Ooievaarachtigen (orde Ciconiiformes) zijn een orde van vogels. De orde telt 1 familie, 6 geslachten en 19 soorten. Traditioneel behoorden vele families tot deze orde, onder andere de reigers.
Het meest opvallende verschil tussen een reiger en een ooievaar is natuurlijk de kleur. De kleuren van de veren van een reiger zijn wit, lichtgrijs -tegen blauw aan- en zwart. De ooievaar heeft zwarte en witte veren. Het voornaamste doel van veren is de thermoregulatie.
Wat eet de ooievaar? Ooievaars hebben een erg gevarieerd menu, dat voornamelijk bestaat uit slakken, regenwormen en grote insecten. Maar ook hagedissen, slangen, kikkers, padden en muizen zijn gesmaakte hapjes. Wanneer ze naar Afrika trekken om er te overwinteren, zijn sprinkhanen hun favoriete kostje.
Weetjes over de ooievaar
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
De spanwijdte – dat is de afstand van vleugeltip tot vleugeltip – van een volwassen ooievaar kan 2.50 meter bedragen. Ooievaars kunnen vrij oud worden. De leeftijd van ruim 30 jaar komt voor. De gebieden waarin de ooievaar broedt, liggen in heel Europa, het Midden-Oosten, West- en Centraal-Azië en Noordwest-Afrika.
Spirituele Betekenis Ooievaar
Niet per se, maar de ooievaar heeft zeker te maken met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe jij bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook te maken hebben met een reis, nieuwe inzichten, een studie, hobby of een andere baan.
Waar overwinteren onze ooievaars? Nederlandse ooievaars overwinteren hoofdzakelijk in Zuid-Europa en West-Afrika. Open vuilstortplaatsen in Midden- en Zuid-Spanje worden bezocht vanwege het ruime voedselaanbod, in de vorm van voedselafval, insecten en muizen en ratten.
Door liefhebbers van goudvissen of koi wordt de reiger dan ook beschouwd als een plaagsoort en wordt hij zo veel mogelijk geweerd. In strenge winters hebben de blauwe reigers het zichtbaar moeilijk. Een blauwe reiger wordt gemiddeld 5 jaar oud.
De Reigerplas heeft vooral een recreatieve functie en is bedoeld voor rustige waterrecreatie. Er zijn aanlegsteigers en een zandstrandje (op dit strandje mogen geen honden komen). De plas is ook varend te bereiken vanaf de Lage Vaart.
hun snavel. Ze hebben geen roep zoals veel andere. vogels omdat er geen spieren in hun keel zitten.
De specialiteit van de blauwe reiger is de sloot.Hier vindt deze vogel een breed menu met muizen, kikkers, vissen en grote insecten. De vraatzucht van de blauwe reiger kan ook in ons voordeel werken. Zo eten ze graag de exotische Amerikaanse rivierkreeft.
Ooievaars kunnen niet zwemmen | Nieuws | Partij voor de Dieren.
Blauwe reigers eten alles wat zij in ondiep water (zoet, brak en zelfs zout) kunnen vinden: kleine en grotere vissoorten, rivierkreeft (tegenwoordig zijn dat allemaal exotische soorten), salamanders en kikkers.Ook mollen en muizen als deze te pakken zijn.
Moeder ooievaar merkt dat 1 van haar jongen zwak is en gooit het kuiken uit het nest. Dat doen vogelmoeders omdat ze niet meer in staat zijn om goed genoeg voor alle jongen te zorgen.
Waar en hoe laat slaapt een ooievaar? Het zijn dagvogels die overdag eten zoeken en in de nacht rusten en slapen. Een ooievaar slaapt op het nest, in een boom, op een schoorsteen, lantaarnpaal of andere hoog gelegen plekken waar ze zich veilig voelen.
Klepperend verklaren deze ooievaars elkaar de liefde. Fluiten of zingen kunnen ze niet dus door te klepperen met hun snavel communiceren ze met elkaar.
Voor de plaatsing van een nest is vaak een bouwvergunning of minstens meldingsplicht bij de gemeente nodig. Dit verschilt per gemeente. In geval van plaatsing van een nest in de uiterwaarden van een rivier is, ook op particulier terrein, soms een vergunning van Rijkswaterstaat nodig.
De 100 dagen van de ooievaar ...
Als alles goed gaat, dan liggen er binnenkort 2 tot 6 eieren in het nest. Als het broeden begint, meestal na het tweede ei, dan duurt het nog ongeveer 33 dagen voordat de eerste eieren uitkomen. Daarna duurt het 9 tot 10 weken voordat de jongen uitvliegen.
Het vrouwtje legt elk jaar één legsel van gewoonlijk vier eieren, die 33 tot 34 dagen na het leggen asynchroon uitkomen. Beide ouders broeden om beurten de eieren en voeden ook beide de jongen. Ze zullen het nest nooit alleen laten en lossen elkaar af om voedsel te zoeken.
De roodborst is het symbool voor hoop, zoals de duif dat is voor vrede. Hij staat in positieve zin voor verandering en groei, ontwikkeling van wilskracht, creativiteit, objectiviteit, liefde en mededogen, de kracht van de stem, passie, gids naar de magie van het leven, vertrouwen en hartstocht.
Er wordt wel gezegd dat duivenpoep geluk brengt. Er blijken zich altijd situaties voor te doen die deze volkswijsheid bevestigen. Zo verscheen er enige tijd geleden een officieel nieuwsbericht van een Nieuw-Zeelander die het winnende kraslot kocht, nadat een duif op zijn hoofd had gepoept.
Op warme, heldere dagen zie je regelmatig ooievaars hoog in de lucht rondjes draaien zonder één vleugelslag. Ze maken dan gebruik van thermiek, opwaartse stromingen die ontstaan waar luchtlagen warm worden boven (door zonnestralen) opgewarmd terrein.