Bladverliezende Agapanthus kan wel een paar graden vorst aan (-5°C tot -10°C max ) daarom bij strenge vorst in de tuin: de plant afdekken met flinke laag stro, daarop plastiek of noppenfolie en daarop wat zand of zandzakjes om het wegwaaien tegen te gaan.
U kunt de bladverliezende Agapanthus, beschermd tegen de regen buiten laten staan tot de 1e lichte (nacht)vorst zich aandient. Zo krijgt de plant namelijk het seintje dat hij in rust moet gaan en daardoor zal het blad vergaan.
Tussen half mei en half oktober kan de plant buiten staan, in de niet al te felle zon of de halfschaduw. Tijdens het groeiseizoen tot half augustus rijkelijk gieten (maar geen water in de pot of schotel laten staan) en wekelijks bemesten met een kali-houdende meststof.
Afhankelijk van het soort kan de agapanthus overwinteren
Deze soort kan alleen binnen in een koude, vorstvrije ruimte waar voldoende licht komt overwinteren. Een koude, droge omgeving zorgt ervoor dat de wortels van de plant niet gaan rotten en het stimuleert de bloei.
Om de Agapanthus te re-vitaliseren is het belangrijk om de plant na een aantal jaar te delen. Wanneer de plant jarenlang in dezelfde pot zit is de kans groot dat de inhoud daarvan uitsluitend uit wortels bestaat en nauwelijks nog grond. Weinig grond is weinig voeding en dat komt de bloei natuurlijk niet ten goede.
Bladverliezende Agapanthus kan wel een paar graden vorst aan (-5°C tot -10°C max ) daarom bij strenge vorst in de tuin: de plant afdekken met flinke laag stro, daarop plastiek of noppenfolie en daarop wat zand of zandzakjes om het wegwaaien tegen te gaan. Potplanten kan je beschermen met noppenfolie .
Onze agapanthus heeft allemaal gele bladeren? Dit kan betekenen dat u een bladhoudend soort heeft. Het kan ook een teken zijn van te veel water, of gebrek aan voeding.
Een goed methode om de Agapanthus in pot te beschermen tegen de vorst is om de plant binnen te zetten in een ruimte waar het niet vriest. De ideale temperatuur in deze ruimte voor een Agapanthus bedraagt tussen de 2 en 8 graden Celsius. Een ruimte waar de verwarming regelmatig aanstaat is af te raden.
Hoe moet je Agapanthus snoeien na de bloei? In tegenstelling tot het afknippen van de bloemen bij veel vaste planten, snoei je bij Agapanthus niet alleen de bloem af, maar snoei je de bloemstengel tot net boven de grond af. Verder is voor Agapanthus weinig tot geen snoei nodig.
Bladverliezende soorten
Agapanthus (Afrikaanse lelie) snoeien. Bladverliezende soorten. Bij bladverliezende agapanthus sterft het loof gedurende het einde van het groeiseizoen af. Wil je het blad in het najaar toch verwijderen, doe dat dan pas in november.
Afrikaanse Lelie Winterhard
De Agapanthus is tot -5 graden Celsius winterhard. Dat kan het in de winter al snel worden en daarom is het slim om ook deze planten te beschermen, ook al noemen we ze winterhard.
In de eerste plaats altijd in de volle zon, ook na de bloei. Weinig stikstof, maar wel veel kali, een goede verhouding is NPK 7+14+28. Deze bemesting direct na de bloei toedienen en in het voorjaar herhalen, dan ook iets kalk geven.
Naar kleur blijven de blauwe Agapanthussen het meest populair, en bloemen met een tikje grijs, zoals Silver Mist. Maar ook tweekleurige bloemen komen op, zoals Twister en Enigma. Rotterdam is een van de mooiste lichtblauwe, met veel en grote bloemen, Delfts Blauw de allerdonkerste, met intens paarse bloemen.
U kunt de bladverliezende buiten laten staan tot de (nacht)vorst zich aandient. De bladverliezende soorten kunt u in een schuur of kelder bewaren. De beste overwinteringstemperatuur is tussen de 2°C en max. 8°C graden, bij deze temperatuur worden ook de bloemstelen voor het volgend jaar geproduceerd.
juli tot en met september. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca.
Om de plant te scheuren is september de juiste maand omdat te doen. Nadat u de plant uit de pot heeft gaan we eerst de wortels onderaan 1/3 inkorten. Wanneer de kern van de plant uitgeput is en niet meer groeit, kunt u dit verwijderen en weggooien (composthoop). Daarna kunt u de rest van de plant verdelen.
Er zijn groenblijvende Agapanthus soorten en bladverliezende. Vooral de bladverliezende soorten zijn geschikt om in de volle grond te planten, ze zijn wat beter winterhard.
Afrikaanse lelies bloeien fantastisch in zonnige tuinen op goed gedraineerde grond. Sommige types geven je maandenlang bloei. En met een beetje liefde overwinteren ze prima en gaan ze lekker veel jaar mee.
Bij voorkeur kunt u het beste de Agapanthus 'Blue Jeans' in de volle zon planten in een goed gedraineerde en koele grond, vooral in de warme zomer. Hierdoor zal de bloei het langste zijn en ook op zijn mooist.
Een zomer lang bloemen op het terras
De Agapanthus is makkelijk in de verzorging en mooi om te zien, met een rijke bloei van het begin van de zomer tot het begin van de herfst. Goed om te weten: de Agapanthus bloeit elk jaar met méér bloemen.
Plant de bollen 5cm diep en 10-15 cm uit elkaar. Na het planten de agapanthus verzorging vervolgen door royaal in te wateren, daarbij de grond goed doorweken. Goed de agapanthus bemesten is verstandig. Na het planten groeien de wortelen binnen een week uit.
Planten beschermen tegen vorst met een laag stro
Dat doe door een jasje te maken van kippengaas rondom de plant. Bedek de bovenkant met plastic wanneer het nat is om het stro droog te houden. Bij boomvarens en palmen kun je ook nog de kroon bedekken met stro voor extra isolatie.
Oleander op een beschutte plek zetten
De Oleander verdraagt namelijk vorst tot -5 graden Celsius. Vriest het harder dan is de kans groot dat de plant schade oploopt. Laat je de Oleander in de winter buiten staan, zet hem dan bij voorkeur op een beschutte plek waar de plant weinig regen en wind vangt.
Bij strenge vorst, bij temperaturen van -10 graden Celsius, kun je tuinhortensia's het beste afdekken met vliesdoek. Doordat de lucht tussen de takken dan stilstaat blijft de temperatuur wat constanter. Dit is vooral een slimme oplossing voor planten die in de volle grond staan.