Een hydraulische pers perst het groente en fruit uit en hierdoor komen alle voedingsstoffen vrij. Bij cold pressed gaan de ingrediënten in een grote zak. Deze wordt tussen twee platen gehangen en die persen het fruit en groente samen. Hierdoor blijft de pulp in de zakken zitten en komt de puurste vorm van sap eruit.
In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak. En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.
1) Cold Pressed, wat is dat eigenlijk? Kort samengevat: koudgeperst. Dat betekent dat groenten, fruit en kruiden traag worden gemalen. De mengeling die je erna krijgt, wordt door een hydraulische pers langzaam samengeperst.
De Philips Avance HR1922/20 is als beste sapcentrifuge uit onze test gekomen. Deze slowjuicer laat jou kiezen tussen een sapje met meer of minder vezels. Door de grote opening aan de bovenkant kunnen grote stukken fruit en groente in één keer de juicer in.
Sinaasappel-, pompelmoes- en ananassap bevatten volgens het Nederlandse Voedingscentrum het meest vitamine C. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap bevatten nauwelijks vitamine C en vezels.
Een groentesapje is gezonder dan een smoothie. Hoe dit komt? Doordat er meer vitaminen en mineralen in een glas groentesap zitten dan in een smoothie. Dit komt omdat een groentesapje enkel sap bevat, omdat het pulp is gescheiden door de slowjuicer.
Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas kan geen kwaad.
Bron van voedingsstoffen
Sinaasappelsap wordt gemaakt van geperst fruit en is daarmee een natuurlijke bron van vitamine C, foliumzuur en kalium. Het drinken van Appelsientje sinaasappelsap draagt bij aan de inname van deze goede voedingsstoffen.
Suiker in appelsap
Als je sap drinkt krijg je ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Het is beter om fruit en groente te eten in plaats van te drinken. Je krijgt dan ook de vezels binnen en bent sneller verzadigd. In een glas (200 ml) appelsap zit ongeveer 21 gram suiker.
Grotere hoeveelheden geven maag-darmproblemen. Zo kan het drinken van appelsap chronische, niet-specifieke diarree ('Toddler's diarrhea') veroorzaken door malabsorptie van vrij fructose. In vruchtensappen zijn fructose, glucose, sucrose en sorbitol in het algemeen in relatief grote hoeveelheden aanwezig.
Wie meer groente en fruit wil binnenkrijgen, kiest beter voor een blender dan voor een sapcentrifuge. In de smoothies en soepen die je in de blender maakt, zitten veel meer gezonde bestanddelen van groente en fruit dan in sapjes die je perst met de sapcentrifuge of slowjuicer.
Smoothies maak je door fruit en/of groente te pureren. De één vind een aardbeiensmoothie lekker, de ander een groene smoothie met spinazie en selderij. Het is prima om zo nu en dan een smoothie te drinken. Toch heeft het eten van hele vruchten en groenten de voorkeur.
Twee à drie stuks per dag is het advies, maar in een smoothie kruipen al snel vijf à tien stuks waardoor ze vaak hooggeconcentreerde bronnen van fruitsuikers worden”, vertelt diëtist Ryan Andrews.
Met smoothies kun je op een gezonde manier tot wel 2 kilo per week afvallen (in de eerste twee weken zelfs meer). Met behulp van afslanksmoothies die je als maaltijd gebruikt, blijf je langer verzadigd terwijl je minder calorieën binnenkrijgt.
Magere yoghurt (met of zonder toegevoegde smaakjes)
Vaak staat het toegevoegde fruit voor een hoeveelheid extra suiker tot wel meer dan 10 gram in een klein potje van 125 gram. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat halfvolle of volle yoghurt je plannen om gewicht te verliezen niet in de weg zullen staan.
Er zit dus geen noemenswaardig verschil tussen.
Het verhaal over enzymen die in het sap van een slowjuicer aanwezig zouden blijven wordt ook nergens echt bevestigd. Wel zeggen verschillende voedselexperts dat het altijd het gezondst is om verse groenten en fruit gewoon op de ouderwetse manier te consumeren.
Het grootste verschil is dat de slowjuicer je groenten en fruit niet raspt of centrifugeert maar langzaam kneust of perst. Hierdoor is het sap geconcentreerder en bevat het meer vezels. Het is om die reden ook iets troebeler dan het sap uit een gewone juicer.
De slowjuicen maakt voedingsstoffen beter opneembaar. De slowjuicers zorgen voor minder verspilling van voedsel dan een centrifugale juicer. De slowjuicers zorgen voor lekkerder sap. De slowjuicer behoudt het beste van de natuur.
Het totale aantal dranken uit vruchtensap, groentesap en smoothies mag niet meer zijn dan 150 ml per dag, wat een klein glas is. Als je bijvoorbeeld 150 ml sinaasappelsap en 150 ml smoothie op 1 dag hebt. Wanneer fruit wordt gemengd of geperst, komen de suikers vrij.
Groenteshots geven jou een boost, waardoor jij je dag boordevol energie kan beginnen. Naast deze energieboost zijn groenteshots ook nog eens erg goed voor je gezondheid. Ze zitten namelijk boordevol vitamines, mineralen en gezonde enzymen.
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen.