Feestdagen die samenvallen met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in de onderneming moeten worden vervangen door een gewone activiteitsdag in de onderneming. De vervangingsdag kan vóór of na de vervangen dag worden vastgelegd maar moet verplicht in hetzelfde kalenderjaar vallen.
Als je toch werkt op een feestdag of een vervangingsfeestdag, dan heb je recht op betaalde inhaalrust en je normale loon van een gewone werkdag, inclusief alle premies en voordelen in natura.
1 november (Allerheiligen), 11 november (Wapenstilstand), 25 december (Kerstmis). In sommige bedrijfstakken of voor sommige werknemerscategorieën, kan een feestdag door een andere dag worden vervangen.
Wanneer een feestdag op een zaterdag of zondag valt (nl. een dag waarop je normaal niet hoeft te werken bij je werkgever), dan wordt die dag automatisch vervangen door een andere dag. Uiteraard is die andere dag een dag waarop werknemers moeten werken in de onderneming.
Een werknemer die minder dan 5 dagen per week deeltijds tewerkgesteld is met een vast rooster, heeft recht op de feestdagen die samenvallen met zijn gewone werkdagen en op een vervangingsdag voor alle feestdagen die samenvallen met een dag waarop normaal niet gewerkt wordt in de onderneming.
Cao bepaalt vrije dagen
De regel is even simpel als onbevredigend: er bestaan geen door de overheid opgelegde regels over op welke feestdagen werknemers verplicht vrij horen te zijn. Alle afspraken over op welke feestdagen wel of niet wordt gewerkt, staan in de cao waar je personeel onder valt.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Ze zijn vastgelegd op de volgende data: Nieuwjaarsdag (1 januari) Paasmaandag. Dag van de Arbeid (1 mei)
De compensatie per feestdag op een doordeweekse dag bedraagt 7,2 uur naar rato bij een 36-urige werkweek. Als je bijvoorbeeld 24 per week werkt, ontvang je geen 7,2 maar 4,8 uur feestdagcompensatie.
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
Wanneer een feestdag op een zondag of een andere inactiviteitsdag valt, dan wordt die dus vervangen door een dag waarop er normaal gewerkt wordt.
Op volgende dagen in 2022 moet er niet gewerkt worden: Zaterdag 1 januari 2022, Nieuwjaar. Maandag 18 april 2022, Paasmaandag. Zondag 1 mei 2022, Dag van de Arbeid.
De wet zegt niets over extra loon of toeslagen voor werken op een feestdag. Er kunnen wel regels in je cao staan over een verplichte toeslag.
Vervanging van de feestdag die samenvalt met een zondag of een inactiviteitsdag. Om 10 feestdagen te waarborgen wordt een feestdag die samenvalt met een zondag of een inactiviteitsdag in de onderneming, vervangen door een gewone activiteitsdag.
Wanneer is Bevrijdingsdag in 2022? Deze speciale dag is een nationale feestdag op 5 mei waarop elk jaar weer de bevrijding van Nederland in de tweede wereldoorlog wordt gevierd. In 2022 is Bevrijdingsdag op donderdag 5 mei in week 18.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Is 5 mei 2022 een vrije dag? Bevrijdingsdag wordt door de overheid weliswaar als wettelijke feestdag aangemerkt, maar het ligt nog steeds aan de werkgever/cao of werknemers vrij zijn.
De officiële feestdagen
1 januari, de meeste Nederlanders zijn op deze dag vrij. De vrijdag voor Pasen, is geen verplichte vrije dag. Scholen en gemeentehuizen zullen vaak gesloten zijn, maar veel winkels blijven gewoon open. Maandag tweede paasdag zijn de meeste winkels dicht en de meeste Nederlanders vrij.
Acht officiële en twee nationale feestdagen in 2022
Van deze 8 officiële dagen zijn er in Nederland 2 nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei.
Extralegale vakantiedagen
Buiten alle bestaande types vakantie is het als werkgever mogelijk om je medewerker extra vakantiedagen te geven. De regels hiervoor bepaal je helemaal zelf. Vaak worden deze vakantiedagen verleend voor niet-officiële vakantiedagen (zoals tweede kerstdag of brugdagen).
Goede Vrijdag is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.