Verwar de buitenlandse 0088- of +88 nummers niet met de Nederlandse 088-bedrijfsnummers. De 088-bedrijfsnummers kunt u gerust bellen. Het bellen naar een Nederlands 088-nummer kost hetzelfde als het bellen naar een vast telefoonnummer. Wij waarschuwen alleen voor 0088- en +88-nummers.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
'Je gaat naar politie.nl en op de homepage heb je een knop naar internetoplichting: check de verkoper. Je kunt hier vier entiteiten controleren: e-mailadres, rekeningnummer, telefoonnummer of de url van een webwinkel. ' Vervolgens krijg je te zien of de ingevulde gegevens bij de politie bekend zijn.
Vandaag kennen we ook een vorm van phishing per telefoon, waarnaar soms ook verwezen wordt met de term vishing. De oplichters bellen u dan op en proberen u te overhalen om online te gaan en persoonlijke gegevens in te geven op valse websites.
Wel weten de fraudeurs dat je telefoonnummer actief is, omdat je hebt opgenomen. Dus er is een kans dat ze je vaker gaan bellen. Je kunt altijd aangifte doen van een poging tot phishing. Dat kan volgens de politie alleen bij een lokaal bureau, waar je dan een afspraak moet maken.
Toch zijn er wel kenmerken waaraan u een phishing e-mail kunt herkennen. Zoals een verdachte link in de e-mail naar een website waar u gegevens in moet vullen. Bijvoorbeeld DigiD of paspoortnummer.
Via een SMS proberen internetcriminelen je een link met malware te sturen en op deze manier je gegevens te achterhalen. Deze nieuwe vorm van malware wordt Flubot genoemd. Het lijkt erop dat vooral Android telefoons hiervoor kwetsbaar zijn.
Echte nummers, foute boel
Ze maken gebruik van spoofing: slachtoffers zien op hun telefoonscherm een ander nummer. Wie dat belt komt bij particulieren, bedrijven of bij instanties terecht, die van niks weten.
Je merkt onbekende oproepen of sms'jes op in je geschiedenis. Hackers kunnen je telefoon afluisteren met een sms-trojan. Of ze kunnen zich voordoen als jou om persoonlijke informatie van je dierbaren te stelen. Houd een oogje in het zeil, want beide methoden laten 'broodkruimels' achter als uitgaande berichten.
Wat is phishing via de telefoon? Telefonische phishing is iemand die u onverwacht en ongevraagd belt om u op te lichten, of een vals sms-bericht stuurt. Een oplichter belt u onverwacht en zegt dat hij of zij voor uw bank werkt, voor Microsoft, Apple of voor een andere bekende organisatie.
Dat heet phishing. Het gaat vaak via e-mail, maar gebeurt ook telefonisch, met brieven en sms'jes. De oplichters doen zich vaak voor als een bedrijf dat je vertrouwt, bijvoorbeeld je bank. Dat heet spoofing.
Word je gebeld door een 06-nummer dat je niet kent? Let dan goed op: criminelen bellen namelijk steeds vaker met een Nederlands mobiel nummer en doen zich dan voor als medewerker van een bedrijf of instantie, waarschuwt de politie dinsdag in het AD.
Jammer genoeg zijn er criminelen die telefoonnummers van anderen gebruiken om te bellen met mensen dit wordt inderdaad spoof calls genoemd. Hier kun jij en wij niets aan doen om het tegen te houden Het advies dat wij geven is om vooral niet terug te bellen.
Je bent vaak niet de enige die wakker ligt met de vraag: van wie is dit 06-nummer dat je mobiel belt? Daarom zijn er websites als wieheeftgebeld.nl, waar mensen dit nummer op kunnen plaatsen. Door op elkaar te reageren, ontdek je dan wie er gebeld heeft.
Ben je gebeld door een onbekend nummer? Bel dan vooral niet terug. Dit kan zomaar een frauduleus nummer uit het buitenland zijn dat je honderden euro's kan kosten. Bespaar jezelf een hoge telefoonrekening door deze tips te lezen.
Wangirifraude: hoge kosten na terugbellen vreemd nummer
Als je terugbelt, krijg je niemand aan de lijn. De telefoon blijft overgaan of je krijgt een pieptoon te horen, waardoor je denkt dat de ander heeft opgehangen.
Bel 1919. Je hoort het telefoonnummer (behalve bij een geheim nummer), de datum en het tijdstip van de laatste oproep.
De mails beginnen met een vage aanspreektitel of je e-mailadres als aanspreking. De afzender is een voor jou onbekende afzender of zelfs een fout e-mailadres. Er staat een link in de mail. Berichten die in je Spam/Junk folder terecht komen.
Ongeautoriseerde toegang
Veel mensen hebben deze accounts gekoppeld aan hun sociale media, die kunnen worden gebruikt om uw gegevens te achterhalen. Via onbevoegde toegang tot uw accounts kan een hacker uw locatiegegevens en uw e-mails, berichten en keychains bekijken.
Daarbij werden 15 verschillende manieren van aanvallen geprobeerd waarvan 6 aanvallen een manier van phishing waren. Van de zes geteste antivirus programma's waren er twee die 100% van de aanvallen volledig wisten tegen te houden, dit waren ESET en Kaspersky.
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
Neem contact op met je bank of bel Cardstop. Doe aangifte bij de politie. Informeer je omgeving dat ze geen vreemde mails of berichten van je openen en dat ze zeker niet op links klikken. Contacteer een IT-expert voor een grondige controle van je bedrijfsnetwerk.
Phishing is een vorm van digitale oplichting die op verschillende manieren plaatsvindt. Phishing vindt plaats per mail, sms, WhatsApp, Facebook en andere kanalen. Een slachtoffer wordt naar een phishing site gestuurd en verleidt om inloggegevens prijs te geven of te betalen.