Aan te raden is om in restaurants, supermarkten en bij bezienswaardigheden te pinnen of contactloos te betalen met je bankpas. Dan heb je de beste wisselkoers met weinig extra kosten. Op toeristische plekken kun je met de euro terecht, maar tegen een ongunstigere koers.
GWK (en banken net zo) bieden een schandalig lage wisselkoers, en met je pinpas of creditcard betalen in Praag is veruit het veiligst en het goedkoopst.
Overal in Praag vind je geldautomaten en wisselkantoortjes. Let goed op want veel wisselkantoren geven een slechte koers. Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je in Praag probleemloos geld pinnen. Let op: veel Nederlandse banken brengen kosten in rekening omdat Tsjechië niet in de Eurozone is.
Tips. Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en contant geld. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank, per bankpas en per creditcard.
Munteenheid Tsjechië / Wisselkoers
Op verschillende plekken in Praag kun je wel met de euro betalen maar dan betaal je altijd meer dan wat je omgerekend in Kronen zou betalen! Daarom is het verstandig om je euro's om te wisselen naar Kronen of om Kronen te pinnen.
NEE : Praag is een van de minst gevaarlijke steden van Europa. Inderdaad, volgens de Numbeo-ranglijst van de meest criminele Europese steden, Praag staat op de 140e plaats van de 158 geclassificeerde steden. Met een zeer lage misdaadindex van 24.16 is Praag veel minder gevaarlijk dan Londen, Rome, Barcelona ou Parijs !
De munteenheid in Tsjechië is de Tsjechische kroon (CZK), de Koruna (Kč). Praag is een moderne wereldstad en is up to date qua betalingsmogelijkheden. Aan te raden is om in restaurants, supermarkten en bij bezienswaardigheden te pinnen of contactloos te betalen met je bankpas.
Een fooi van 10% is normaal of rond af naar boven. Bedraagt je rekening CZK 270 dan geef je CZK 300. Het is niet gebruikelijk om het te betalen bedrag op tafel te leggen. Je geeft het aan het bedienend personeel wanneer die met het bonnetje komt.
Elektriciteit in Tsjechië
De stopcontacten in Tsjechië zijn hetzelfde als in Nederland. Voor geaarde stekkers die niet zijn voorzien van een gat (voor de aardingspin), heb je waarschijnlijk een Europa adapter of een universele wereldstekker nodig.
Aangezien u binnen het Schengengebied reist, bent u in principe niet beperkt in de hoeveelheid contant geld die u meeneemt, zelfs niet als u met het vliegtuig reist. Fooi geven in Tsjechië is gebruikelijk. In restaurants is het geven van 10% fooi normaal.
Afgezien van accommodaties, restaurants in het centrum en andere toeristen attracties is Praag nog steeds erg goedkoop vergeleken met andere EU landen. Maar luxe artikelen zoals elektronica, cosmetica en mode zijn hier een stuk duurder dan in de rest van de EU.
Het is aan te raden geld om te wisselen bij Tsjechische banken en wisselkantoren vanwege de gunstige koersen ten opzichte van die in Nederland. Geld wisselen bij hotels of campings is juist weer af te raden vanwege de hoge kosten. U kunt ook gewoon pinnen bij een van de vele geldautomaten kosten te besparen.
Het kraanwater in Tsjechië is gechloreerd en veilig te drinken. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken, dat overal verkrijgbaar is.
Met een gemiddelde prijs van 1,63 euro per flesje bier is Praag de goedkoopste Europese bestemming om alcohol te drinken. Een glas wijn kost omgerekend 2,04 euro, en een wodka met jus d'orange staat in de Tsjechische hoofdstad Praag op de prijslijst voor gemiddeld 3,67 euro.
Goed eten is in Tsjechië ook niet duur. Vaak betaalden we met zijn tweetjes voor eten en een drankje 10 à 15 euro. Ga je naar een wat sfeervoller restaurant, reken dan op het dubbele. Omdat porties in Tsjechië best groot zijn, is het ook goed mogelijk om maaltijden te delen met je kinderen.
Tsjechische kronen inwisselen
Na terugkomst uit Tsjechië heeft u wellicht nog wat kronen over. Dan is het goed om te weten dat u deze bij GWK Travelex gewoon weer kunt inwisselen. Hou er wel rekening mee dat dit alleen voor bankbiljetten mogelijk is en helaas niet voor muntgeld.
Hoeveel dagen heb je nodig om Praag te bezoeken? Om ál het moois van Praag te ontdekken en de stad echt even in je op te nemen, heb je minimaal 3 dagen nodig. 1 nachtje is écht te weinig om de stad goed te leren kennen. Kies daarom altijd voor minimaal 2 nachten als je een stedentrip Praag maakt!
Taxi's in Praag zijn relatief duur en de chauffeurs durven in de toeristische gebieden regelmatig te veel te vragen, vooral 's avonds laat. De tarieven kunnen in de loop van het jaar verhoogd worden.
FIX TAXI (witte taxi's met meters)
Prijzen beginnen vanaf 60 CZK plus 36 CZK per kilometer, plus 7 CZK per minuut voor wachten of voor verkeer, op basis van het aantal afgelegde kilometers. De geschatte prijs vanaf het vliegveld naar het stadscentrum of vice versa is zo'n 700 CZK tot 800 CZK.