Natuurlijke eetlustremmers zijn voedingsmiddelen die je eetlust in bedwang kunnen houden en de honger verdrijven. Of het nu gaat om gember, chili, linzen, pepermunt of havermout – ze worden allemaal om verschillende redenen beschouwd als natuurlijke eetlustremmers.
Medicijnen die je eetlust beïnvloeden
De bekendste zijn prednison en dexamesthasontabletten. Ook zit het in longpuffertjes voor astma, neussprays voor allergieën, oogdruppels, oordruppels, klysma's voor de darmen en crèmes voor huidaandoeningen zoals eczeem.
Zwarte thee: Uit onderzoek in het Journal of the American College of Nutrition blijkt dat het drinken van zwarte thee de bloedsuikerspiegel met tien procent verlaagt gedurende 2 ½ uur, waardoor je een voller gevoel hebt en honger voorkomt.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Wanneer je onregelmatig eet, kan het zijn dat je maag te lang leeg blijft. Je hebt op een gegeven moment dan zó'n trek dat je ineens super veel gaat eten. Veel meer dan je normaal gesproken zou eten.
Stress en vermoeidheid kunnen voor extra trek in zoetigheid zorgen. Probeer er daarom voor te zorgen dat je voldoende slaapt en ontspant. Je inname van simpele koolhydraten beperken, helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Vaak is het handig om afleiding te zoeken. Bel iemand op, ga een stukje wandelen of houd een dagboek bij. Regelmatig eten, nooit een maaltijd overslaan en gezonde snacks meenemen kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en eetbuien worden voorkomen.
Compulsief overeten
Bij overmatig eten eet je teveel omdat je bepaalde voeding bijvoorbeeld erg lekker vindt. Dwangmatig overeten is geen keuze. Het is dan ook een eetbuistoornis. Het is niet duidelijk wat binge-eating disorder (BED) precies veroorzaakt, maar schuldgevoel speelt vaak een rol.
Dat hongerige gevoel in de avond is eigenlijk de schuld van natuurlijke, biologische processen. Onze biologische klok staat nou eenmaal zo afgesteld dat het weerstaan van zoete, zoute en zetmeelrijke producten in de avond moeilijker is.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Het zijn niet enkel calorieën die tellen
Het lijkt eenvoudig: een cracker bevat gemiddeld 30 à 40 calorieën, een boterham 80. Leve de cracker voor een slanke lijn! Helaas zit het toch niet helemaal zo in elkaar. Want voor die ene boterham, eet je al sneller 2 crackers.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Een te lege maag is echter ook zeker niet aan te raden. Wie gaat slapen met een hongergevoel zal moeilijk in slaap komen en vaak onrustig slapen. De hersenen blijven namelijk alerter als u trek heeft en dat houdt een ontspannen slaap tegen.
Afvallen wordt pas echt een succes als je minder eet én meer beweegt, want: door minder en gezonder te eten krijg je minder calorieën binnen. door meer te bewegen verbrand je meer calorieën.
Een gevolg van ouder worden is dat spieren afnemen in omvang. En spieren verbruiken meer energie dan vetweefsel. Omdat je spiermassa afneemt, heb je dus minder energie nodig en daarom wat minder eten. Gemiddeld hebben mensen vanaf een jaar of 60 minder energie nodig.
Het gevoel van honger ontstaat als je een periode een tekort hebt aan voedingsstoffen. Je hersenen reageren hierop en zorgen ervoor dat allerlei delen in je lichaam actiever worden, waaronder: Je reukvermogen wordt scherper. Je maag begint te knorren.
Fysieke honger gaat gepaard met fysieke sensaties die moeilijk te missen zijn. Je maag kan leeg aanvoelen of gaan rommelen, terwijl je energie misschien wat laag is. En hoe langer het is sinds je laatste maaltijd, hoe sterker deze signalen zullen worden, zegt Albers.