In de luidsprekerbox zit vaak een scheidingsfilter dat het juiste deel van het elektrische signaal naar de juiste luidspreker stuurt. Als er te veel vermogen op komt, kan de luidspreker kapotgaan.
De gevoeligheid van je speaker geeft aan hoeveel decibel de luidspreker met het vermogen van 1 watt kan laten horen op een afstand van 1 meter. Hoe hoger de gevoeligheid, hoe meer decibellen de luidspreker kan produceren. Volume en kwaliteit zijn echter zeer zeker niet hetzelfde.
Als je de speaker opgeblazen hebt dan hoor je dat vaak direct. In plaats van een zuiver geluid hoor je dan een vervormd of zelfs krakend geluid dat ook bij een lager volume niet meer verdwijnt. Hoor je helemaal niets meer? Dit kan ook een teken zijn dat je speaker opgeblazen is.
In principe is een luidspreker dus een soort omgekeerde microfoon. Luidsprekers zetten de lucht in beweging, waardoor geluidsgolven ontstaan die onze oren waarnemen als trillingen in de lucht. De ideale luidspreker zet het elektrische signaal helemaal perfect, zonder vervorming, om in geluid.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Het is belangrijk dat je speakers en het vermogen van je versterker op elkaar afgestemd zijn. Let dus goed op het frequentiebereik, de gevoeligheid en de impedantie. Om er zeker van te zijn dat je de juiste match maakt: laat je adviseren door de shop waar je je speakers wilt kopen.
Met een luidsprekerrendement van 90 dB/1 Watt/8 Ohm is vrijwel altijd een versterker van 50 tot 100 Watt voldoende voor de huiskamer. De keuze zou dus makkelijk zijn, koop een speaker met een belastbaarheid van 75 Watt en een versterker van 75 Watt en het gaat altijd goed.
Een luidspreker is een meestal min of meer trechtervormig metalen frame met aan de voorzijde een ronde schotel van papier of kunststof (de conus). Aan de achterzijde bevindt zich een sterke permanente magneet. Vast aan de conus zit dan nog een spoel, de spreekspoel genoemd. Deze is meestal gewikkeld van dun koperdraad.
Scheiden van geluid over meerdere speakers in je box. Dus 2-weg is een bassspeaker en een 'treble' speaker. 3 weg is dus bass/midd en hoog..
Conclusie. In veel gevallen van een krakende speaker heb je te maken met defecte kabels, onvolledige verbinden of een probleem met de stroomtoevoer in de vorm van een aardlus. Meestal kun je het vrij eenvoudig oplossing met een geaard stekkerblok of nieuwe bekabeling.
Helaas kun je een opgeblazen speaker meestal niet repareren, maar zul je de hele woofer of tweeter (afhankelijk van welke speaker opgeblazen is) moeten vervangen. Deze zijn vaak los verkrijgbaar, zodat je zelf je luidspreker kunt repareren en niet meteen ook een nieuwe speakerkast hoeft aan te schaffen.
Wanneer de JBL speaker niet meer goed verbindt met je telefoon of wanneer het geluid stoort, helpt het soms als je hem reset. De reset zet de speaker terug naar de fabrieksinstellingen, waardoor sommige storingen worden opgelost.
Het kan zeker, de vraag is echter of het handig is. Als je verschillende speakers in serie gaat schakelen gaan de verschillende impedanties elkaar beïnvloeden, waardoor de response van de speakers niet meer klopt. Zijn het twee de zelfde speakers is het niet zo'n probleem.
In ons voorbeeld van een speaker met 100 watt, denken veel mensen dat ze op veilig spelen door een versterker te nemen die maar 50 watt kan aanbieden. Maar, de 50 watt betekent dat de versterker slechts tot 50 watt kan aanbieden zonder dat het geluid gaat vervormen.
Impedantie. Impedantie betekent 'frequentie-afhankelijke weerstand'. Een luidspreker moet in staat zijn om zowel lage-, midden- als hogetonen weer te geven. De versterker geeft z'n vermogen (= stroom x spanning = Volt x Ampère = Watt) af aan de luidspreker waarbij de stroom een bepaalde weerstand ondervindt.
Eenvoudig het geluid van je tv verbeteren, dat doe je met een soundbar. Het is zeker een goed geluid, maar het platte ontwerp van een soundbar zorgt voor een mindere geluidskwaliteit dan (meerdere) hifi of wifi speakers. Als je nog meer kracht wilt toevoegen aan je soundbar, schaf je een subwoofer aan.
Een luidspreker zet elektrische signalen om in geluid. Daarvoor zitten er in de luidspreker drie belangrijke onderdelen. Een permanente magneet, spoel en conus. De permanete magneet heeft een magnetisch veld dat niet verandert.
Die delen in een beeld die ongeveer dezelfde toon hebben, halverwege tussen hooglichten en schaduwen.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
"Haal de kap maareens van je boxen af en zet het geluid hard. Je ziet de conussen bewegen. Vraagje te veel van je luidsprekers, dan kunnen deze los scheuren. Eigenlijk geldt: hoegroter de conus, hoe meer lucht hij kan verplaatsen -en hoe meer geluidsdruk.