Het perspectief is het standpunt van waaruit je als lezer alle gebeurtenissen ziet. Het is belangrijk om te weten bij wie het perspectief ligt om gebeurtenissen op juiste waarde te kunnen schatten. De manier waarop gebeurtenissen beschreven worden hangt namelijk sterk af van het vertelperspectief.
Meer soorten vertelperspectieven
Zo kennen we het auctoriaal perspectief, ook wel de alwetende verteller genoemd, het personaal perspectief en het meervoudige perspectief.
Het personale perspectief is de meest gebruikte vertelvorm. Hierbij wordt de hoofdpersoon aangeduid met hij of zij en volgen we deze zonder zelf actief deel te nemen aan het verhaal. Deze vertelvorm lijkt het meest op een film: je ziet het personage, maar ziet de wereld niet vanuit zijn ogen.
Wat de camera filmt is je perspectief. Er zijn verschillende perspectieven zoals: alwetend, vanuit de eerste persoon (ik-perspectief), vanuit de tweede persoon (jij-perspectief) en vanuit de derde persoon (hij/zij-perspectief).
Het perspectief is het standpunt van waaruit je als lezer alle gebeurtenissen ziet. Het is belangrijk om te weten bij wie het perspectief ligt om gebeurtenissen op juiste waarde te kunnen schatten. De manier waarop gebeurtenissen beschreven worden hangt namelijk sterk af van het vertelperspectief.
Perspectief heeft namelijk te maken met je manier van kijken. Het hebben van een perspectief maakt dat je de toekomst hoopvol onder ogen kunt zien.Dat je uitzicht hebt en dat er iets goeds in het verschiet klaar ligt.
Perspectief tekenen is een regel bij het tekenen waarbij diepte wordt weergegeven door alle lijnen in één of meerdere punten te laten verdwijnen. De punten waarin de lijnen van het perspectief verdwijnen heet men dan ook "verdwijnpunten" of "vluchtpunten".
Dit betekent: een perspectief dat buiten onszelf ligt. We kijken niet van binnenuit, maar van buitenaf. Het derdepersoonsperspectief wordt ook wel het wetenschappelijke perspectief genoemd. Als men door een wetenschappelijke bril naar de mens kijkt, ziet men een eindeloze reeks van causaties, van oorzaak en gevolg.
Het perspectief vertelt ons precies waarom we een verandering willen en wat we willen bereiken tijdens een traject. Hoe scherper het beeld van het einde is, hoe meer richting het geeft tijdens een traject. Zonder perspectief is er geen richting en zonder richting ontstaat er chaos.
Rol. Bij een hij / zij perspectief ga je als verteller uit van het perspectief van één hij of zij - je vertelt dan het hele verhaal vanuit die ene persoon. Het hij / zij perspectief wordt ook wel het verhulde ik-perspectief genoemd.
Normaal Perspectief - NP
Je kijkt elkaar meestal recht in de ogen aan. Denk hierbij wel altijd aan de 3/4 regel!
Alwetende of auctoriale verteller
De alwetende verteller neemt de lezer als het ware aan de hand en leidt hem door het verhaal heen. Hij legt uit wanneer er nieuwe personages optreden, wanneer er een tijdssprong gemaakt wordt of wanneer er zaken aan de orde komen die de lezer niet begrijpt.
Een drie punt perspectief heeft 3 verdwijnpunten.Je kijkt bijvoorbeeld van boven naar beneden, dit noem je ook wel een vogelperspectief. Vogels vliegen hoog en kijken naar beneden. Dan is er ook nog het kikker perspectief en dan kijk je van beneden naar boven.
1-puntsperspectief
Bij 1 puntsperspectief is er steeds 1 verdwijnpunt. Dit verdwijnpunt ligt op de horizon. Alle lijnen die van je aflopen gaan naar dit punt op de horizon. Alle lijnen die evenwijdig aan je ogen lopen blijven zo.
Bij het perspectief met twee punten, ook wel het hoekperspectief genoemd, liggen er twee verdwijnpunten op de horizonlijn. Meestal wordt dit gebruikt wanneer de kijker de hoek van een voorwerp ziet. Deze hoek deelt het beeld doormidden. De denkbeeldige lijnen aan elke kant lopen door naar een eigen verdwijnpunt.
De vorm hangt af van: de 'persoon': Als we over onszelf praten, gebruiken we de eerste persoon. Als je mensen aanspreekt, gebruik je de tweede persoon. Als iemand over andere mensen, dieren of dingen spreekt, gebeurt dat in de derde persoon.
eerste persoon: de spreker. tweede persoon: de aangesprokene. derde persoon: noch de spreker, noch de aangesprokene, maar een derde.
2 Hij-/zij-perspectief, de personele verteller
Als de verteller één personage volgt en vanuit diens standpunt het verhaal vertelt, spreken we over een personele verteller. Deze is zo goed als onzichtbaar, want alle aandacht gaat naar de figuur die wordt gevolgd.
invalshoek, oogpunt, opvatting, perspectief, standpunt, zienswijze.
Perspectief is diepte, doorzicht. Ook: een gunstige verwachting ("In die ontwikkeling zit zeker nog perspectief"). Dit artikel valt onder het portaal Woordenschat.
Perspectief: het uitbeelden van ruimte en diepte door o.a. toonnuances (licht en donker), lineair perspectief en kleurperspectief. Het is voor de mens niet mogelijk diepte vanuit één bepaald gezichtspunt waar te nemen.
Vertelwijze waarbij het perspectief zo overheersend bij één van de personages van een tekst ligt, dat de lezer gevangen blijft in diens visie op de gebeurtenissen en pas achteraf of geleidelijk tijdens het lezen tot de conclusie komt dat hij daardoor misleid wordt.
De ik-verteller is in staat mededelingen te doen over heden en verleden: omdat hij zijn eigen geschiedenis kent, kan hij zowel over zijn ervaringen in het verleden als over zijn latere ervaringen vertellen wanneer dat hem te pas komt. Het belevend-ik geeft alleen weer wat hem nu, op het moment van vertellen, beweegt.