Nog meer voorbeelden van groenten die je kan laten hergroeien: Knoflook: uit een knoflookbol groeien vanzelf (eetbare) spruiten. Basilicum: plaats een aantal losse blaadjes in een glas water en wacht tot er wortels groeien. Champignons: plant de steeltjes in een laagje natte aarde.
Doe de onderkant van een krop afgesneden sla in ongeveer 1¼ centimeter water. Zorg ervoor dat het water echt niet te hoog is. Laat hem een paar dagen in het water staan. Zodra nieuwe bladeren en wortels beginnen te groeien verpot je de sla en zet je hem in aarde.
Net als bleekselderij kun je ook het uiteinde van een Romeinse sla gebruiken om hier een nieuwe krop mee te laten groeien. Snijd de achterkant van de sla af zet deze in een bakje met water. Ververs het water om de paar dagen en wacht totdat de eerste wortels uit de krop beginnen te groeien.
Broccoli is een vaste plant
De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.
Gember is een geliefde smaakmaker in gerechten en wordt ook veel gebruikt om thee mee te maken. Door een stuk van de wortelstok te planten kunt u zelf een gemberplant opkweken. Niet alleen handig in gebruik, maar ook erg leuk om te doen.
Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.
Knoflook kan in principe op alle grondsoorten groeien, als die maar goed waterdoorlatend is. Een zonnig plekje is voor het knoflook planten heel belangrijk. Splits de bollen in teentjes en gebruik de mooiste en grootste als plantgoed. De kans op een oogst van grote knoflookbollen is dan het grootst.
Stekken kan met ontzettend veel verschillende planten. Kruiden als lavendel en rozemarijn lenen zich er bijvoorbeeld goed voor, maar ook geraniums, rozen en azalea's kun je prima stekken. Als je een goed stekje afknipt, zal het in de meeste gevallen wel lukken om er een nieuw plantje uit te laten groeien.
Snijd de achterkant van de ui en laat een paar dagen drogen. Plant de ui daarna in een pot met natte potgrond en zet op een donkere plek. Houd de grond vochtig en de plant groeit bijna als vanzelf door. Je kunt ook de hele ui met de wortels in een bakje water zetten, zodat het plantje uitloopt.
Uitlopers op de gemberwortel zijn kleine bultjes op stronk die iets witter zijn dan de korst van de gemberwortel. Hier komt uiteindelijk de plant uit. Poot ongeveer 3 à 5 cm wortel (met minstens één uitloper) in een pot met compost. Houd de compost vochtig door circa om de 3 dagen een beetje (1/4 kopje) water te geven.
In april kan je de winter prei gewoon buiten zaaien. Zaai ongeveer een halve tot één centimeter diep, en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Na drie maanden kan je de zaailingen uitdunnen op ongeveer 15 centimeter. Je laat de dikste en sterkste planten staan en verplant de andere plantjes op een andere plaats.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
1. Tuinkers: 1 week. Tuinkers is een van de snelste groenten, na een week oogst je al de eerste verse groentjes. Cresso Tuinkers heeft erg weinig aarde nodig, hij kan zelfs groeien op een keukenpapiertje!
Wat kun je verbouwen? Je kunt verrassend veel groenten en fruit in potten en bakken kweken. Kruiden, de meeste bladgroenten en veel kleinfruit lenen zich prima voor zo'n kleinschalige teelt. Maar ook bonen, erwten, uien, wortels, bieten, pompoenen, courgettes en aardappelen kun je op deze manier verbouwen.
Ik heb ook een laagje hooi rondom de plantuien gelegd en dat werkt geweldig. Niet alleen hebben ze minder last van vliegbeestjes, de uienplanten groeien beter door en drogen minder snel uit. Hooi helpt het beste: een laagje hooi om de planten leverde meer en grotere uien op dan een laagje stro of afgemaaid gras.
Uien hebben net als de andere wortelgewassen relatief weinig mest nodig. Een overvloed aan stikstof zorgt er namelijk voor dat er veel loof maar weinig ui ontstaat.
Het planten van knoflook
Nachtvorst is prima, maar bij extreme kou kan je ze afdekken met stro of gras. Als de teentjes al zijn uitgelopen en het gaat vriezen: dek ze af en maak je geen zorgen, dat komt allemaal weer goed in het voorjaar.
Gember is een tropische plant en houdt van een warm klimaat. Hij kan niet tegen vorst en ook niet goed tegen direct zonlicht. Kies dus een mooi warm plekje in huis, en in de zomer best een schaduwrijk plekje op het terras.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Je kunt kurkuma in een pot met aarde planten en in de vensterbank houden, als je vensterbank daar (ook qua zonlicht) geschikt voor is. Kurkuma kan gedurende de zomer ook buiten in de tuin staan, maar plant de wortels dan bij voorkeur in een plantenbak en niet in de volle grond.