Eigenlijk is het heel simpel: pedaalsysteem (pedalen + plaatjes) SPD zijn gemaakt voor mountainbike, gravelbike en touring; SPD-SL is ontwikkeld voor de racefiets. En precies bij die variant heb je de keuze uit drie kleuren schoenplaatjes.
Het beste en daarom ook meest verkochte systeem voor de racefiets is het SPD-SL pedaalsysteem van Shimano. Het staat voor Shimano Pedaling Dynamics. Een breed pedaal en een brede, driehoekige schoenplaat zorgen voor een perfecte connectie met je fiets en een zeer efficiënte krachtoverbrenging.
Het beste klikpedaal: Shimano PD-M520 SPD
De prijs-kwaliteitverhouding is erg goed. Het pedaal wordt standaard geleverd met schoenplaatjes met 3 graden speling, de pedalen en plaatjes zijn erg gemakkelijk af te stellen en te monteren.
Het rode plaatje is het meest efficiënt, omdat de schoen geheel vast zit in het pedaal. Met de rode schoenplaatjes zit je schoen geheel vast in het pedaal. De schoenplaatjes hebben dus helemaal geen speling. Dat betekent dat er ook geen energie verloren gaat bij het herpositioneren van de voet na iedere pedaalslag.
Voor wielrenners op de racefiets wordt een SPD pedaal afgeraden, omdat het draagvlak van het pedaal niet groot is. Dit zal je met name merken tijdens langere ritten, waarbij een kleiner oppervlak tot extra vermoeidheid zal leiden. We raden daarom voor wielrenners een SPD-SL pedaal aan.
Platformpedalen zijn pedalen voor gewone stadsfietsen, klikpedalen zie je vooral bij wielrenfietsen en mountainbikes.
Eigenlijk is het heel simpel: pedaalsysteem (pedalen + plaatjes) SPD zijn gemaakt voor mountainbike, gravelbike en touring; SPD-SL is ontwikkeld voor de racefiets. En precies bij die variant heb je de keuze uit drie kleuren schoenplaatjes.
Je kantelt je voet iets naar beneden en duwt de punt van het schoenplaatje in het pedaal. Vervolgens duw je de hak naar beneden en 'klik', je schoen zit vast aan het pedaal. Eenmaal gewend, wil je niet anders meer!
Op klikpedalen kun je alleen met speciale fietsschoenen fietsen omdat alleen daar de plaatjes onder je zool zijn te schroeven. De keuze is dus eigenlijk: Klikpedalen met speciale fietsschoenen of platformpedalen met gewone schoenen.
Pedalen. Voor de cyclocross wordt gebruik gemaakt van mountainbikepedalen. Door de open vormgeving van deze pedalen kan je ook makkelijk in- en uitklikken als er modder in het kliksysteem zit, met normale racepedalen is dit niet mogelijken.
Wat kleine meer vierkant pedalen waarin je aan twee kanten vast kunt klikken met een klein metalen schoenplaatje wat tussen de noppen van je schoenen past. Deze zijn vooral geschikt voor gravel of mountainbike, maar ook voor beginnende wielrenner en vind je onder de naam SPD pedalen.
Bij SPD plaatjes gebruik je het midden van de boutjes waarmee je de plaatjes vastmaakt. De derde stap is ervoor te zorgen dat de positie op de lengte-as van de schoenen (afstand van het achterste deel van de schoenen tot de schoenplaatjes) exact hetzelfde is voor links en rechts.
Draai de pedaal eerst zo veel mogelijk aan met de hand, zodat je zeker weet dat hij recht zit. Gebruik vervolgens de pedaalsleutel of een 6/8 millimeter inbussleutel om hem goed vast te zetten. Shimano-modellen hebben een vergrendeling, waarbij de pedaal zichzelf vastdraait tijdens het rijden.
Ben je een gravelbiker, dan zijn SPD-pedalen waarschijnlijk je eerste keuze, hoewel gravel bikes meer op racefietsen lijken. Ze schudden vuil goed van zich af, maken het mogelijk, om stuggere mountainbike schoenen te dragen en ze kunnen jarenlang worden gedragen zonder dat je ze hoeft aan te passen.
Er zijn veel soorten klikpedalen met bijbehorende plaatjes van meerdere fabrikanten. Bekendste zijn SPD, Look, Time en Crankbrothers. De verschillende systemen van deze merken zijn niet compatibel met elkaar. Bekendste systemen voor racefietsers zijn SPD en SPD-SL.
Ga op je fiets zitten en leun tegen een muur of hek. Leer klikpedalen kennen d.m.v. een voet continu in en uit te klikken totdat je vertrouwd mee raakt. Je klikt in door je schoeisel op het pedaal te zetten en met een ferme duw in te drukken, je klikt uit door je hak in een beweging naar buiten te duwen.
Strakker of losser
In het begin is het dus aan te raden deze wat losser te zetten. Op de pedalen zelf staat een + en – aanduiding. Min is losser en plus is strakker. Dus om je pedalen wat losser te zetten draai je het inbusboutje naar links., wil je ze toch wat strakker draai dan naar rechts.
De schoenplaatjes vallen bij mountainbike schoenen in de zool, zodat je er prima op kunt lopen in de sportschool. Goede merken die geschikt zijn voor spinning zijn Shimano, AGU, Northwave, Spiuk, Rockrider & B'Twin.
Waarom klikpedalen op de racefiets? Bij klikpedalen zit je schoen vastgeklikt aan het pedaal. Hierdoor kun je zowel duwen als trekken aan het pedaal, waardoor je efficiëntere omwentelingen kunt maken en de krachtoverbrenging veel beter is. Ook heb je hierdoor controle over je fiets en kun je sneller corrigeren.
Als mountainbiker sta je vaak op de pedalen. Flat pedals zijn groter dan andere pedalen zodat je stabiel met de bal van je voet én met een deel van je hak op het pedaal staat. De pedalen zijn voorzien van pinnen die grip bieden zodat je niet van de pedalen afschiet.
De populairste kliksystemen zijn Look, Speedplay, Time en Shimano SPD (mtb) en SPD-SL (race). Alle kliksystemen werken via eenzelfde principe. Het verschil tussen de verschillende merken pedalen zit vooral in de vorm van het plaatje en de manier waarop het plaatje wordt ingeklikt.
Er zijn drie maten schroefdraad, één kindermaat en twee maten voor volwassenen. De meest gebruikelijke maat voor volwassenen is 9/16 inch x 20TPI, dat is in mm 14,28 x 1,27. De zgn. Franse maat is metrisch; 14 x 1,25 mm.
Een professionele wielrenner fietst dus bijna 30% sneller dan een gemiddelde fietser op een racefiets. Dat klinkt misschien niet super indrukwekkend. Maar voor elke extra kilometer per uur die je sneller wilt gaan moet je exponentieel meer energie leveren.