De Novasure is een behandeling bij overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Een soort waaier (de Novasure) verbrandt het baarmoederslijmvlies met elektriciteit. Dit verdroogt het baarmoederslijmvlies waardoor het bloedverlies vermindert of helemaal stopt.
Novasure is de modernste behandeling voor het verwijderen van het baarmoederslijmvlies. De operatie vindt plaats onder narcose. Daarna wordt het Novasure instrument ingebracht in de vagina. Deze wordt als een waaiertje uitgeklapt in de baarmoederholte.
Na de behandeling kunt u buikpijn krijgen. Dit is vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn of een wee. De ergste pijn duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Soms kunt u misselijk zijn en/of overgeven door de pijn.
Periode na de Novasure:
De eerste twee-drie weken kunt u waterige en/of bloederige afscheiding hebben. In deze periode adviseren wij u om geen tampons te gebruiken, niet te baden en niet te vrijen.
In de meeste gevallen kunnen de dagelijkse activiteiten de volgende dag weer worden hervat en kunt u na 2 dagen weer werken. Gemeenschap mag weer vanaf drie weken na de ingreep of als u geen bloederige afscheiding meer heeft. Het advies is om de eerste twee weken niet te gaan zwemmen of in bad te gaan.
Op langere termijn kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies weer aangroeit. Herhaling van de behandeling kan dan nodig zijn. Verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie of uterusextirpatie) adviseert de gynaecoloog doorgaans pas als andere behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.
In dat geval zal de arts een behandeling adviseren. Allereerst zal de gynaecoloog proberen het bloedverlies te verminderen met medicijnen. Als dit onvoldoende helpt kan de arts adviseren het baarmoederslijmvlies weg te laten halen.
De eerste dagen tot twee weken na de ingreep kunt u nog wat bloedverlies of bruinige afscheiding hebben (vloeien). U kunt gedurende de dag van de ingreep nog wat pijn/krampen in de onderbuik voelen. Wanneer u nog menstrueert kunt u een volgende normale menstruatie ongeveer 4-6 weken na de ingreep verwachten.
85% Van de vrouwen is tevreden over de behandeling. Kan ik nog zwanger worden na een Novasure behandeling? Het is belangrijk te weten dat, hoewel de kans op zwangerschap is verminderd na een behandeling voor baarmoederslijmvliesverwijdering, het nog steeds mogelijk is zwanger te worden.
Gevolgen van een baarmoederverwijdering op lange termijn. Na het verwijderen van de baarmoeder kunt u geen kinderen meer krijgen. Ook zult u niet meer menstrueren Echter in geval de baarmoedermond nog is achtergebleven, kan u wel een beetje bloed- of slijmverlies hebben ten tijde van de verwachte menstruatie.
Dit is een gevaarlijke situatie, omdat het baarmoederslijmvlies door de ingreep is beschadigd. Daarom is het nodig dat u na de ingreep goede anticonceptie toepast, (b.v. anticonceptiepil, spiraaltje, sterilisatie of sterilisatie bij de man).
Indien de echo een verdikt baarmoederslijmvlies laat zien kan er weefsel weggenomen worden uit de baarmoederholte. De gynaecoloog brengt een speculum (spreider) in de vagina in en plaatst een dun slangetje in de baarmoederholte waarin het weefsel wordt opgezogen (Pipelle). Dit kan kortdurend licht pijnlijk zijn.
Voor- en nadelen van sterilisatie bij een vrouw
Sterilisatie beschermt heel goed tegen zwangerschap. De kans dat u toch nog zwanger wordt is heel klein. Van de 1000 vrouwen die voor sterilisatie kiezen, worden er 5 per jaar toch toch zwanger. U hoeft geen voorbehoedmiddel meer te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.
Het levonorgestrel spiraaltje maakt de binnenkant van de baarmoeder minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Bovendien maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen.
Hormonen, die door de eierstokken worden gemaakt, zorgen voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Als de hormoonspiegel daalt, wordt het slijmvlies afgestoten en zo ontstaat er een bloeding: de menstruatie. Abnormaal bloedverlies wordt meestal veroorzaakt door een verandering in natuurlijke hormonen.
PAP 3a: er zijn cellen met een matig ernstige afwijking gevonden. U wordt doorverwezen naar de gynaecoloog voor extra onderzoek. Meestal is er geen of een eenvoudige behandeling nodig.
Bij CIN 3 is de kans dat er uiteindelijk baarmoederhalskanker ontstaat groter. Daarom adviseren artsen bij CIN 3 bijna altijd om je te laten behandelen. Zo kun je voorkomen dat CIN 3 overgaat in baarmoederhalskanker. Welke behandeling het meest geschikt is, hoor je van je arts.
Het bloedverlies kan enige dagen tot drie weken aanhouden. Om de wondjes goed te laten genezen, kunt u in die periode beter geen tampons gebruiken, niet zwemmen of in bad gaan en geen geslachtsgemeenschap hebben. Als u na de behandeling nog pijn hebt, kunt u een normale pijnstiller innemen.
In het kort
De overgang is een aantal jaren rondom uw laatste ongesteldheid. U merkt dat er meer of minder tijd komt tussen uw ongesteldheid. Ook kunt u erger ongesteld worden met meer bloedverlies. U kunt het opeens heel warm krijgen en zweten.
De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
Als het baarmoederslijmvlies na de overgang dikker is dan 4 millimeter of als de echo niet duidelijk genoeg is, adviseert de gynaecoloog aanvullend onderzoek. Aanvullend onderzoek bestaat bijvoorbeeld uit een pipelle, contrastecho of hysteroscopie.
Bij endometriose zit er weefsel dat daarop lijkt ook buiten de baarmoeder, in uw buik. Het zit bijvoorbeeld op uw eierstokken, baarmoeder, buikvlies, blaas of darmen. Endometriose komt vooral voor bij vrouwen van 20 tot 55 jaar. Artsen denken dat maximaal 10 van deze 100 vrouwen het heeft.
Hiermee kunnen eventuele afwijkingen opgespoord worden. De gynaecoloog zal de dikte van het baarmoederslijmvlies meten en indien dit dikker is dan 4 mm, wordt een hapje weefsel (een biopt) van de baarmoederwand genomen. Het biopt wordt opgestuurd voor nader onderzoek.