De meeste types huistelefoons werken op oplaadbare AAA batterijen. Sommige werken op oplaadbare AA batterijen en weer andere met bepaalde accupacks. Welk type batterijen er ook in uw huistelefoon zitten , ze zullen altijd oplaadbaar moeten zijn.
Over het algemeen worden er AAA oplaadbare batterijen gebruikt in een DECT telefoon. Standaard worden hier 400 tot 650mAh AAA oplaadbare batterijen meegeleverd met de telefoon. Het is mogelijk om een hogere capaciteit (mAh) te gebruiken als vervanging, maar we adviseren niet een te hoge capaciteit te gebruiken.
De meeste draadloze huistelefoons werken op AA of AAA batterijen. Daarnaast zijn er telefoons die werken op speciale packs. Op zo'n pack staat een code, die code matcht bij de juiste batterij. Werkt je huistelefoon op AA of AAA batterijen, let dan goed op de capaciteit.
Zoals gezegd kan een Alkaline batterij enkel worden herladen met behulp van een speciale oplader, ook wel een 'trage lader' genoemd. Doordat Alkaline batterijen oorspronkelijk niet zijn ontworpen om opnieuw te worden opgeladen mogen deze met maximaal 100mA opgeladen worden.
Product informatie. Deze oplaadbare AAA batterijen van GP zijn speciaal geschikt voor het gebruik in draadloze (DECT) huistelefoons waaronder Siemens Gigaset of andere fabrikanten.
Een nadeel van oplaadbare batterijen is dat ze zichzelf langzaam ontladen. Als je volledig opgeladen batterijen niet gebruikt, zijn ze na verloop van tijd alsnog leeg. Dat kan vervelend zijn, maar is eigenlijk alleen lastig als je de batterijen zeer sporadisch gebruikt.
Over de hele levensduur kun je per oplaadbare batterij vele tientallen euro's besparen, vergeleken met wegwerpbatterijen. Oplaadbare batterijen zijn beter voor het milieu dan eenmalige, om de simpele reden dat je er minder gebruikt. Dat scheelt energie, grondstoffen en CO2-uitstoot.
Herladen is echter alleen mogelijk met een speciale Alkaline batterijlader en niet met de bekende snelladers, deze zullen de Alkaline batterijen juist beschadigen. Lees hier meer over het herladen van alkaline batterijen. Of bestel hier direct een batterij oplader.
Opmerking: De gemiddelde levensduur van oplaadbare batterijen in DECT-telefoons is 1 tot 3 jaar. De werkelijke levensduur is afhankelijk van de manier waarop u de batterijen gebruikt.
De oplaadbare batterijen van de types AA, AAA, C, D en 9V die in Nederland verkocht worden zijn alle van het type Nimh (nikkelmetaalhydryde). Vroeger werden oplaadbare batterijen uit nikkelcadmium (NiCd) vervaardigd.
Waarschijnlijk zal de meeste elektrische apparatuur waar deze oplaadbare batterij in gebruikt wordt zichzelf al uitschakelen waardoor de oplaadbare batterij niet geheel ontladen raakt. Dit is echter niet altijd het geval zoals bijvoorbeeld bij gebruik in bepaalde zaklampen met een gloeilampje.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
Aan de hand van het voorbeeld van de Gigaset GS4 wordt dit duidelijk: volledig opgeladen gaat hij in stand-bymodus 350 uur mee en bij een continu gesprek 25 uur.
DECT is de afkorting van Digital Enhanced Cordless Telecommunications en is een radionorm die vooral in vaste telefoons veel wordt gebruikt. Met de invoering van de radiostandaard kreeg draadloze communicatie een groot voordeel. Simpel gezegd: DECT is voor vaste telefonie wat WIFI is voor het internet.
Telefoon 's nachts opladen is slecht voor telefoonaccu
Het klinkt een beetje gek, maar het is beter om de accu niet helemaal naar 100 procent op te laden Dit leidt namelijk tot veel meer accuslijtage dan wanneer je bijvoorbeeld tot 70 of 80 procent oplaadt.
Als de batterij te warm wordt, kan de software het opladen boven de 80 procent beperken om de levensduur van de batterij te verlengen. Uw iPhone zal opnieuw opladen als de temperatuur is gedaald. Probeer uw iPhone en oplader naar een koelere plek te verplaatsen.
Gigaset produceert al jaren telefoons. Ze zijn voornamelijk bekend van de vaste telefoons, maar sinds enkele jaren maken ze ook hele goede mobiele telefoons en smartphones. Zoek je iets voor thuis, op kantoor of onderweg: in het assortiment van Gigaset vind je altijd het juiste model.
Hoe vaak kan een batterij opgeladen worden? Een oplaadbare batterij kan een bepaald aantal keer opgeladen worden, dit wordt ook wel de laadcycli genoemd. Het aantal laadcycli is per batterij en merk verschillend. Gemiddeld kan een AA of AAA NiMH batterij ongeveer 500 keer herladen worden.
In principe zijn alkalinebatterijen niet oplaadbaar. Er zijn wel speciale opladers verkrijgbaar waarmee je ze kunt herladen, maar erg rendabel is dat niet.
Onderscheid op basis van de vorm
De meeste mensen maken het onderscheid tussen accu's en batterijen op basis van de vorm. Batterijen hebben vaak een standaard vorm (knoopcel, AA, AAA, C, D, 4,5V en 9V), accu's daarentegen worden vaak speciaal ontworpen voor een bepaald apparaat (zoals een auto).
De verschillende batterijsoorten
Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu. Ze zijn op langere termijn duurder. Je gebruikt ze voor apparaten met een laag verbruik; zoals klokjes, rekenmachines, horloges of afstandsbedieningen.
Voor een exacte meting van de lading van een batterij gebruikt je een voltmeter. Zoek eerst de positieve en negatieve polen op de batterij die je meet. Deze zijn aangegeven op de batterij. Deze methode werkt voor alkaline- en oplaadbare lithiumbatterijen.
In tegenstelling tot een alkaline batterij, gebruik je een oplaadbare batterij meerdere malen. Je laadt ze op door een er een elektrische spanningsbron op aan te sluiten. Hierdoor worden de chemische processen in de batterij in de omgekeerde richting voltrekken vergeleken met het ontladen.