Polyester snaren bevatten een eenvoudige structuur.Ze bestaan namelijk uit één enkele polyester snaar met daaromheen een dunne coating. De opbouw zoals bij deze type snaar wordt daarom ook wel 'monofilament' genoemd. Regel bij deze snaren is dat hoe dunner de doorsnede van de snaar is, des te elastischer deze is.
De naam zegt het al grotendeels: multi (meerdere) filament (draad). Een tennissnaar die bestaat uit meerdere draden die zijn gebundeld tot één snaar. Multifilament snaren zijn synthetische tennissnaren gemaakt van nylon.
Nylon en multifilament bespanningen zijn ondanks de inhaalrace van de 'gebruiksvriendelijke' polyester snaren, nog absoluut de beste keus voor het merendeel van de tennissers. Dit vanwege het comfortabele en gebruiksvriendelijke karakter van deze snaren.
Rafa Nadal gebruikt polyester snaren en een dikkere dikte dan de meeste andere profs. Hij speelt zowel voor de lengtesnaren als de breedtesnaren met Babolat RPM Blast 130.
Het gewenste spangewicht staat doorgaans vermeld binnenin het racket. Algemeen genomen is het aangewezen om een bespanning tussen 22 en 25 kg te kiezen, afhankelijk van je profiel (niveau, leeftijd, fitheid) en de besnaring die je gebruikt (darmsnaren, polyester, multifilament).
Belangrijk om weten is dat elke bespanning na een tijd zijn elastische en dempende kwaliteiten zal verliezen. Dat geldt zelfs als er niet mee gespeeld wordt! Rek en uitdroging eisen immers altijd hun tol. In dat geval zullen de snaren een maximale levensduur van goed anderhalf jaar hebben.
De lengtesnaren van Federer zijn Wilson Natural Gut snaren. De trekkracht van deze snaren is 27 kilo. De breedtesnaren zijn de Wilson Luxilon Alu Power Rough snaren (Wilson Champion's choice), de trekkracht van deze snaren is 26 kilo.
De Servische topspeler Novak Djokovic speelt al een aantal jaar met de Head Speed Pro.
Het racket dat samen met hem geëvolueerd is in zijn tijd bij Babolat, is de Pure Aero, in opvallend fluorescerend geel. Hij zegt, 'Normaal speel ik met rackets waar ik al mee getraind heb.
De racketfabrikant geeft het optimale bespanningsbereik van het racket aan, bijvoorbeeld 26±2 kg. Dit staat meestal aan de binnenkant van het frame vermeld. Wilt u een gemiddelde bespanning? Ga dan in het midden van dit bereik zitten; in het voorbeeld is dat dus 26 kg.
Snaren zijn vaak te verkrijgen in setjes van 12 meter of rollen van 200 meter. Per racket heb je ongeveer 11 meter nodig, dus van één setje kun je dus maar één racket bespannen.
Tijdens het bespannen moet je, zeker in het begin, opletten dat aan beide uiteinden de snaar vast zit. Dit kan zijn: de snaar zit aan twee kanten vast in de beide tangen. de snaar zit aan een zijde vast in de tang en aan de andere zijde zit de snaar op spanning in de snelspanner.
1.30 mm (medium): Is een gemiddelde dikte en scoort daarom ook allround in power, controle, duurzaamheid, trillingsdemping en de grootte van de sweespot . 1.35 mm (dik): Het kost meer kracht en techniek om de bal harder te slaan. Dit omdat de snaar minder veerkracht heeft en de sweetspot geringer is.
Hoe vaak laten bespannen? 1 keer per week tennissen, vervang de bespanning dan 1x per jaar. 2 of meer keren per week tennissen vervang de bespanning dan 2x per jaar. Heb je een jaar of langer niet met je tennisracket gespeeld, laat je tennisracket dan ook opnieuw bespannen!
Een demper is een klein rubberen rondje die in de bespanning van je racket zit. Het moet ervoor zorgen dat je slagen wat comfortabeler aanvoelen en trillingen op je onderarm vermindert. Daarnaast verandert de demper het geluid. Het 'pling-geluid' zal wat minder goed hoorbaar zijn.
Als u gevoelig bent voor armblessures raden wij u aan te kiezen voor een licht en flexibel racket. Deze rackets zijn over het algemeen kleiner en hebben een dunner frame dan stijve tennisrackets. Doordat een flexibel tennis racket een grotere veerkracht heeft, is het racket 'vriendelijker' voor uw arm.
In de Decathlon winkels bespannen we jouw racket al vanaf €5,99. Lees hier meer over onze bespanservice. Ook benieuwd naar onze tennisrackets van Artengo, Babolat, Head en Wilson?
Badminton racket bespankracht
Voor beginners is 8-10 kg normaal. Voor gevorderde spelers is 9 - 12 kg normaal. Voor vergevorderde spelers op landelijk niveau is 13+ kg normaal.
Daarnaast is er nog onderscheid te maken tussen soepele en stugge snaren. Ook de spanning van de snaren spelen natuurlijk een grote rol. Een lage spanning (23-26 kg) geeft meer comfort terwijl een wat hogere bespanning (26-30 kg) meer controle geeft.
Wat is de juiste spankracht? Er is niet een bepaald aantal kilo's dat is vast te stellen per speler. Dit is afhankelijk van wat voor type speler u bent, en wat u uit uw bespanning wilt halen. Hoe strakker (hoe meer kilo's) de bespanning hoe meer controle er uit de tennissnaar gehaald kan worden.
Ze bestaan uit kunstmatig materiaal, zoals nylon. De snaren gaan door de gaatjes. Hoeveel ruimte er tussen de snaren zit, heeft invloed op de slagen. Hoe dichter ze op elkaar zitten, hoe nauwkeuriger de slagen.
De darm tennissnaren worden gemaakt van koeiendarm en staan ook wel bekend om de Natural Gut snaren. Een comfort tennissnaar die zorgt voor het ultieme balgevoel. De eerste producent van de tennis darmsnaren was de Fransman Pierre Babolat die in 1875 deze snaren introduceerde op de tennismarkt.
Een tennisracket heeft bij two-piece stringing of vier (af)knopen ongeveer 12 meter snaar nodig. Bij one-piece stringing kan je voor het gemak ook het beste uitgaan van die lengte maar dan houd je iets meer over. Sommige bespanners hebben een meetlint op hun bespantafel, maar de meesten zullen dat niet hebben.