Denk hierbij aan: havermout, banaan, witbrood en honing. Het voordeel van dit soort voedingsmiddelen is ook dat het snel kan worden omgezet in energie. En dat is wat je wil. Dit kan je eten: Een bagel of broodje met pindakaas en een half uur voor de start nog een gelletje of sportreep / energybar.
Eet iets kleins tot een uur voor het hardlopen in de avond
Kies dan voor een makkelijk verteerbare koolhydraatrijke snack zoals een banaan met pindakaas, dadels, handje ontbijtgranen, een mueslireep of een broodje met honing, jam of appelstroop. Je eet je avondeten dan als je weer terug bent van je hardlooptraining.
Eet na afloop van een loopwedstrijd of zware training flink wat koolhydraten. Hoe eerder, hoe beter dat is voor het herstel. Probeer na afloop per half uur zo'n 40 gram gemakkelijk verteerbare en goed opneembare koolhydraten te gebruiken.
Nuchter lopen is een goede manier om vet te verbranden, mocht jij dat nodig hebben. Als je rustig gaat lopen (aan lage hartslag) en niet te lang (max. 1 uur), treedt je vetverbranding in werking.
Het voordeel van hardlopen op een nuchtere maag is dat je lichaam meer energie haalt uit vetten. Je zorgt dat het vetverbrandingssysteem efficiënter haar werk kan doen. Uit onderzoek bleek dat je tot 20% meer vet verbrand als je traint op een nuchtere maag.
Na het sporten is het belangrijk om je elektrolyten en vochtverlies weer aan te vullen. Als je de dag daarop geen zware inspanning meer op je planning hebt staan, dan volstaat het normaliter wanneer je je maaltijden nuttigt en daarbij voldoende water drinkt. De vaste voeding zal mee de verloren elektrolyten aanvullen.
Probeer voor de start zo'n 250 tot 500 ml Isotone Sportdrink te drinken. Voor een lange duurloop of wedstrijd is het aan te raden om de vocht, elektrolyten en suiker reserves nog aan te vullen net voor de start.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Neem snack als je honger hebt
Je kunt bijvoorbeeld een kleine banaan nemen of een handvol crackers of koekjes. Of neem wat winegums of een energiereep voor snelle, gemakkelijk te verteren brandstof. Kies een snack met veel koolhydraten en minder dan 10 gram eiwit en vet.
Maar is elke dag hardlopen eigenlijk wel goed? Het simpele antwoord is: nee, je hebt minstens één rustdag per week nodig om je spieren te laten herstellen. Bovendien kan overtraining leiden tot overbelasting, met blessures, stress of langdurige vermoeidheid tot gevolg.
Er zijn genoeg voordelen aan iedere dag hardlopen. Hardlopen vermindert stress, helpt je om gewicht te verliezen en een goede fysieke conditie te behouden, je stofwisseling te verhogen, je bloedcirculatie te verbeteren en om het immuunsysteem te stimuleren.
De vraag of je wel of niet moet ontbijten voor het hardlopen kun je alleen zelf beantwoorden. Maar onthoud dat het niet per se nodig is om te eten voordat je gaat sporten, tenzij je langer dan een uur sport of zeer intensief beweegt. Probeer het gewoon eens uit!
Heel concreet levert het eten van 2 bananen jou direct genoeg energie op om 90 minuten hard te lopen. Ze zijn daarbij ook nog licht verteerbaar, waardoor je geen last van je maag of darmen krijgt. Je hoeft dus niet twee uur te wachten voordat je gaat lopen. Gewoon een banaan nemen en lekker gaan hardlopen!
Koffie verbetert je bloedsomloop
Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsomloop verbetert met 30% binnen de 75 minuten. Dat is heel wat! Het gevolg: meer zuurstof voor je spieren, dus meer kracht om lekker te knallen tijdens het lopen! Laat dus maar komen, die beker koffie voor de training…
Als ontbijt voor je hardlooptraining of wedstrijd is het van belang om met name langzame koolhydraten te eten.Denk hierbij aan pasta, groente, zilvervliesrijst, havermout of granen zoals teff en rogge. Vergeet daarnaast niet voldoende te drinken in de vorm van koffie of water.
Witte pasta bevat meer koolhydraten en volkoren pasta meer vezels. Hardlopers eten graag witte pasta door de grote hoeveelheid koolhydraten. Die zorgen voor een snelle energievoorraad voor de training. Daarbij is het licht verteerbaar, handig als je snel last hebt van maag- en darmklachten.
Zorg ervoor dat je je lichaam recht houdt en niet met een kromme rug loopt. Maak jezelf lang en leun niet naar voren of naar achteren. Door je buik/navel en je achterwerk iets in te trekken is het makkelijker om rechtop te lopen. Kijk voor je uit (ongeveer 10 meter) in plaats van naar de grond.
Lopen is een goede vorm van beweging als je wil afvallen of als je je gewicht wil behouden.
Wandelen na het eten goed voor je spijsvertering
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wandelen na het eten inderdaad diverse positieve effecten op je gezondheid heeft. Zo stimuleert een wandeling na een maaltijd bijvoorbeeld je spijsvertering, doordat lopen je darmen activeert.
Voordelen. De gezondheidsvoordelen die je met nuchter bewegen behaalt, zijn niet de minste. Naast het stimuleren van de vetverbranding gaat het veroudering tegen, verbetert het je geheugen en krachtprestatie en kun je ervaren dat je meer energie en focus hebt.
Avondrun. Ook 's avonds gaan hardlopen heeft zijn voordelen. Zo kun je je beter ontspannen na een zware werkdag door de fysieke inspanning. Daarnaast reguleert het de eetlust, waardoor het ook zorgt voor een stabieler lichaamsgewicht en dat je beter kunt slapen.