- Gebruik de warme of hoge stand van je föhn - de luchtstroom is belangrijker dan de warmte. - Houd de föhn op een paar centimeter afstand van het kledingstuk terwijl je het droogt met snelle stoten hete lucht.
Truien en vesten verliezen snel hun vorm
We raden je dan ook aan om deze kledingstukken zoveel mogelijk liggend te laten drogen. Om het droogproces te versnellen en de vorm van het kledingstuk onbeschadigd te laten is het aan te raden om een handdoek op het kledingrek te leggen.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Natte was sneller droog in de droger
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog.
Leg het kledingstuk op een vlakke ondergrond en duw het overtollige water eruit, vervolgens leg je het kledingstuk best op een handdoek en rol je deze even op zodat er nog wat extra water uitkomt. Finaal leg je het kledingstuk te rusten op de handdoek tot het droog is.
Droog je de was liever binnen? Ventileer de ruimte of zet de verwarming aan zodat vochtige lucht wegkan; Hang de was binnen in een zonnige serre of in het trapgat en zet de deuren naar elkaar open; Droog je de was in de droger en heb je zonnepanelen?
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Schoon filter en condensor
Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd. Een slechter droogresultaat kan ook ontstaan door een verstopt pluizenfilter, doordat de lucht niet vrij door het filter kan stromen.
De lucht kan niet meer door het rek heen stromen en je was droogt daardoor veel minder snel. Daarnaast trekt het vocht van het ene kledingstuk in het andere kledingstuk. Laat daarom voldoende ruimte over tussen de kledingstukken.
Maak de droger schoon
En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
Wil je je was snel drogen of heb je geen (buiten)ruimte om de was op te hangen, dan is een wasdroger een goede optie. Zeker als je kinderen hebt en veel wassen achter elkaar wilt draaien, is het fijn om de kleding snel weer in de kast te kunnen leggen.
Leg het in de magnetron
Kleine kledingstukken zonder metaal of plastic kun je gewoon in de magnetron leggen. Warm ze 20 seconden op in de magnetron en laat ze vervolgens uitdampen. Als je dit een aantal keer herhaalt zullen je kledingstukken snel droog zijn.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast.
- Gebruik de warme of hoge stand van je föhn - de luchtstroom is belangrijker dan de warmte. - Houd de föhn op een paar centimeter afstand van het kledingstuk terwijl je het droogt met snelle stoten hete lucht.
Draag een oversized hoodie boven een T-shirt en een zwarte legging, fietsbroek of skinny jeans: zo heb je zonder moeite een stijlvolle outfit met sweatshirt. Ga je voor sportief, draag dan een sweatshirt met capuchon en lange mouwen met daaronder een T-shirt en een joggingbroek of trainingsbroek.
Hang je truien niet op een hanger, want door de zwaarte van het water raakt hij uit model. Leg je trui liggend te drogen op een vlakke ondergrond. Voordat je hem laat drogen kun je hem zelfs nog voorzichtig droog rollen tussen een droge handdoek.
Je kunt een föhn gebruiken.De warme lucht van de droger die rechtstreeks op het materiaal wordt gericht, zorgt ervoor dat het zeer snel uitdroogt. Maar wees voorzichtig! Als je het apparaat te dicht bij de kleding richt, kun je het per ongeluk verbranden.
De zon dood niet alleen bacteriën, maar kan er ook voor zorgen dat je witte was weer echt wit wordt. De zon bleekt vlekken in je kleding namelijk weg. Pas wel op met gekleurde was, deze kan hierdoor gaan verkleuren. Om dit tegen te gaan kun je gekleurde was dan ook beter binnenste buiten laten drogen.
Houd je ruimte 'warm' tijdens de het drogen van de was.Dat betekent niet dat je de verwarming direct vol open moet draaien, maar wel dat het raam beter dicht kan blijven. Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten.
Zelfs als het buiten ijskoud is, kun je je was buiten te drogen hangen. Het droogt zelfs in de winter bij temperaturen onder het vriespunt. De reden hiervoor heet thermodynamica of sublimatie. Dit verwijst naar de overgang van een stof van een vaste naar een gasvormige toestand.
Gooi bij elke natte was een droge handdoek in de droger.Als je dit doet zal je zien dat de was een stuk sneller droog is én dat het wasgoed er ook écht droog uitkomt.
Was ophangen op de slaapkamer is ongezond. Dat geldt voor alle ruimten in het huis waar je veel tijd spendeert. Het beste kun je de was ophangen in een goed geventileerde ruimte waar je niet vaak komt, maar bij voorkeur toch buiten.
Als het wasgoed stinkend uit de wasmachine komt, is de oorzaak vaak een verstopt filter of een zeepbacterie (vetluis). Daarom is het belangrijk om op de volgende zaken te letten: Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon. Ook de condensor dient regelmatig schoongemaakt te worden.
Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt.