Je kunt het maken met water en bloem of met water en behanglijm. Ik heb met beiden gewerkt en vind de één niet perse beter dan de ander. Wel is een papier mache werk van behanglijm iets steviger dan die met bloem. Daarom kun je een piñata bijvoorbeeld beter maken met bloem, omdat hij anders niet stuk te slaan is.
Bison Wand&Klaar®Behanglijm, bijvoorbeeld de kant-en-klare 1kg pot Vliesbehang. Maar je kunt ook net wat je over hebt van een behangklus of ander creatief project gebruiken. Je kunt ook Bison Behangplaksel in poedervorm gebruiken. Dit poeder moet je nog wel eerst met water aanmaken.
De lijm maken
Meng twee delen water met een deel bloem. Dus twee kopjes water met een kopje bloem. Het is slim om de bloem te zeven voordat je deze gebruikt, zodat je geen klonten krijgt.
Papier maché zonder behanglijm
Heel eenvoudig: je mixt 2 glazen (gewone) meel met 2 glazen water. Voeg daar een eetlepel zout aan toe. Mix het geheel goed zodat er geen klonten meer zijn. Je kunt meer water of meel toevoegen als het te nat of juist te droog blijft.
Wil je het gemaakte papier-maché project bewaren dan kan je gerust een aantal lagen extra doen. Maar als je het goed maakt zijn 5 lagen echt wel voldoende. De laatste laag van de papier-maché kan je eventueel mooie papier voor gebruiken. Dit is afhankelijk wat je er mee wilt doen.
Hoe lang moet papier maché drogen? De droogtijd hangt af van verschillende factoren. De luchtvochtigheid, de warmte, het aantal lagen en de vochtigheidsgraad van de aangebrachte lagen papier. Dit is vaak minimaal 24 uur, vaak zelfs een paar dagen.
Laat je papier mache drogen in de zon of bij de verwarming. Dit duurt over het algemeen één a twee dagen. Als je kunstwerk droog is, kun je het cadeau erin stoppen als het een surprise is en hem beschilderen met acrylverf of beplakken (met slingers) zoals ik met mijn unicorn heb gedaan.
Doe de maizena met het water in een pannetje. Goed roeren zodat er geen klontjes zijn. Daarna pannetje op het vuur zetten en opwarmen totdat het dikker wordt, goed blijven roeren. Als je lijm een vaseline-achtige structuur heeft, zet je het vuur af.
Papier maché lijm | Xenos.
Knip of snijd een 20 cm stuk van de ballonstok en plaats deze in de ballonhouder. Vorm de nek door de ballonstok te bedekken met krantenpapier en behanglijm. Zorg voor een mooie, gladde overgang van stok (nek) naar ballon (hoofd). Laat eventueel het papier drogen voor het aanbrengen van een volgende laag.
Het voordeel van papier-maché is dat er gemakkelijk werkstukken met een grillige vorm van gemaakt kunnen worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om decorstukken, maskers of ornamenten van te maken. Het is echter niet erg sterk.
Unieke, zeer kindvriendelijke knutsellijm, glutenvrij en antiallergisch. Dit cellulose kleefpoeder is gemakkelijk aan te maken met water. Ideaal voor het lijmen van alle soorten papier en het maken van grotere collages en objecten.
Werkwijze voor het maken van papier-maché-klei: Scheur de krantenpapier of toiletpapier in stukken, en laat het minimaal 4 uur weken in een ruime hoeveelheid water. Meng het daarna goed door met de mixer tot het papier goed fijn is, zodat de klei geschikt wordt voor fijne details. Daarna pers je het water er uit.
Knip of scheur het krantenpapier in kleine snippers en leg dit een paar uur in een bak met (alleen) water. Haal het na een paar uur weken uit het water en wring de substantie goed uit om het overtollige water te verwijderen. Vermeng vervolgens de snippers met plaksel of kleefpasta en leg het hoopje op een werktafel.
Verwerk de papierpap als boetseerklei. Laat het geheel een nacht drogen. Beschilder het papier-maché met gewone waterverf. Maak het waterdicht met een transparante plasticspray of vernis.
Knutselwerkjes van papier maché maken met wc-papier, oude kranten of keukenpapier is leuk en veelzijdig. Het ziet er indrukwekkend uit, maar je hebt er niet veel voor nodig! De meeste benodigdheden om papier maché zelf te maken heb je waarschijnlijk al in huis: water, bloem en keukenpapier.
Doe 1 deel water in een pannetje en breng het aan de kook. Meng het andere deel water met bloem en suiker (zout kan je ook gebruiken) in een apart bakje en zorg dat het goed glad wordt. Doe dit mengsel vervolgens in het kokende water en blijf goed door roeren voor ongeveer 5 minuten.
Plak ongeveer vier lagen en laat het een uurtje drogen. Als het (bijna) droog is, plak je er nog een aantal lagen papier op, totdat het stevig aanvoelt. Laat de ballon uiteindelijk nog twee dagen drogen. De papier maché moet hard zijn, zodat je ballon lek kunt prikken.
Het recept voor suikerlijm is super simpel, het enige dat je nodig hebt is poedersuiker en een heel klein beetje water. Vul een kommetje met poedersuiker en meng er een heel klein drupje water doorheen, je kunt altijd nog wat extra water toevoegen en je hebt weinig nodig. Klontjes kun je wegkloppen met een garde.
Vertel de kinderen dat het zetmeel in aardappelen ook verwerkt wordt tot lijm! Als je water met aardappelzetmeel kookt, wordt het steeds dikker. Het wordt niet alleen dik, maar ook plakkerig. Als je de lijm goed laat drogen, plakt het heel goed.
Papier-maché kun je kleuren door er acrylverf aan toe te voegen. Hoe meer verf, hoe meer kleur. Wanneer je erg dunne verf gebruikt voor het kleuren, gebruik dan iets minder water. Een erg leuk idee is ook om gedroogde bloemen toe te voegen aan je papier-maché mengsel.
Wanneer de gessolaag goed droog is, kun je de oneffenheden met een fijn schuurpapiertje bijwerken. Het schuren moet je wel heel voorzichtig doen, want anders krijg je diepe groeven in het papier en mogelijk ook gaten, omdat het figuurtje hol is en niet bestand tegen al te veel druk.
Aanbieden in een gesloten kartonnen doos of stevig samengebonden met touw om wegwaaien te voorkomen. NIET aanbieden in plastic box, wasmand, plastic zakken. Vouw lege kartonnen dozen samen. Zet jouw oud papier en karton vóór 6 uur 's morgens buiten, desnoods de avond voordien.