Wie in een mui terechtkomt, moet zich ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust zal doen afdrijven. Het belangrijkste is: rustig blijven.Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien om hulp.Laat je met de stroming meedrijven.
1) Probeer niet tegen de stroming in te zwemmen, maar zwem schuin uit de stroming weg en zodra de stroming minder wordt weer richting de kust. Meestal kan je het zo vrij snel oplossen.
Een mui is een geul die loodrecht op het strand staat waardoor water met veel kracht naar zee stroomt. Wie daarin terechtkomt, kan er niet tegenin zwemmen. De enige remedie is je laten meevoeren en als de stroming minder krachtig wordt, schuin weg zwemmen en met een boog terug naar het strand gaan.
Je herkent een mui aan een hoop kleine rimpels op het water die alle kanten op lijken te gaan en soms is er meer schuim aan het oppervlak dan op de rest van het water en kun je het schuim ook naar buiten zien stromen.
Muien zijn lang niet altijd zichtbaar, maar met een beetje oefening kun je ze soms wel herkennen. Golven breken bij ondiep water, dus vooral boven de zandbanken. Zie je een stuk waar de golven veel minder breken, dan kan dit wel eens een mui zijn.
Maar je kan een mui herkennen: er slaan daar geen golven om en er is weinig schuim. Een mui kan tientallen meter breed zijn. Links en rechts van de mui zijn zandbanken, plekken met veel minder stroming. Een zandbank is een plek waarbij de grond hoger is omdat er - verrassing- veel zand ligt.
Gemiddeld is de zee 95 meter diep, maar op sommige plekken is dit een stuk minder. Ten zuiden van de Doggersbank bijvoorbeeld, daar is de Noordzee maar vijftig meter diep, terwijl hij tussen Schotland en Noorwegen dan weer vijfhonderd meter diep is. Even voor het beeld: vijftig meter is enorm ondiep.
Noord-Beveland (in Zeeland) is het schoonst, Bloemendaal is het minst schoon. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse stranden over het algemeen steeds schoner worden. Werden er in 2003 nog gemiddeld vijf stuks afval per 100 m2 gevonden, in 2013 was dat nog maar één stuk afval per 100 m2.
Zwem nooit tegen de stroming in, maar laat je meevoeren
Als het eb wordt, steekt een ander aspect van zeezwemmen de kop op: muien. Tussen twee hoger gelegen zandbanken stroomt bij eb het water weg, waardoor haaks op de kust een diepe geul ontstaat met een sterke stroming.
Zwem nooit tegen de zeestroming in, maar laat je juist meevoeren met de stroom. Probeer niet in paniek te raken en blijf rustig drijven. Verderop wordt de stroming minder. Zodra je voelt dat de stroom zwakker wordt, zwem dan evenwijdig aan de kust van de mui af.
In zee zwemmen is heerlijk als het in de zomer warm is. De zee is echter een water waarin je gemakkelijk kunt verdrinken of onderkoeld kunt raken. Berucht zijn muien, onderkoeling, afdrijven met zwemband of luchtmatras, en hoge golven. Jaarlijks verdrinken er helaas nog altijd mensen in zee.
Een mui is een geul in zee tussen twee zandbanken. Als je daar zwemt, trekt de sterke stroming je mee richting zee. Probeer hier niet tegenin te zwemmen, maar zwem mee naar achteren, waar de stroming minder sterk wordt. Je kan dan opzij en vervolgens terug naar het strand zwemmen.
Een muistroom – in het Engels rip current genoemd – is een sterke, smalle stroom van water die zeewaarts trekt. Muistromen ontstaan in de branding van kusten met veel golven. Ze komen vaak voor daar waar zich tijdelijke of permanente kanalen in de zeebodem ontwikkelen, die zich loodrecht op de kustlijn bevinden.
Een zandbank kan ontstaan door het storten van zand in zee (bijvoorbeeld van uitgebaggerde havengeulen) maar ontstaat meestal door natuurlijke stromingen. Als een zandbank ontstaat door de branding, wordt het een brandingsrug genoemd.
De zeemuis is een borstelworm, die ongeveer 7,5 tot 20 cm lang wordt, een enkele maal langer, tot 30 cm. Het lichaam is stevig en bol, bedekt met grijsbruine harige uitsteeksels, die aan een muizenvacht doen denken.
Als dat water terugstroomt naar zee, kan een sterke onderstroom ontstaan die zwemmers de zee in trekt. Bij een sterke aanlandige wind en een stevige branding kan deze onderstroom heel gevaarlijk zijn. Vooral kinderen en ouderen zijn kwetsbaar, bijvoorbeeld als ze door een golf omver worden geworpen.
Wat moet je doen als je in een draaikolk terecht komt? Het beste is om je niet te verzetten, daardoor verlies je alleen maar energie.Je komt namelijk vanzelf weer omhoog.Laat je dus rustig omlaag en dan weer omhoog voeren.
Kan je gespierd worden door zwemmen? Aangezien zwemmen een fullbody workout is, kun je vanzelfsprekend (zeer) gespierd worden door te zwemmen. Wel hangt het af van de manier waarop je zwemt welke spieren je traint. Zo kun je zwemmen vergelijken met hardlopen.
In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien.
The Blue Lake in het zuiden van Nieuw-Zeeland wordt het helderse meer ter wereld genoemd. Het water is kristalhelder. Je hebt 70 tot 80 meter zicht maar duiken is strikt verboden.
De Galderse Meren werden altijd omschreven als een van de helderste zoetwaterplassen in Nederland met subtropisch blauw water en zicht tot wel 15 meter. "Het lijkt wel een zwembad," was vaak de reactie van duikers. Het zicht was zo goed dat op 18 meter diepte nog draadalgen groeiden.
De Noordzee is niet zo diep
Onze eigen Noordzee is vergeleken bij de Marianentrog een ondiepe vijver. Het diepste punt van de Noordzee bevindt zich bij Noorwegen en ligt op 700 meter onder de waterspiegel. Het Nederlandse deel van de Noordzee heeft een gemiddelde diepte van slechts zo'n 30 meter.
De Noordzee ligt ook ten noorden van Nederland, boven de wadden. Vroeger hadden we ook de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Dus de zee die zuidelijker lag heette de Zuiderzee en de zee die noordelijker lag de Noordzee. Tot aan de Eerste Wereldoorlog noemden de Engelsen de North Sea de German Ocean.
Eeuwenlang oefende de Noordzee grote invloed uit op het kustgebied van de provincie. Maar dat is niet altijd zo geweest. Honderdduizenden jaren geleden was het gebied tussen Nederland en Groot-Brittannië geen water maar land: Doggerland.
Deze stroming wordt veroorzaakt doordat water zich achter banken of andere obstakels kan ophopen en via de diepste plekken een weg terug naar zee zoekt via de mui, ook wel suatiegeul genoemd. Een muistroom is geen onderstroom.