paasnacht en de dagmis van paaszondag. Pasen is niet zomaar een feest.