Er zijn over het algemeen een aantal eigenschappen die een stem aantrekkelijk maken. Een warme klank, een laag geluid en een fijne melodie bijvoorbeeld. Een stem die blijk geeft van zelfvertrouwen, wordt door de meeste mensen als prettig ervaren.
Een warme, vriendelijke stem wijst er op dat iemand controle heeft over wat hij zegt. Het impliceert dat die persoon weet wat hij vertelt, of in ieder geval zo klinkt." "Je stemkleur bepaalt ook de indruk die mensen van je hebben.
Je stem verraadt doorgaans je gedachten en emoties. Immers: wat je voelt en denkt uit zich via je lichaamsexpressie (je houding, hoe je beweegt, je spierspanning, je gezichtsuitdrukking, wat je ogen zeggen), en dit bepaalt weer hoe je klinkt. Mensen die nerveus zijn, gaan vaak sneller en hoger praten, bijvoorbeeld.
Een lage stem heeft meer overtuigingskracht dan een hoge. En dat is geen toeval. Van oudsher associëren we lage stemmen met fysieke dominantie. Dat is ook zo bij dieren: hoe groter het beest, hoe lager zijn stem.
Een zwarte stem is warm, levendig en swingend. Klinkt vloeiend met tussenklanken. Ze klinken meestal krachtig, met gemak gezongen. Je zult heel zelden een iele,schrille stem horen zoals bij blanken wel het geval kan zijn.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Iedere noot heeft een bepaalde hoeveelheid Hertz. Bijvoorbeeld als je een A4 zingt ( de 4de A op de piano vanaf links geteld) dan trillen je stembanden 440 keer per seconden. Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver.
Goede spreekgewoontes ontwikkelen. Praat luid en duidelijk. Het is belangrijk dat de mensen je kunnen horen als je praat, dus praat niet te zachtjes! Als je de neiging hebt om te fluisteren, te mompelen of naar de grond te kijken terwijl je praat, is de kans veel groter dan anderen over je heen lopen of je negeren.
Een zachte, hoge stem wordt vaak geassocieerd met onzekerheid/nervositeit. Iemand met een harde en lage stem wordt vaak gezien als een zelfverzekerd persoon. Ben je wat onzeker of gespannen? Probeer dan bewust met een lage stem te praten, hiermee wek je vertrouwen.
Door de overstap naar e-sigaretten te maken, kunt u de gifstoffen verwijderen die uw stembanden en het strottenhoofd irriteren.
Zwoel = 'drukkend warm, broeierig'
Zwoel kan ook in figuurlijke zin 'broeierig' betekenen. In een zwoele blik of een zwoele stem betekent het dan 'sensueel, zinnelijk'.
We kunnen onze stembanden niet echt veranderen – ze zijn aangeboren en ze bepalen hoe laag je stem kan gaan. Toch kun je jouw stem meer warmte, volheid en expressie meegeven zodat mensen precies kunnen begrijpen wat je zegt.
Laat je stem weerklinken vanuit je borst.
Haal om je stem vanuit je borstkas te laten weerklinken diep adem. Begin vervolgens te neuriën en probeer je adem zo lang mogelijk in te houden. Het neuriën zal je stembanden opwarmen en uitrekken, waardoor je stem lager wordt.
Het gebruik van je stem voorkomt dat een presentatie saai en eentonig wordt, hoe goed jouw verhaal inhoudelijk ook is. Een saaie presentatie zorgt ervoor dat het publiek afhaakt. Een gemiste kans om jouw boodschap onder de aandacht te brengen.
Die verschillende hoogtes in je stem bij het uitspreken van zinnen noemen we intonatie. Aan de intonatie is te horen waar de zin begint en eindigt. In het geval van een belangrijke mededeling leg je de klemtoon op dit onderwerp. Je doet dit door je stem hoger, luider, langzamer en krachtiger te maken.
Op een bandopname van je stem hoor je alleen dat eerste deel: de geluidstrilling die via de lucht komt. De bas geeft warmte aan je stem. Dat vinden mensen plezierig klinken. Zonder die bas vinden we onze stem minder fraai.
Wie de eigen stem op een opname hoort, mist het interne gedeelte en dus ook de extra warmte van de stem. We horen alleen de geluidsgolven die via de lucht direct het oor binnenkomen, waardoor de stem anders kan klinken. Vaak houdt ' anders' in dat de stem scheller klinkt, iets wat niet iedereen even mooi vindt.
Om echt goed te kunnen leren zingen is het daarom erg belangrijk dat je adem gaat halen door je buik. Hierdoor zal je meer ontspannen kunnen zingen en komt je stemgeluid het beste naar voren. Door je buik ademhalen is zeker aan te leren. Focus je hierbij dan ook echt op je buik.
Het kan zijn dat je jezelf niet goed hoort en dat je daardoor niet doorhebt dat je je stem verheft. Het kan ook zijn dat je in een luidruchtige omgeving zit en jezelf hoorbaar wilt maken. Maar ook stress en emoties hebben een grote invloed op je stem en kunnen ervoor zorgen dat je harder gaat praten.
Als een kind een schelle stem heeft, betekent dit dat hij erg hard en fel praat en soms kan het wat 'krakerig' klinken.
Hoe groter je longen, hoe harder je stem
Zoals je longinhoud: hoe groter de klankkast, hoe harder het geluid. De vorm van je stembanden is ook belangrijk. Hoe langer ze zijn, hoe lager je stem is. En een lage stem klinkt meestal ook harder.
Kijk naar jezelf in de spiegel.
Praat in de spiegel terwijl je naar de bewegingen van je mond, kaak, tong en lippen kijkt. Maak deze bewegingen zo groot en zichtbaar mogelijk. Dit zal je articulatie verbeteren en je helpen ontdekken met welke klanken je moeite hebt.
Luister naar de andere persoon.
Iedereen wil zich belangrijk en gehoord voelen, dus als je wilt dat mensen met je praten, schenk ze dan je volle aandacht. Zorg ervoor dat je altijd luistert als iemand met je praat. Probeer de regel te hanteren: 'Eerst luisteren, dan praten,' na het starten van een gesprek.