WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR OM WHISKY TE SERVEREN? Of je nu houdt van Scotch, Irish of Bourbon, alle soorten whisky's zijn op hun best op kamertemperatuur (15 tot 18 graden Celsius).
De smaak van de whisky wordt namelijk aangetast door de zuurstof. Een fles open whisky kan nog tussen 1,5 jaar en 3 jaar gedronken worden.
De temperatuur van de whisky is een belangrijk aspect. Bier bewaar je in de koelkast maar whisky dus écht niet! Het beste is een constante kamertemperatuur van 15 tot 18 graden. Bij een te hoge temperatuur kan de whisky uitzetten waardoor het in contact komt met de kurk.
VERTRAAG HET SMELTPROCES VAN JE IJS
Smelt je ijs te snel en komt er teveel water bij je whisky? Dan wordt de whisky verdunt, waardoor het smaakprofiel verandert. Volgens whisky-puristen voeg je om deze reden dus geen ijs toe!
De ideale temperatuur om whisky in te bewaren is tussen de 15 en 18 graden Celsius. Belangrijk is om de temperatuur niet teveel te laten schommelen en zeker niet te warm te laten worden. Zodra de whisky te warm wordt zal de inhoud namelijk verdampen en dat wil je natuurlijk niet!
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Laat de whiskey rondgaan in je mond en merk op hoe de whiskey proeft aan de voorkant van je gehemelte, onder de tong en uiteindelijk naar achterkant van je gehemelte voordat je de whiskey doorslikt. Adem diep in en uit om de volle smaak en aroma's naar voren te laten komen.
Drink je de whiskey puur, ook wel 'whiskey neat' genoemd, dan wordt een klein glas aanbevolen. Bij voorkeur met een zware bodem. Dit glas is ook nog wel prima als je slechts 1 of 2 ijsklontjes door de whiskey doet, of als je de whiskey een klein beetje met water verdund.
Er is geen officiële houdbaarheidsdatum voor geopende flessen whisky, maar doorgaans zal een halfvolle fles minimaal 1-3 jaar op kwaliteit blijven. Afhankelijk van de whisky en hoe je deze bewaart. Hij is daarna ook nog te drinken, maar de kwaliteit zal zeker minder zijn.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Probeer whisky op een plek te bewaren waar de temperatuur tussen de 15 en 20° C blijft. Het koelen van je whisky of het bewaren in de vriezer kan geen kwaad, maar whisky is minder smaakvol en aromatisch als het koud is.
Leeftijd
Ook kan het jaartal waarin deze is gedistilleerd en gebotteld worden aangegeven. Op bovenstaand etiket is te zien dat de whisky 15 jaar heeft gerijpt, is gedistilleerd in 1995 en gebotteld in 2010. Hoe ouder een whisky hoe beter vaak de kwaliteit en hoe hoger de prijs.
Zeker. Een standaardglas alcohol leidt tot ongeveer 0,2 promille bij mannen en 0,3 promille bij vrouwen. In horeca-gelegenheden is elk glas alcohol in principe even sterk. Dus 1 glas whisky is afgestemd om dezelfde hoeveelheid alcohol te bevatten als 1 glas bier of 1 glas wijn.
Zeldzame flessen whisky vormen de beste investering. Het gaat dan bijvoorbeeld om gelimiteerde versies of whisky's van inmiddels opgeheven distilleerderijen. Als u de flessen heeft aangeschaft, moet u geduld opbrengen. Hoe ouder de whisky is, hoe meer rendement deze kan opleveren.
Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat 'zwaar drinken' acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet.
1. Glen Scotia Single Malt (25 jaar) Buiten deze categorieën om werd de Glen Scotia Single Malt expression van 25 jaar oud verkozen tot beste whisky van 2021. Volgens de jury is het 'een diepe, rijke en geconcentreerde elegante single malt'.
Jack Daniel's is waarschijnlijk een van de bekendste whiskeymerken in de wereld en wordt vaak beschouwd als Amerika in een fles. Het achtergrondverhaal van dit merk is zo rijk als de whisky zelf.
Bulleit is een Amerikaanse whiskey: ofwel een bourbon. Bulleit combineert het subtiele en fluweelachtige met een rijk, complex en kruidig karakter. Heerlijk om puur te drinken maar ook lekker in de mix met bijvoorbeeld vruchtensap en een klein beetje jam.
1. GLENGLASSAUGH 51 YEARS. De duurste maar ook gelijk de meest exclusieve whisky: een zeer speciale single malt scotch whisky, afkomstig uit de Glenglassaugh distilleerderij, gelegen in Highland, Schotland.
Vanwege verschillende alcoholpercentages van de dranken kent elke dranksoort een eigen standaardglas. Voor bier is dat 250 ml en een standaardglas whisky is 35 ml. Wijn schenk je in een standaardglas van 100 ml.
Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
In België geven ze in de restaurants en bars gewoonlijk 5cl sterke drank in je glas, wat dus neerkomt op 14 glazen per fles, als het natuurlijk een fles van 70cl is. In UK krijg je slechts 2,5cl ingeschonken waardoor je er natuurlijk 28 uit 1 fles krijgt.