Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
Om te voorkomen dat je rug- en nekklachten krijgt en daardoor een minder goede nachtrust, is het belangrijk om je matras op tijd te vervangen. Je matras geeft actieve ondersteuning aan je lichaam, ontlast de spieren en neemt vocht op. Door een goed matras kan je lichaam optimaal ontspannen.
Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.
Dus, hoewel we 25 jaar garantie geven op onze matrassen, raden we je toch aan je matras om de 8 à 10 jaar te vervangen.
De prijs verschillende tussen matrassen zijn groot maar de kwaliteit verschillen zijn ook bijzonder groot. Een beetje goed eenpersoons matras kost al gauw €600 en een 2 persoon-matras kost al snel €1500. Het beste kunt u eerst een begroting maken wat uw matras mag gaan kosten voordat je naar de winkel gaat.
De Meradiso scoort goed in de test van de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond is de matras erg voordelig, iets wat wij kunnen beamen. De matras is opgebouwd uit duurzame materialen die ervoor zorgen dat hij een lange levensduur heeft. Dit is niet het geval bij andere matrassen in deze prijsklasse.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Het beste geteste matras en de beste Koop matras van 2020 zijn de Meridiso van Lidl en het Emma matras. Beide matrassen hebben het predicaat Beste Koop kregen van de Consumentenbond.
De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.
Op je matras breng je gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht door. Het is daarom niet verkeerd om je matras eens in de zoveel maanden een schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe doe je dat dan? Volgens huishoudgoeroe Zamarra Kok hoef je je matras helemaal niet te reinigen als je een goede molton (een soort beschermhoes) hebt.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
In tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, is een hard matras niet beter tegen rugpijn en kunt u beter een matras nemen dat uw gewicht goed verdeeld en geen overdruk creëert. Vroeger werd vaak gezegd dat een hard matras het beste was tegen rugklachten, maar deze veronderstelling is echt achterhaald.
Het matras Meradiso van de Lidl heeft met een prijs van circa 100 euro en een testoordeel van 8,1 de beste prijs-kwaliteitsverhouding en is daarmee de beste koop. Hoe het kan dat een relatief goedkoop matras zo goed scoort, lees je hier. De geteste Meradiso van de Lidl betreft een koudschuimmatras met hardheid 3.
Het duurste matras ter wereld kost 370.000 euro. We hebben het dan over de Hästens Grand Vividus. Deze exclusiviteit is daarom ook vrijwel alleen voor de allerrijksten weggelegd.
Het is belangrijk dat een matras goed de warmte vasthoudt. Ga daarom voor latex, polyether of traagschuim. Een traagschuim matras is zachter en past zich aan het lichaam. Latex matrassen hebben een hoog comfort door de veerkracht en ondersteuning.
Doorgaans verkiezen de meeste slapers een zachte matras. Maar een té zachte matras is minder goed voor je gezondheid. In tegendeel, je krijgt te kampen met fysieke klachten. Een te zachte matras geeft je lichaam namelijk weinig of geen steun.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen. VOS verdampen snel en gemakkelijk.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Lidl matras beste koop
Een extra leuk gegeven bij Lidl, is dat zijn Meradiso koudschuimmatras is uitgeroepen tot 'Beste Koop' volgens de Consumentenbond.
Ben je licht van gewicht, dan heeft je lichaam minder ondersteuning nodig en volstaat een matras met een middelzachte hardheid (H2). Een middelharde matras (H3) kan voor jou te hard aanvoelen. Het spreekt voor zich dat iemand met een hoger gewicht wél een hardere matras nodig heeft, voor een betere ondersteuning.