Bij de pleurectomie wordt het longvlies losgemaakt van de weefsels eromheen, waardoor een bloederig oppervlak ontstaat. Met een of twee thoraxdrain(s) wordt de long tegen de borstholte gezogen.
De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer één tot drie uur. U wordt ongeveer vier dagen opgenomen. Afbeelding 1: Kijkoperatie met camera.
De operatie duurt ongeveer 2 uur. U wordt na de operatie wakker op de operatiekamer. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer of de intensive care en krijgt u medicijnen tegen de pijn. U krijgt zuurstof via een kapje of slangetje.
Van alle patiënten die een thoracotomie krijgen, ontwikkelt ongeveer de helft een vorm van pijnklachten die langer dan 3 maanden na de operatie aanhouden.
Wanneer iemand bij herhaling een klaplong heeft opgelopen, kan een zogenaamde talkage worden uitgevoerd. Dit houdt in dat we via een kijkoperatie (thoracoscopie) talkpoeder in de borstholte aanbrengen. Hierdoor gaat de long verkleven met de wand van de borstholte, waardoor ze niet meer kan platvallen.
Pleurodese betekent letterlijk: het plakken van beide pleurabladen. Een pleurodese is een behandeling bij een klaplong (pneumothorax) om te voorkomen dat de long opnieuw inklapt. Daarnaast kan de longarts een pleurodese doen als u vochtophoping heeft tussen de longvliezen.
Bij een klaplong kunt u opeens heftige, stekende pijn op uw borst hebben. U kunt het ook benauwd krijgen. Bel direct de huisarts als u klachten heeft die bij een klaplong passen. Bel 112 als u bijna geen adem kunt halen.
Een longoperatie is een flinke ingreep met een lange hersteltijd. Daarom kun je alleen geopereerd worden als je in goede conditie bent. Een andere voorwaarde is dat je longen goed werken. Na de operatie moet er ook genoeg longweefsel overblijven.
Waarom een VATS? De meest voorkomende redenen voor een VATS zijn: • behandeling van een klaplong (pneumothorax); • diagnostisering van een afwijking in de longen (weefselonderzoeken); • Om operatieve ingrepen te doen. De longarts bespreekt met u wat voor u van toepassing is.
'Als je ergens een schaafwondje hebt, zorgen de groeifactoren ervoor dat er een korstje ontstaat en dat je huid op die plek weer dichtgroeit. Maar ook bij schade op andere plekken, zoals in de longen, zorgen de groeifactoren voor de groei van nieuw weefsel dat schade kan herstellen', vertelt Gosens.
Risico's en complicaties
Elke operatie brengt risico's met zich mee, dus ook een longoperatie. Er is een overlijdensrisico en er kunnen complicaties optreden. Sommige patiënten hebben een verhoogd risico. Als dit voor u geldt, bespreekt uw longarts dat met u en uw naasten.
Dit kan tot drie maanden aanhouden. Het kan een schietende pijn zijn. Dit kan komen door herstel van weefsel (zenuwweefsel). Hoesten, niezen en persen blijft de eerste weken soms gevoelig.
De hart-longchirurg verwijdert tijdens de operatie een deel (één of twee kwabben) van de longen met de bijbehorende lymfeklieren. Dit kan om verschillende redenen nodig zijn: er zijn afwijkingen gevonden in de long, zoals longkanker; u hebt een long die slecht werkt, bijvoorbeeld door ernstige, blijvende ontstekingen.
Een longtumor of longgezwel kan goedaardig zijn of kwaadaardig. Enkel wanneer het gaat om een kwaadaardig gezwel, spreken we van longkanker. De enige manier om met zekerheid te kunnen zeggen of een longtumor goed- of kwaadaardig is, bestaat erin (een stukje van) de tumor onder de microscoop te bekijken.
Welke gevolgen het missen van (een deel van) de long voor u zal hebben, is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van uw longen, het herstel van de operatie en de hoeveelheid overgebleven longweefsel.
Werken aan uw herstel
Het herstellen van een longoperatie duurt gemiddeld zes weken. U speelt zelf een belangrijke rol bij het herstel. Het is de bedoeling dat u thuis zo snel mogelijk uw dagelijkse ritme en activiteiten weer rustig probeert op te pakken.
Een VATS-lobectomie is een kijkoperatie in de borstholte, waarbij we tegelijk een deel van de long weghalen. VATS is de afkorting voor 'Video-assisted thoracic surgery'.
De klachten bij een klaplong ontstaan meestal vrij plotseling. Bij een klaplong die langzaam ontstaat, zijn de klachten vaak minder hevig. Als een groot gedeelte van de long is ingeklapt, dan zijn de klachten van kortademigheid en pijn op de borst vaak erger.
Een grote(re) klaplong behandelen we door het plaatsen van een buisje of slangetje (drain) in de ruimte tussen borstkas en long (pleuraholte). Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Deze drain sluiten we aan op een vacuümsysteem (zuigsysteem) , om de lucht uit de pleuraholte te verwijderen.
Bij sarcoïdose in de longen raakt het longweefsel langzaam vol met littekens, waardoor de longen na verloop van tijd blijvend beschadigd raken. Op longfoto's ziet deze ernstige vorm eruit als een patroon van streepjes en vlekjes, meestal in het midden van de longen.
Kleincellige longkanker
Bij deze vorm van longkanker gaat het om hele kleine, kwetsbare cellen, die zich razendsnel delen. Hierdoor kunnen zij zich ook sneller door het lichaam verspreiden dan de niet-kleincellige soort. Vaak is de kleincellige longkanker dan ook al uitgezaaid op het moment dat er klachten ontstaan.
Bij een vlekje op de long is vaak aanvankelijk niet met zekerheid te zeggen of dit goedaardig of kwaadaardig is. Er zijn dan aanvullende onderzoekingen nodig, zoals een CT scan of een PET scan. Hiermee kun je zien of er beschadiging is opgetreden, en of er uitzaaiingen zijn.
Dit 'plakken' doen we door vloeibare talkpoeder via de thoraxdrain (een kunststofslangetje dat door de huid tussen twee ribben in de borstholte zit) in uw borst te spuiten Het talkpoeder veroorzaakt daar een steriele ontsteking.
Getuite lippen ademhaling
Hierbij ademt u in door de neus en blaast u vervolgens uit door de mond, waarbij de lippen licht getuit worden. Tijdens deze oefening blijven uw luchtwegen beter open, waardoor er bij de ademhaling meer lucht uit de longen naar buiten gaat. Hierdoor kunt u vervolgens weer dieper inademen.
Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bewegingen. Pijn in de borstkas kan ook komen door een longembolie. Er zit dan een klontje bloed in een bloedvat.