Hoeveel eiwit zit er in je bloed? Gemiddeld ligt het eiwitgehalte in je plasma tussen de 63 en 83 gram per liter. Hoe hoog of laag het eiwit in jouw bloed is, is voor een deel erfelijk bepaald. Maar ook je voeding, een ziekte of een infectie heeft hier invloed op.
Eiwitbeperking van 0,8 g/kg ideaal lichaamsgewicht per dag wordt, conform eerdere richtlijnen, wel aanbevolen voor patiënten met chronische nierschade en eGFR < 30 ml/min/1,73 m2.
Naar gelang de hoeveelheid eiwit in de urine, is er een indeling gemaakt: Normaal (normo-albuminurie): minder dan 30 milligram eiwit per dag. Licht verhoogd (micro-albuminurie): 30 tot 300 milligram eiwit per dag. Verhoogd (macro-albuminurie): 300 tot 3000 milligram per dag.
Wanneer er een tekort aan eiwitten in het lichaam bestaat, zullen lichaamsfuncties waarbij eiwitten een belangrijke rol spelen niet meer of maar ten dele vervuld kunnen worden. Dit kan tot het optreden van de volgende verschijnselen leiden: Achterstand in groei, een slechte wondgenezing en bloedarmoede.
In de eerste plaats moet je gewoon meer eten, en als je je niet aan een bepaald dieet houdt zal je waarschijnlijk al voldoende eiwitten innemen. Maar als je een eiwittekort hebt opgebouwd kan je best wel focussen op eiwitrijke producten zoals vlees, vis, zuivel, eieren, tofu, peulvruchten en noten.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Fruit. Fruit behoort niet echt tot de groep eiwitrijke voeding. Er zijn echter wel fruitsoorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van (relatief) eiwitrijk fruit zijn: bessen, avocado, banaan, mango en aardbeien.
Het lichaam breekt eiwit uit voedsel af tot afzonderlijke aminozuren. Dat gebeurt met behulp van enzymen in de maag en de dunne darm. Eiwit wordt sneller verteerd als het is gedenatureerd.
Gemiddeld ligt het eiwitgehalte in je plasma tussen de 63 en 83 gram per liter. Hoe hoog of laag het eiwit in jouw bloed is, is voor een deel erfelijk bepaald. Maar ook je voeding, een ziekte of een infectie heeft hier invloed op.
pH. Normale pH van ochtendurine is 5-7, licht zuur tot neutraal. De urine is na een maaltijd vaak basisch, rond een pH van 8, dit komt door een grotere productie van maagsap na de maaltijd. Een zuurdere urine (pH <5) wijst op diarree of diabetes mellitus.
Dit getal geeft aan hoeveel bloed de nieren per minuut kunnen filteren/zuiveren. Bij een gezonde persoon is dat meer dan 90 milliliter per minuut. Deze waarde neemt af met toenemende leeftijd. Bij een bejaard persoon kan een waarde van 30 tot 45 milliliter per minuut nog normaal zijn.
Worden er meer dan de normale hoeveelheden eiwitten in de urine teruggevonden, dan wordt de oorzaak daarvan nagegaan. Proteïnurie kan van voorbijgaande aard zijn, als gevolg van koorts, ontstekingsziekten, sportinspanningen, hartaandoeningen of verhoogde bloeddruk (hypertensie).
Naast peulvruchten zijn noten en zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Vooral pinda's en amandelen zijn eiwitbommetjes, maar pistachenoten en cashewnoten komen daar vlak achteraan. Je kan als eiwitrijk tussendoortje natuurlijk gewoon een handje noten nemen.
Noten met de meeste eiwitten:
Amandelen – 21 gram eiwit (per 100 gram)Pistachenoten – 20 gram eiwit (per 100 gram)Cashewnoten – 18 gram eiwit (per 100 gram)
Net als ananas bevat papaja ook proteasen die helpen bij het verteren van eiwitten. Ze bevatten echter ook nog een andere groep proteasen: papaïne. Eet de papaja rijp en ongekookt.
Eiwit in een dagmenu
Het is vooral belangrijk om te variëren met voedingsmiddelen zoals vlees(vervangers), zuivel, noten of peulvruchten, want dat zijn echte eiwitbronnen.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt. Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel.
Waar een volwassene 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig heeft, is voor ouderen zo'n 1 tot 1,2 gram per kilo per dag verstandig. Dat betekent dat voor een oudere man van 70 kilo, bijvoorbeeld 70 tot 84 gram eiwit per dag een gezonde richtlijn is.