Push Pull versterker. Verreweg de meeste versterkers die in de winkel staan (niet alleen die met de buis, ook solid state!) zijn volgens het push pull principe gebouwd. De ene eindbuis krijgt het muzieksignaal in fase aangeboden op het stuurrooster en de andere, 180 graden gedraaid, in tegenfase.
Buizenversterkers zetten over het algemeen een wat zwevender, luchtiger geluidsbeeld neer (minder strak). De kracht en controle kunnen o.a. worden verbeterd door het aantal eindbuizen te vergroten, maar dit gaat meestal ten koste van de zuiverheid.
Single-ended betekent dus letterlijk "enkel geeindigd". Dit slaat op de eindversterkertrap waarin slechts (per stereokanaal) één eindbuis wordt gebruikt voor de versterking. Een ander, later ontwikkeld versterkerontwerp, is dat van de push-pull versterker, waarbij per kanaal twee eindversterkerbuizen worden gebruikt.
15-45 watt
Ook zijn deze versterker zeer geschikt voor thuis gebruik. Je hebt wel iets meer versterker, want je vermogen is twee tot drie keer zo groot dan bij een 10 watt versterker. Hierdoor heb je minder snel kans op vervorming en kan je een beter clean geluid produceren.
De oorzaak ligt in onwenselijke gelijkstroom (DC) die door andere apparaten op het lichtnet ontstaat. De wisselspanning wordt asymmetrisch, en ringkerntrafo's vinden dat niet fijn. De ringkerntrafo raakt in een mechanische trilling, en die hoor je. Overigens is die trilling onschuldig, maar wel vaak storend.
De receiver ontvangt alle signalen van bijvoorbeeld je gameconsole & Apple TV en zet deze door naar je televisie en boxen. Een versterker doet in principe hetzelfde, alleen is deze puur gericht op audio. Daar kan je dus alleen audio randapparatuur op aansluiten, zoals een CD speler of een platenspeler.
Vuistregel: een versterker moet 1.5 x tot 2 x zoveel vermogen leveren dan de RMS-belastbaarheid van de luidspreker. Vorbeeld: heb je een 500 Watt passieve luidspreker met een impedantie van 8 Ohm? Kies dan voor een versterker die @ 8 Ohm 750 W tot 1000 W aan vermogen kan leveren.
Een stereo versterker ofwel geïntegreerde versterker is opgebouwd uit twee delen: een voorversterker en eindversterker. De voorversterker regelt het volume en kan tussen verschillende bronnen wisselen en de eindversterker die versterkt het signaal zodat het door passieve speakers kan worden afgespeeld.
Een buis in een buizenversterker kan in principe 20.000 uur mee. Toch gaan buizen wel eens stuk en dan is het meestal de gloeidraad die kapot is.
Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald. De kans op een oververhitte/defecte eindtrap is dus aanwezig.
De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Even simpel gesteld: Je hebt een stereo versterker die bij een weerstand van 8 ohm 100W per kanaal geeft. Bij dit type zou je dus een speaker moeten zoeken met een vermogen van ongeveer 100W met een impedantie van 8 ohm.
Phono versterkers vormen een specifiek onderdeel in de keten platenspeler, versterker en luidsprekers. Phono versterkers zijn opgebouwd uit elektronische schakelingen en zijn ontworpen omdat het signaal van de platenspeler te klein is om direct aan een normale versterker te kunnen gebruiken.
Sluit een digitale coaxkabel, digitale optische kabel of audiokabel aan op de audio-uitgangsaansluiting van de televisie. Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op de bijbehorende aansluitingen van de stereo-ontvanger of het thuisbioscoopsysteem.
De tv aansluiten op luidsprekers of een versterker/receiver
Leg één HDMI-kabel tussen de receiver of soundbar en de televisie, en de audio van alles dat op tv weergegeven wordt zal naar de receiver of soundbar gestuurd worden en vervolgens over de luidsprekers klinken.
Het 100V systeem, 100 volt dus, wordt veel gebruikt in ruimtes waar geluid over een groot oppervlak verdeeld moet worden. Op een 100V versterker kan je veel meer speakers aansluiten dan op een normale versterker. Hierdoor kan je met 100V speakers het geluid heel gelijkmatig over een ruimte verspreiden.
Van Marantz kun je in ieder geval altijd kwaliteit en degelijkheid verwachten. Wel is het bedrijf ietwat terughoudend wat betreft nieuwe technieken. Ook Denon is een high-end merk en wanneer we over high-end merken spreken zijn dat natuurlijk high-end merken voor de gemiddelde home cinema eigenaar.
Yamaha is zonder twijfel de meest geavanceerde op dit vlak, met veel compatibele toestellen en zelfs de mogelijkheid om te streamen naar doorsnee Bluetooth-speakers. Ook Denon staat stevig, omdat het HEOS-platform op alle nieuwe receivers is ingebouwd.
Wat zijn bekende merken voor een gitaar? Ibañez, Fender, Gretsch en Gibson zijn de bekendste merken voor gitaren. Als je bij die merken blijft, weet je dat je kwaliteit hebt.
Waar je dus op moet letten bij goede degelijke gitaren is dat de bovenlaag massief is, vaak omschreven met “solid top”, sparren / ceder hout.Zijkanten van Mahonie maakt het helemaal af, maar niet altijd nodig. Reken voor een goede beginnersgitaar op prijzen vanaf zo'n 225 – 250 euro.