Huaweis smartphones en tablets draaien op Android. Het besturingssysteem is opensource en gewoon te gebruiken door Huawei. Probleem is dat Huawei door het embargo geen Google-diensten kan leveren, zoals Google-apps en de Play Store. Met name dat laatste is een enorm gemis op de Westerse markt.
Voor consumenten zijn Huawei-smartphones met aangepaste Android-software en zonder duidelijk updatebeleid niet gebruiksvriendelijke en niet toekomstbestendig. Om die redenen hebben veel telecomproviders en bekende (web)winkels de verkoop van Huawei-smartphones de afgelopen twee jaar uitgefaseerd.
Misschien wel het meest voor de hand liggende alternatief voor de Huawei vlaggenschepen is de OnePlus 9 Pro. Deze krachtige smartphone is sneller dan iedere andere Android telefoon en dit jaar heeft de OnePlus een mega troef. Namelijk de samenwerking met de fabrikant van peperdure camera's Hasselblad.
Het grootste merkbare gevolg van het handelsverbod is dat smartphones van Huawei, die sinds het najaar van 2019 zijn uitgekomen zijn, niet mogen beschikken over Google-diensten. Dus geen apps van Google, zoals Maps, Zoeken, Foto's. Geen cloudopslag, zoals de Drive-app of de systeemback-up.
Kun je nog wel een Huawei kopen? Je kunt gewoon een Huawei uit 2019 of eerder kopen. Ook is het in Nederland mogelijk om voor een Huawei uit 2020 te gaan. Bijvoorbeeld de Huawei P40 Lite of de P50 5G.
Google - Huawei
De Pixel-telefoons van de Android-ontwikkelaar krijgen ten minste drie jaar lang os- én beveiligingsupdates, vanaf het moment dat het apparaat te verkrijgen is via de Amerikaanse Google Store.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren.
De Huawei levert tot 23 procent betere prestaties in AnTuTu Benchmark (388K versus 316K) De accucapaciteit en laadvermogen zijn hoger bij de OPPO Reno 5 dan bij de Huawei P30 Pro. In de single-core GeekBench 5-test is de Huawei 11 procent sneller dan de OPPO: 667 om 603 punten.
Hoge verkoopprijs ten opzichte van andere Chinese merken
Voor veel consumenten vormt de prijs een doorslaggevende reden om een bepaalde telefoon wel of niet te kopen. Oppo behoort echter tot het duurste Chinese merk. De toestellen zijn duurder dan die van OnePlus en ook beduidend duurder dan Xiaomi smartphones.
Bestaande Huawei-apparaten van vóór mei 2019 zoals de P30-serie (inclusief de P30 Pro New Edition), P20-serie en Mate 20-serie worden in hun huidige vorm niet aangetast. Er verdwijnen geen apps en ze kunnen Google-apps blijven gebruiken en beveiligingsupdates krijgen.
Google mag door de handelsoorlog tussen de VS en China geen zaken meer doen met Huawei. Daarom mogen nieuwe Huawei-telefoons niet met de Android-appwinkel Google Play Store geleverd worden.
Nog geen drie jaar geleden kreeg Huawei een award van premier Rutte, nu ligt de Chinese telecomgigant onder vuur wegens vermeende spionage en vecht het bedrijf voor zijn voortbestaan. Nieuwe directeur Michael Yang van Huawei Nederland hoopt het tij met openheid te keren.
Omzetcijfers laten zien hoe Huawei er nu voor staat
Nu, bijna drie jaar na de Amerikaanse sancties, kunnen we concluderen dat het horrorscenario voor Huawei is uitgebleven. Uit de jaarcijfers blijkt namelijk dat het bedrijf over 2021 flink meer winst heeft gemaakt dan het jaar daarvoor.
Open Instellingen, zoek en open Apps, zoek Systeemupdate (of Software-update) en ga dan naar Geheugen > Gegevens wissen. Open Instellingen, zoek en open Systeemupdate (of Software-update) en tik op Controleren op updates om te detecteren of er een nieuwe versie beschikbaar is.
Of het nu gaat om design, prestaties, batterijduur of cameratechniek: OPPO wint het op vrijwel alle vlakken van Xiaomi. De verschillen zijn klein en soms moet je zelfs spreken van een gelijkspel, maar als we alle specs tegen elkaar afzetten dan geven we OPPO een 9,5 en Xiaomi een 9,0.
Scherp geprijsd
Een andere reden om te kiezen voor een OPPO telefoon is dat ze betaalbaar zijn. Of, nog beter gezegd, een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Telefoons van OPPO hebben de nieuwste functies, schermtechnologieën en camera's. Gewoon, voor een lage prijs.
De Oppo A91 is sneller, heeft een betere batterij en de vingerafdrukscanner werkt veel beter. De Samsung is qua software meer up-to-date en beter ondersteund en kan veel mooiere plaatjes schieten met zijn camera, hoewel die minder consistent is.
De telefoon met de beste accuduur is de Motorola Moto G7 Power. Hij gaat zelfs twee keer zo lang mee als een gemiddelde smartphone! Dat hij zo lang mee gaat komt door zijn grote 5000mAh-accu en zuinige, maar weinig krachtige, chip van Qualcomm.
Nederlanders hebben gemiddeld na twee jaar een nieuwe telefoon nodig. Telefoons gaan vaak rond de twee jaar mee, na het tweede jaar zullen kan de accu slechter worden. Daarnaast is komt het vaak voor dat een scherm gebarsten is omdat de telefoon gevallen is.
Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
De belangrijkste reden om de nieuwste updates te downloaden en te installeren is om beschermd te blijven tegen beveiligingsrisico's. In de loop der tijd verliest je software namelijk zijn effectiviteit waardoor het voor hackers en cybercriminelen makkelijker wordt om in te breken.