Een oogdouche is een systeem voor oogspoeling waarbij gevaarlijke chemicaliën en stoffen of splinters effectief uit het oog kunnen worden gespoeld. Hiermee kan (ernstiger) letsel voorkomen worden.
Oogdouches zijn wettelijk verplicht in ruimtes waarin gewerkt wordt met licht ontvlambare stoffen, stoffen waarbij sprake is van ontploffingsgevaar en giftige/gevaarlijke stoffen. Je gebruikt een oogdouche wanneer de ogen zijn blootgesteld aan deze stoffen.
Oogdouche pH neutraal Plum
De oogspoelfles wordt op het oog geplaatst en is voorzien van een ergonomische oogschelp die ervoor zorgt dat het oog geopend blijft tijdens het spoelen. Door in de fles te knijpen wordt het oog met een zachte straal schoongespoeld en kan de schadelijke stof worden geneutraliseerd.
Belangrijk om te weten over natriumchloride oogwassing
Het komt van nature voor in het lichaam in een sterkte van 0,9%. Deze sterkte heet fysiologische zoutoplossing. Om het oog te spoelen bij oogirritatie door rook, stof, allergie of infectie. Het verlicht de klachten en spoelt vuiltjes uit het oog.
Zorg ervoor dat de loop richting de oogdouche altijd vrij is. Een oogdouche wordt over het algemeen (gelukkig) vrijwel nooit gebruikt. Voorkom daarom dat er zich bacteriën of andere ziektekiemen in het stilstaande water in de waterleiding vormen. Controleer ook regelmatig of de oogdouche nog goed werkt.
Plaats de nood- en oogdouche binnen 10 seconden of maximaal 30 meter lopen van de risicozone, bij sterke zuren en bijtende stoffen maximaal 3 meter van de risicozone. Nooddouche en oogdouche moeten voorzien zijn van correcte, goed zichtbare signalisatie en met markering van een universeel herkenningsbord.
Een vuiltje of splinter op het oogwit of onder het ooglid
Wrijf niet in uw oog. Probeer voorzichtig het vuiltje of de splinter te verwijderen met een nat wattenstaafje of de punt van een zakdoek. Lukt dat niet? Probeer het vuiltje of de splinter met water uit uw oog te spoelen.
Oogontstekingen komen veel voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over.
Jaarlijks loopt 1 op de 4.000 lensdragers een ooginfectie op. In een enkel geval gaat het om een infectie door de parasiet acanthamoeba, die gewoon in ons kraanwater zit. Bij een kleine beschadigingen van het hoornvlies is er een kans dat de bacterie het oog binnendringt.
In het kort
De huisarts doet antibioticumzalf in uw oog. Wrijf niet in het oog. Draag geen contactlenzen totdat uw klachten helemaal over zijn. Een hoornvliesbeschadiging geneest meestal binnen 2 dagen.
Bij een enucleatie wordt het oog verwijderd maar blijven de oogspieren wel behouden. De operatie wordt onder narcose verricht. Het oog wordt verwijderd en er wordt een implantaat in de oogkas geplaatst waaraan de oogspieren weer worden vastgehecht.
De ANSI Z 358.1-2014 van het American National Standards Institute (ANSI) geeft aan dat nooddouches binnen tien seconden bereikbaar moeten zijn en bij oogdouches per minuut 11,4 liter en bij nooddouches 75,7 liter water af moeten geven.
Haal slijm en pus regelmatig weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater (ongekookt). Bij veel slijm of pus kunt u ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag een zonnebril, vooral bij veel licht.
Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben: een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel. geïrriteerde ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
De eerste 2 weken na de operatie moet u tijdens het douchen goed uw ogen dicht houden. De eerste 2 weken na de operatie mag u niet zwemmen, in een bubbelbad of naar de sauna. De eerste 2 weken na de operatie mag u geen oog make-up gebruiken. U mag naar een zonnebank.
Voorkom wrijven in het oog. Laat het slachtoffer ergens zitten waar voldoende licht is om het oog te onderzoeken. Spreid de oogleden. Verwijder alleen vuiltjes die zich op het witte deel van het oog bevinden.
Het uiteindelijke resultaat is moeilijk te voorspellen. De verwachtingen worden vóór de operatie zo goed mogelijk aangegeven. U dient er rekening mee te houden dat het herstel tot wel drie maanden na de operatie kan duren.
Het zorgt voor vuiltjes in je oog
Wrijf je vuil in je oog, dan kun je je hoornvlies beschadigen. Dit is de meest voorkomende oogbeschadiging, dus je dient er echt wel rekening mee te houden. Te hard wrijven in je ogen of een vuiltje kan voor oogbeschadiging of krassen zorgen.
hevige pijn in en rond het oog. het oog is rood en dof. wazig zien met het oog. hoofdpijn, misselijkheid, overgeven.
Bij een netvliesloslating kunt u de volgende klachten hebben: U ziet opeens zwarte zwevende vlekjes. Het lijken kleine vliegjes of kleine stipjes. U ziet lichtflitsen.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Je kunt bijvoorbeeld je hoofd schuin onder de kraan houden en een langzame stroom van lauwwarm water over het oog laten stromen, houd hierbij met je vingers je oog open. Meestal werkt het prettiger om lauwwarm water zachtjes uit een beker over je oog te schenken. Het beste werkt een speciale oogdouche of oogspoeling.