Je kan de kip en couscous het beste onafgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer 8-10 minuten.Afgedekt opwarmen in de magnetron kan eventueel ook, ca.6-8 minuten op 600 Watt. Of je bakt beide op in een droge koekenpan.
Hoe moet je bevroren couscous opwarmen? Plaats de bevroren couscous in een plastic bakje, voeg 3 eetlepels water toe en doe het vervolgens in de magnetron. Verwarm het in intervallen van één minuut op maximale stand en gebruik een vork om de couscous te verdelen en op gaarheid te testen.
bewaartip:Je kunt de couscous 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen en zet de schaal afgedekt in de koelkast. Warm de couscous voor het serveren 2 min. op in de magnetron op 800 watt.
Gekookte couscous is zonder de toevoeging van andere ingrediënten twee dagen houdbaar in de koelkast. Zitten er al andere ingrediënten doorheen, zoals groenten? Ook dit kun je twee dagen bewaren in de koelkast. Weet wel dat bijvoorbeeld slap wordt en noten minder knapperig worden.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Luchtige korrels
Gelukkig bestaat er een oplossing om te voorkomen dat de korrels aan elkaar blijven plakken, namelijk door ze te stomen! Door de couscous te stomen in plaats van te wellen, worden de korrels groter en luchtiger en raken ze los van elkaar. Het resultaat: een perfecte portie couscous!
Reken ongeveer 75 gram couscous per persoon. Couscous kan gaar gestoomd worden, bijvoorbeeld in een traditionele couscouspan of tajine, of je kunt het wellen (in water leggen) in water dat net van de kook is.
En gestoomde couscous kun je ook gewoon invriezen, dus als je dan toch bezig bent kun je gelijk twee of drie extra porties maken en die bewaren in de vriezer.
Bulgur: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Bulgur is een droog product en daardoor lang houdbaar: tot wel 9 maanden in je keukenkast. Bereide bulgur kun je in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast 2 dagen bewaren; in de vriezer is het 3 maanden houdbaar.
Je kunt hem wel een dag bewaren hoor, maar je merkt dan wel dat hij ietsje in kwaliteit is afgenomen. Net als elke andere salade eigenlijk, die is altijd het lekkerst als je hem net gemaakt hebt. Ingrediënten: flinke bos platte peterselie (~150 gram)
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
Is parelcouscous gezond? Jazeker! Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Voor onze couscous heb je 100ml water per 75 gram ongekookte couscous nodig. Doe je het hele pak (275 gram) in één keer in de pan? Dan heb je 350-360 ml water nodig.
Het is echt heerlijk en het smaakt naar zuur en het is heerlijk. Hier komt couscous nou vandaan, uit Noord-Afrika. Het is daar een beetje zoiets als rijst in Azië en aardappelen in het westen. Couscous wordt gemaakt van durumtarwe.
De beste stoompan om rijst mee te stomen is op dit moment de Kinghoff 3328 stoompan. De pan is gemaakt van RVS en bestaat uit 4 delen. De onderste pan heeft een goede en snelle warmte geleiding door zijn ingekapselde sandwich bodem.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Volkoren couscous vormt een goede bron van vezels. Vezels zorgen ervoor dat voeding vlot door je darmen wordt verplaatst, zodat je geen last van opstopping krijgt. Ook zorgen vezels ervoor dat je langer een vol gevoel hebt.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Couscous wordt gemaakt door tarwebloem met water fijn te wrijven. Het is dus een bewerking van (durum)tarwe en lijkt daarom meer op pasta. Couscous valt binnen de productgroep granen. Je kunt couscous prima als vervanger van rijst, pasta of aardappels eten.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).